Geri Dön
Geldikleri gibi gittiler! 6 Ekim bize ne anlatıyor?

Geldikleri gibi gittiler! 6 Ekim bize ne anlatıyor?

Türk tarihinin önemli günlerinden birisi de İstanbul’un kurtuluş günü olan 6 Ekim’dir. Molatik olarak 6 Ekim’i minnetle yad ediyoruz. Peki, 6 Ekim İstanbul’un kurtuluş günü neden bu kadar önemli? Bakalım öğrenelim…

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Mustafa Kemal Paşa 13 Kasım 1918 günü öğle saatlerinde trenle İstanbul’a geldikten sonra, Haydarpaşa Garı’ndan bindiği ‘Kartal’ istimbotuyla Galata’ya doğru giderken, işgal donanmasının arasından geçer. Bu geçiş sırasında yaveri Cevad Abbas’ın ağladığını gören Mustafa Kemal Paşa, büyük kararlılıkla söylediği “Geldikleri gibi giderler” sözünü söylemişti. Aradan 5 yıl geçmiş, Mustafa Kemal Paşa’nın dedikleri gerçek olmuştu.

Haberin Devamı

Tarihimizin karanlık günleri

6 Ekim 1923 sıradan bir gün olmaktan oldukça uzak bir tarih. 1918’de başlayan, yurdun dört bir tarafını yakan işgal hareketleri İstanbul’u da içine almıştı. Düşman çizmeleri İstanbul sokaklarını çiğnedi. Ne kadar kötü anlar, düşünsenize ülkenizin başkenti işgal altında ve yöneticilerin eli kolu bağlı sadece seyredebiliyorlar. İşin ilginç yanı 5 yıla yakın süre işgal altında kalan İstanbul hakkında çok az bilgi sahibiyiz. Nedense tarihçiler bu dönemden korkuyor ilginç şekilde. Bilinenler İstanbul’un en rezil günleri olduğu ancak detaylarına hakim değiliz.

Geldikleri gibi gittiler

16 Mart 1918 günü başlayan işgal, Anadolu’da yanan özgürlük ateşiyle son buldu 6 Ekim 1923 günü. Sıradan bir gün değil 6 Ekim. Bir milletin kendisini zincirle kendine bağlamak isteyenlere karşı o zincirlerin kırılan son halkasıyla cevap vermesidir. Asırlardır özgür yaşayanların asla boyunduruk kabul etmediği bir gündür. En az İstanbul’un Fethi kadar önemli bir gündür. Fatih Sultan Mehmed bize armağan etmiş, Mustafa Kemal Atatürk de bu hediyeyi koruduğunu göstermiştir. En güzel şekilde anmak dileğiyle… Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla anıyoruz.

Haberin Devamı

Geldikleri gibi gittiler…

selcuk.bulut@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler