Geri Dön
Ziynet Sali'nin 'Aşk Nerede'sindeki şaşırtan detay ne?

Ziynet Sali'nin 'Aşk Nerede'sindeki şaşırtan detay ne?

'Kalbim Tatilde', 'Efkarım Var' ve 'Sana Doyamıyorum'la radyolarda haftalarca rotasyonda kalan, dijitalde de iyi dinlenme rakamları yakalayan Ziynet Sali yeni single'ı 'Aşk Nerede'yi yayınladı. Peki yeni Ziynet Sali şarkısı 'Aşk Nerede'deki şaşırtan detay ne?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Ziynet Sali son dönemde pek çok iyi radyo hit'i yakaladı. 'Kalbim Tatilde' ile 2020'yi, 'Efkarım Var'la 2021'i sallayan Sali, bu yılın başında da 'Sana Doyamıyorum' ile haftalarca radyolarda sıklıkla çalmayı başarmış, üstelik her üç şarkının da dijitaldeki dinlenme rakamları oldukça yüz güldürmüştü. Evet 'Sana Doyamıyorum' dijitalde bir tık daha zayıf bir niceliksel başarı kazandırdı Sali'ye ama yine de radyolar tarafından o kadar uzun süre benimsendi ki, orta tempo sempatikliğini muazzam aktardı dinleyiciye şarkıcı. Bu yılın sonlarında beklenen yeni Ziynet Sali şarkısı ise sürpriz bir şekilde yazın sonuna yetişti ve 'Aşk Nerede' adını taşıyan, klibinden prodüktörü ve imaj çalışmasına "İddialıyım" diye bağıran şarkı sonunda bizlerle buluştu. Şarkıyı herkes gibi ben de büyük bir heyecanla dinlemeye başladım. İlk saniyeler itibarıyla açıkçası epey şaşırdım. Çünkü orta tempo kraliçesi Ziynet Sali, 2021 yazının büyük hit'lerinden Derya Uluğ ve 'Kanunlar Gibi' tadında bir şarkıyla şansını denemiş bu kez. Şaşırtıcı. Müzik kariyerinde dönem dönem büyük riskler alan ve her aldığı büyük riskte -örneğin eminim Ziynet Sali de dahil olmak üzere hepimizin hafızalarımızdan silmek istediği 'Sanane Be'yi hatırlayalım hemen- ne yazık ki başarısız olan Sali bu kez daha dengeli ve oturaklı bir risk almış. Vokal bazında kendisine yakın bir şarkıyı oldukça modern bir altyapıyla sunmuş bizlere.

Haberin Devamı

Mösyö Bayraşa yine yapmış yapacağını

Sözü ve müziği Erkan Erzurumlu'ya ait olan yeni Ziynet Sali şarkısı 'Aşk Nerede'nin prodüktörü Ozan Bayraşa. Türkçe pop'a 'Yankı' gibi bir başyapıt kazandıran Ozan Bayraşa, 'Aşk Nerede'yi oldukça havalı ve modern bir çizgiye taşımış. Bu şarkı -hele de vasat bir aranjörün elinde- tamamen sıradan bir düzenlemeye sahip olabilirmiş. Ama Mösyö Bayraşa şarkıya güzel dokunuşlarla oldukça sağlam bir katkıda bulunmuş. Tarık Ceran mix ve mastering'te karşımıza çıkarken Elif Demiralp ise Ziynet Sali'nin müzik kariyerinin açık ara en havalı ve sanat kokan klibini çekmiş durumda. Klip şarkıyı o kadar iyi bir noktaya taşımış ki şarkı çok net "Ben aylarca radyoda çalınacağım" garantisini veriyor ilk dinlemede ve izlenmede. İmaj olarak da mesela Sali'nin açık saçlı dalgalı kıvırcık halleri ve retro görüntüler İsveç'in önemli popçularından Agnes'in son dönemini hatırlatıyor. Gayet keyifli bir referans verilmiş bence. Farkındaysanız birçok konuda oldukça başarılı ve sınıfı geçiyor 'Aşk Nerede'. Ama ne yazık ki nakaratla beraber dev bir problem açığa çıkıyor. Hem de çok şaşırtıcı bir problem.

Haberin Devamı

Nakaratı 'Uzun Lafın Kısası'nı biraz fazla andırıyor

Bir Ozan Bayraşa prodüksiyonu olan 'Aşk Nerede'nin sözü ve müziği Erkan Erzurumlu'ya ait. Fakat şarkının özellikle nakarat kısmında bir anda aklınıza eski bir Türkçe pop şarkısı geliyor. Hem de durduramıyorsunuz kendinizi. Bangır bangır geliyor o şarkı akıllara. Ozan Doğulu, Gülden ve Bahadır Tatlıöz'ün 6 yıl önce birlikte kaydettikleri 'Uzun Lafın Kısası' şarkısından bahsediyorum. 2016 yılında yayınlanan ve bir hayli sevilen ve dinlenen 'Uzun Lafın Kısası' bir Bahadır Tatlıöz şarkısıydı. Nakaratta Tatlıöz ile Gülden'in ses uyumları muazzamdı. "Vefasız hiç düşündün mü? Kaldım mı yoksa öldüm mü?" kısımlarını hatırladınız değil mi? İşte 'Aşk Nerede'deki "O tutkulu öpüşmeler ve bitmeyen sevişmeler" kısmı o kadar benzer ki, kulağım Sali'nin 'Aşk Nerede'sinde Gülden'in vokalini duymak istedi. Gülden 'Uzun Lafın Kısası'nda "Her gece her yanım titrerken, benim gibi kaderine sövdün mü?" diyordu ya. Sali'nin 'Aşk Nerede'sinde işte böyle bir tamamlama ihtiyacı hissettim. Twitter, Youtube ve popüler bir sözlük sitesinde de birkaç dinleyicinin benimle aynı düşündüğünü fark edince bu benzerliğin aslında gayet 'yakalanabilir' olduğunu düşünmeye başladım. Bu durum elbette üzücü. Çünkü ortada gerçekten bir andırma hali var bana göre. İki şarkının nakaratı gerçekten yakın tınlıyor kulağa. "Çaldı!" gibi linç odaklı düşünmeyelim hemen. Bir müzisyen olan Erkan Erzurumlu aynı zamanda Ziynet Sali'nin eşi, Sali'nin hayat arkadaşı. Büyük bir talihsizlik var bence ortada. Üstelik her iki şarkının da plak şirketi DMC. Yani aynı şirketten 6 yıl arayla çıkmış iki şarkı ve bana göre nakaratta yüksek doz bir andırma hali var ortada. Ziynet Sali gibi çalışkan, azimli ve yetenekli bir yıldızın bence nakarattaki andırma halini fark etmesi ve sürece müdahil olması gerekiyordu diye düşünüyorum açıkçası. Çünkü 'Uzun Lafın Kısası' çıkalı 6 yıl oldu sadece. Hani 90'larda çıkmış ve kıyıda köşede kalmış bir şarkı olsa yine kurtarabilir. Ama hem çok yakın tarihli bir şarkı 'Uzun Lafın Kısası' hem de sıklıkla radyolarda 2016 yılında çalmıştı, rotasyonda kalmıştı. Ziynet Sali bence nakarattaki 'yakınlık' haricinde tamamen doğru bir yolda ilerlemiş. Nakarat detayı haricinde gerçekten iyi ve sınıfı geçen bir iş koymuş ortaya. Şarkı iyi ama ben 'Aşk Nerede' her çaldığında içimden 'Uzun Lafın Kısası'nı söylemeye ne yazık ki devam edeceğim sanırım...

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler