Cadde 457 yıllık kütüphane tekrar hayat buldu

457 yıllık kütüphane tekrar hayat buldu

06.11.2009 - 14:57 | Son Güncellenme:

.

457 yıllık kütüphane tekrar hayat buldu

Kayseri’de, 457 yıllık ilk kütüphanesi yeniden açıldı.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde uzun yıllar kadılık yapan Bedrettin Mahmud tarafından 1552 yılında kurulan kentin bilinen ilk kütüphanesi, yeniden kitapseverlerin hizmetine sunuldu.

Kadı Mahmut Vakfı tarafından yeniden açılan Kadı Mahmut Kütüphanesi’nin açılışına CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Burhan Ersoy, Kayseri Vali Yardımcısı Ali Yener Erçin ve davetliler katıldı.

Ersoy, açılış töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’de ilk kez mülhak bir vakıf tarafından böyle bir kütüphanenin hayata geçirildiğini bildirdi.

Bu çalışmanın örnek teşkil etmesi gerektiğini kaydeden Ersoy, şöyle konuştu: "Bu tür hizmetlerin devamının gelmesini bekliyoruz. Böylece ilim ve irfana değer veren kültür adamları yetişebilecektir. Vakıf hizmetlerimizde son dönemde çok büyük artışlar kaydedildi. Geçtiğimiz günlerde bütçemiz meclisten geçti. 2003 yılında 43 milyon lira olan bütçemiz, 2010 yılı için 460 milyon liraya ulaştı. 2003’te 33 restorasyon çalışması yapabilmiştik. Şimdi, bu sayı 3 bin 383’e ulaştı. Diğer taraftan yeni Vakıflar Kanunu, vakıfların hizmetlerinde karşılaşılan birçok sıkıntının aşılmasını sağladı." Kadı Mahmut Vakfı Mütevelli Yahya Cüneyt Kocabay da 457 yıllık geçmişe sahip kütüphanenin 277 adet 400 cilt kitap ile kurulduğunu hatırlattı.

Yeniden düzenledikleri kütüphanede çok sayıda orijinal eseri bir araya getirdiklerini bildiren Kocabay, kütüphanenin Kayseri kitaplığı, tarih kitapları ve İslam dini içerikli kitaplar olmak üzere 3 bölümden oluştuğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından dua edilerek kütüphanenin açılışı yapıldı.

Kocabay, katılımcılara Melikgazi Mahallesi’nde 225 metrekare alan üzerine kurulan kütüphaneyi gezdirerek, kitaplar hakkında bilgi verdi.