Geri Dön
Tezer Özlü: 'Ben dünyama egemen olabilmeyi edebiyatla öğrendim'

Tezer Özlü: 'Ben dünyama egemen olabilmeyi edebiyatla öğrendim'

Tezer Özlü, Türk edebiyatında çok ayrı bir yere sahip olan bir yazar. Erken yaşta hayatını kaybeden Tezer Özlü, yazdıklarıyla ilgiyle okunmaya hâlâ daha devam ediyor. Gelin Tezer Özlü'nün yaşamına Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Otostopla Avrupa'yı gezdi

Tezer Özlü, 10 Eylül 1943 yılında Kütahya'nın Simav ilçesinde dünyaya geldi. Anne ve babasının işi nedeniyle Simav, Ödemiş ve Gerede'de geçen çocukluk döneminden sonra 10 yaşındayken İstanbul'a taşındı. İstanbul'da Avusturya Kız Lisesi'ne kaydoldu ancak mezun olmadı. 1961'de, henüz 18 yaşındayken yurt dışına çıktı, 1963 yılına kadar otostopla Avrupa'yı gezdi. Bu dönemde Güner Sümer'le tanıştı. Güner Sümer'le 1964 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te evlendi. Çift daha sonra Ankara'ya yerleşti. Tezer Özlü ise Almanca çevirmenlik yaparak yaşamına devam etti. Çift daha sonra yollarını ayırdı.

Hem psikolojik hem fiziksel rahatsızlıklar...

Güner Sümer'den boşanan Tezer Özlü İstanbul'a yerleşti. 1967 ve 1972 yılları arasında İstanbul'da yaşayan Özlü, bu dönemde çeşitli hastanelerin psikiyatri kliniklerinde kaldı. Bir burs kazanarak Berlin'e giden Tezer Özlü, 1984 yılında İsviçreli Hans Peter Marti ile hayatını birleştirdi. Çift, İsviçre'nin Zürih şehrine taşındı. Tezer Özlü hayatı boyunca hem fiziksel hem de psikolojik pek çok rahatsızlık geçirdi. Hastalıklarla boğuşan yazar, eserlerinde otobiyografik öğelerle bu rahatsızlıklarının yansımalarını aktardı. Ve Tezer Özlü, göğüs kanseri nedeniyle 18 Şubat 1986'da hayatını kaybetti.

Eserleri hala daha büyük bir ilgiyle okunuyor

Tezer Özlü'nün en önemli kitapları arasında 'Çocukluğun Soğuk Geceleri' ve 'Yaşamın Ucuna Yolculuk' yer alıyor. Tezer Özlü, 'Çocukluğun Soğuk Geceleri' kitabında çocukluk döneminden beri yaşadıklarını kaleme aldı, psikiyatri kliniklerinde kaldığı dönemleri sanatsal bir dille anlattı. Tezer Özlü'nün eserleri Yapı Kredi Yayınları tarafından basılıyor. 'Çocukluğun Soğuk Geceleri' ve 'Yaşamın Ucuna Yolculuk' haricinde 'Zaman Dışı Yaşam', 'Kalanlar', 'Eski Bahçe Eski Sevgi', 'Yeryüzüne Dayanabilmek İçin', 'Her Şeyin Sonundayım' gibi eserleri de Türk edebiyatseverler tarafından hala büyük bir ilgiyle okunuyor.

Benzer İçerikler