Geri Dön
William Golding: 'Sineklerin Tanrısı' ve klasikleşen daha birçok kitap

William Golding: 'Sineklerin Tanrısı' ve klasikleşen daha birçok kitap

'Sineklerin Tanrısı' adlı kitabıyla dünya edebiyatında çok önemli bir yer edinen yazar William Golding, eserleriyle hâlâ konuşulmaya devam ediyor. Gelin William Golding'in hayatına Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

İngiltere’de dünyaya geldi

19 Eylül 1911 tarihinde İngiltere, Cornwall Saint Columb Minor’da doğdu. Büyüdüğü 14. yüzyıla ait ev bir mezarlığın hemen yanındaydı. Annesi Mildred, kadınların oy kullanma hakkı için mücadele eden aktif bir kadın hakları savunucusuydu. Babası Alex ise okul müdürü olarak görev yapıyordu.

İlk romanını 12 yaşında yazdı

William Golding, ilk eğitimini babasının idareciliğini yürüttüğü Marlborough Grammar School’da aldı. 12 yaşına geldiğinde roman yazma teşebbüsünde bulunsa da başarısız oldu. Hayalleri gerçekleşmemiş bir çocuk olarak çıkış noktasını akranlarına kabadayılık yapmakta buldu. Sonraki yıllarda çocukluk yıllarında çok arsız biri olduğunu söylemiş ve hatta bu yıllarda “başkalarını incitmekten zevk aldığını” da itiraf etmiştir.

İngiliz Edebiyatı eğitimi aldı

İlköğretimden sonra Oxford Üniversitesi’ndeki Bresenose Koleji’ne devam etti. Babası onun bir bilim adamı olmasını istese de William Golding, İngiliz Edebiyatı eğitimi almayı tercih etti.

Deneyimleri, Sineklerin Tanrısı romanı için ilham verdi

Üniversiteyi bitirmesinin ardından bir süreliğine ev ve tiyatro yapımında çalıştı. Daha sonra 1935’de Salisbury’de Bishop Wordsworth’s Schoool’da İngilizce ve Felsefe öğretmenliğine başladı. Bu okulda asi gençlerle ilgili yaşadığı deneyimlerin, Sineklerin Tanrısı romanı için kendisine ilham kaynağı olduğunu söylemiştir.

İkinci Dünya Savaşı’na katıldı

Öğretmenliğe tutkuyla bağlı olmasına rağmen 1940’da Kraliyet Donanması’na katılmak için mesleğini geçici olarak bırakan William Golding, İkinci Dünya Savaşı’nda yer aldı.

Birinci Dünya Savaşı’nda Bismarck’ın batırılmasında ve ayrıca denizaltı ile uçak saldırılarının püskürtülmesinde görev alan savaş gemilerinde bulunan Golding, hatta teğmen olarak bir roket fırlatma teknesinin komutanlığını dahi yürüttü ve 1945’te İkinci Dünya Savaşı’nın ardından öğretmenlik işine ve yazarlığa geri döndü.

Sineklerin Tanrısı, yayınlandığı andan itibaren klasikleşti

Golding ilk ve sonradan en beğenilecek romanı olan “Sineklerin Tanrısı”nı, kitabın taslağını gönderdiği 21 yayıncıdan ret yanıtı aldıktan sonra 1954’te bastırmayı başarmıştır. Sembolizmin bol miktarda görüldüğü bu kitap, yayınlanmasından itibaren bir klasik olarak kabul edilmiş ve sahip olduğu derin analizlerle okullarda tartışmalar ve incelemelere konu olmuştur. Yazar 1983’de 73 yaşındayken Edebiyat Alanı’nda Nobel Ödülü’nü kazanmış, 1988’de İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından kendisine şövalyelik nişanı verilmiştir.

Yaşamının son yıllarını eşiyle birlikte Falmouth, Cornwall yakınlarındaki evinde yazmaya devam ederek geçiren Usta yazar William Golding, 19 Haziran 1993’de Perranarworthal, Cornwall’da kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Benzer İçerikler