Geri Dön
Salmonella virüsü nedir? Salmonella nasıl bulaşır? Lactalis ve Salmonella

Salmonella virüsü nedir? Salmonella nasıl bulaşır? Lactalis ve Salmonella

Fransa'nın dünyaca ünlü süt ve süt ürünleri markası Lactalis, salmonella şüphesi sebebiyle 12 milyon kutu ürünü piyasadan toplattı. Ayrıca bebekler için üretilen sütlerde 10 yıldan fazla süredir salmonella virüsü olmuş olabileceği ihtimali ortaya çıktı. Peki salmonella virüsü nedir? Salmonella belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır?

Serkan Boğaç Yılmaz
Serkan Boğaç Yılmaz

Salmonella, insanların ve hayvanların sindirim sisteminde bulunan bir bakteridir. İsmini Amerikalı bir patolog olan Daniel Elmer Salmon'dan alır. Salmonella'nın 2300 türü içerisinden Enteritidis ve Typhimurium türleri gıdalarda yüksek oranda bulunursa hastalıklara ve zehirlenmelere yol açabilir.

Haberin Devamı

Bu bakteriler kanatlı hayvanlarda ve yumurtada ortaya çıktıkları gibi dana, hububat, meyve ve sebzelerde de görülebilir. Salmonella bakterisi normal pişirme şartlarında yaşayamaz.

Salmonella belirtileri

Bir gıda zehirlenmesi olan salmonella, ishal, kusma ve bulantı şikayetleriyle kendini gösterir. Salmonellanın bulaştığı kişinin vücut direnci ve bağışıklık sistemine göre ve alınan bakterinin gücüne göre hafif atlatma veya ölüm riskine kadar geniş yelpazede etkileri olan bir hastalıktır.

Salmonella özellikle sıcak havalarda korkulması gereken bir hastalık olarak dikkat çeker. Kanatlı hayvan etlerinde, süt ürünlerinde veya salmonella bulaşmış diğer ürünlerde görülebilir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Haberin Devamı

Salmonellanın düşmanı iyi pişen gıdalar tüketmektir. Bu bakteri türü yeterli sıcaklıkta pişirildiği zaman ölür. En az pişirme sıcaklığı ise 72 derecedir. Bu ısıda pişen etlerde pembelik kalmaz.

Et kesmek için kullanılan bıçak ve kesme tahtası kaynar su ve deterjanla temizlenmelidir.

Salmonella nasıl bulaşır?

Pişmemiş çiğ etlerden, tavuk ürünlerinden, yumurtadan ve sütten bulaşabilir. İyi pişirilen gıdalarda ve hazır ürünlerde salmonella bulunma ihtimali yoktur. Yaygın bulaşma şekillerinden biri de çapraz bulaştırmadır. Meyve, sebze ve diğer gıdaların çiğ etle teması sonucu salmonella o besinlere de bulaşır. bu yüzden mutfak hijyeni bu konuda önemlidir.

Lactalis marka sütler, 2005-2017 arasında salmonella bulaşmış olma tehlikesi sebebiyle piyasadan toplatıldı. Fransa'da 2005'ten beri 200 tane 'Salmonella Agona' vakası tespit edildi ve bazı vakaların direkt olarak Lactalis'le bağlantılı olduğu açıklandı.

Benzer İçerikler