Geri Dön
Hiroşima'ya ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı

Hiroşima'ya ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı

Hiroşima'ya ve Nagasaki'ye atom bombası ne zaman atıldı? Hiroşima'ya ve Nagasaki'ye atom bombası neden atıldı? Hiroşima'da ve Nagasaki'de atom bombası saldırısının etkileri neler oldu? Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı hakkında bilinmesi gereken bazı bilgiler...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası İkinci Dünya Savaşı sırasında sırasyla 6 ve 9 Ağustos 1945 tarihinde ABD'li kuvvetler tarafından atıldı. Birleşik Krallık'ın rızasını alan ABD, Quebec Anlaşması kapsamında Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atom bombası attı. Hiroşima'ya ve Nagasaki'ye atılan atom bombaları sebebiyle çoğu sivil en az 129 bin kişi yaşamını yitirdi. Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atılan atom bombaları, dünya savaş tarihi boyunca kullanılan tek atom bombası saldırısı olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Hiroşima'ya ve Nagasaki'ye atom bombası neden atıldı?

İkinci Dünya Savaşı'nın son yılında Mihver Devletler'e karşı savaşan Müttefik Devletler, Japonya'yı işgal etmek için hazırlıklara başladı. Hazırlıklar, konvansiyonel ve ateşli silah kampanyası kapsamında Japonya'daki 67 kente düzenlenen saldırılarla başaltıldı. İkinci Dünya Savaşı'nın Avrupa cephesinde Almanya, Almanya'nın teslimiyet belgesini 8 Mayıs 1945'te imzalamıştı. Böylece Müttefik Devletler tüm dikkatini Pasifik Cephesi'ne çevirdi, Japonya'da Almanya ile aynı sonu yaşadı. 26 Temmuz 1945'te Müttefik Devletler, Japonya İmparatorluğu'nun Silahlı Kuvvetleri'ne şartsız teslimiyet çağrısı yaptı, aksi taktirde hızlı ve mutlak yıkım uygulayacağını duyurdu. Japonya İmparatorluğu, Müttefik Devletler'in ültimatomunu reddetti ve savaş sona ermedi.

Haberin Devamı

Atom bombası hakkında bilgiler...

Hiroşima'ya ve Nagasaki'ye atom bombası ne zaman atıldı?

Ağutos 1945 itibariyle Müttefik Devletler tarafından oluşturulan Manhattan Projesi kapsamında iki tip atom bombası üretildi. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Hava Kuvvetleri'nin 509. Kompozit Askeri Birimi, Boeing B-29 Superfortress Silverplate tipi uçaklarla ile Tinian ve Mariam Adaları'ndan atom bombalarını yüklemek için havalandı. Japonya'nın dört kentine atılacak atom bombaları için emir 25 Temmuz 1945'te verildi.

6 Ağustos 1945'te B-29 tipi uçaklardan birisi Hiroşima'ya kod adı Little Boy olan uranyum tipi atom bombası attı. 3 gün sonra 9 Ağustos 1945'te kod adı Fat Man olan plütonyum patlayıcı tipi atom bombası Nagasaki'ye atıldı. Hiroşima'ya ve Nagasaki'ye atılan atom bombaları, hedeflerini tamamen imha etti.

Hiroşima'ya ve Nagasaki'ye atılan atom bombası sebebiyle kaç kişi yaşamını yitirdi?

Hiroşima'ya ve Nagasaki'ye atom bombası atılmasının ardından 2 ila 4 ay boyunca akut etkiler sebebiyle Hiroşima'da 90 bin ila 146 bin, Nagasaki'de 39 bin ila 80 bin kişi yaşamını yitirdi. Her iki kentteki ölümlerin neredeyse yarısı, atom bombasının atıldığı gün yaşandı. İki kentte yaşayan çok sayıda insan yanma, akut radyasyon sendromu, diğer tip yaralanmalar, hastalıklar, dengesiz beklenme ve benzeri sebeplerle hayatını kaybetti. Her iki kentte de yaşamını yitirenlerin çoğunluğunu siviller oluşturuyor olsa da Hiroşima'da azımsanmayacak ölçüde askeri garnizon bulunuyordu.

Haberin Devamı

Hiroşima'ya ve Nagasaki'ye atom bombası atılmasının sonuçları nelerdir?

Nagasaki'ye atom bombası atılmasının ve Sovyetler Birliği - Japonya Savaşı'nın başlamasının ardından 6 gün sonra 15 Ağustos 1945'te Japonya İmparatorluğu, Müttefik Devletler'e teslim oldu. 2 Eylül 1945'te Japonya, Japonya'nın teslimiyet belgesini imzaladı ve İkinci Dünya Savaşı tamamen sona erdi.

Hiroşima'ya ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısının etik ve yasal dayanağı bugün bile tartışma konusudur.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler