CaddeAĞIZ VE DİŞ BAKIMININ PÜF NOKTALARI - DOĞRU DiŞ FIRÇALAMA TEKNiĞi NASIL OLMALI?

AĞIZ VE DİŞ BAKIMININ PÜF NOKTALARI - DOĞRU DiŞ FIRÇALAMA TEKNiĞi NASIL OLMALI?

19.05.2014 - 22:18 | Son Güncellenme:

Türkler diş fırçalamayı sevmiyor! Bu alanda yapılan çeşitli araştırmalara göre, nüfusun sadece yüzde 10’u dişlerini fırçalıyor. Her 100 kişiden 80’inin dişinde çürük var. 2 dakika sürmesi gereken fırçalama süresini önemsemeyen Türkler için 30 saniye yeterli!

AĞIZ VE DİŞ BAKIMININ PÜF NOKTALARI - DOĞRU DiŞ FIRÇALAMA TEKNiĞi NASIL OLMALI

Diş hekimi Aslı Çoban, macun kullanımından fırçalama tekniklerine sağlıklı bir ağıza sahip olmak için yapılması gerekenleri sıraladı:

Haberin Devamı

* DİŞ FIRÇASI SEÇİMİ
Diş fırçaları; boyut, şekil, kılların dizilimi ve sertliklerine göre değişiklik gösterir. İyi bir diş fırçası, ağzın tüm bölgelerine ulaşabilmeli. Kişi tarafından kullanım kolaylığı ve fonksiyonu, fırça seçiminde önemli iki faktör.

* ELEKTRİKLİ DİŞ FIRÇALARI
Doğal ve yapay olmak üzere iki çeşit fırça kılı var. Her iki fırça kılı çeşidi de etkin olmasına karşın; dayanıklılığı, elastikiyeti ve boyutlarındaki standartlık nedeniyle naylon fırça kılları daha avantajlı.
Doğal fırça kılları kolaylıkla deforme olur ve parçalanır, dolayısıyla hastalık bulaşma riski artar. Özetle; düz saplı, düz yüzeyli, orta sertlikte, yuvarlak uçlu, naylon kıllı fırçalar
kullanılmalı ve bunlar
üç ayda bir değiştirilmeli.
Pek çok insan daha etkili olduğu düşüncesiyle elektrikli diş fırçalarını tercih ediyor.
Ancak kişi ellerini kullanabildiği sürece, elektrikli diş fırçalarının manuel fırçalara herhangi bir üstünlüğü yok, önemli olan diş fırçasını doğru kullanmak.

Haberin Devamı

* DİŞ MACUNU ÖZELLİKLERİ
Piyasada değişik özellikler gösteren diş macunları var. Diş macunlarının içine çeşitli maddelerin ilavesiyle; plak, çürük, diş taşı ve hassasiyet önleyici etkiler geliştirilmeye çalışılır.
Fluoridin çürük önleyici veya çürük oluşumunu azaltıcı etkisi kanıtlandı, bu nedenle fluoridli diş macunları tercih edilmeli.
Diş macunu, leblebi tanesi büyüklüğünde, fırça kılları arasına yerleştirilmeli ve fırçalama süresince macunun dişle teması sağlanmalı. Diş macunu sadece fırçalamayı kolaylaştırıcı bir ajan. Yapısındaki partiküllerin büyüklüğü ve miktarı, fırçalama sırasında diş yüzeyinde meydana gelen aşınmayla doğru orantılı.
Mümkünse aşındırıcı özelliği yüksek olan, beyazlattığı iddia edilen diş macunları kullanılmamalı.

* FIRÇALAMA TEKNİKLERİ
Diş fırçalama belirli bir düzen içinde yapılmalı. Alt ve üst çenedeki dişler ayrı ayrı fırçalanmalı. Dişler sırasıyla önce ön, sonra iç ve sonra çiğneyici yüzeyler olmak üzere fırçalanır. En arka dişlerin arka bölgeleri ve dil yüzeyi de fırçalamaya dahil edilmeli. Dişler belirli bir düzen içinde fırçalanmazsa, her bölgeye tam olarak ulaşılamaz.
Diş fırçanız kuru olmalı, ıslatıldığında kılları yumuşadığı için tam temizlik sağlanamaz.
Diş fırçası, kılların yarısı dişte yarısı diş etinde olmak üzere, 45 derecelik açı verilerek yerleştirilir. İleri-geri ve dairesel hareketlerin birleşimi olan titreşim hareketi uygulanarak, fırça kıllarının diş ile diş eti arasındaki oluğa girmesi sağlanır. Bu hareket her fırça bölgesinde 15-20 kez tekrarlanır ve bir fırça boyu ilerlenir.
İç yüzeylerde de aynı yöntem uygulanır. İç yüzeyler fırçalanırken ön bölgelerde fırça dik tutulabilir. Dişlerin çiğneyici yüzeyleri ileri-geri hareketlerle fırçalanır. Fırçalama işlemi bittikten sonra ağız 1-2 kez çalkalanır. Bu şekilde diş macunu ağızdan tamamen atılmaz, içeriğindeki flor daha fazla etki gösterir.

Haberin Devamı

* 2-3 DAKİKA DEVAM EDİN
Diş fırçalama süresi 2-3 dakikadır. Fırçalama sırasında aşırı kuvvet uygulanmamalı, yoksa dişlerde aşınma görülebilir. Düzenli olarak diş fırçalamak sağlıklı bir ağız ve dişler için tek çözümdür. Böylece diş plakları ve yemek birikintileri dişlerden uzaklaştırılır, çürük ve diş eti iltihabının önüne geçilir. Fırçalarken diş etlerine yapılan yumuşak masaj da kan dolaşımını hızlandıracağı için faydalıdır.

Haberin Devamı

NE ZAMAN FIRÇALAMALISINIZ?


Dişlerinizi yemeklerden hemen sonra fırçalamayın. Asit seviseyindeki hızlı artış zaten dişlere olumsuz etki edeceği için, fırçanın yapacağı haraketler dişler üzerinde tahribata yol açabilir. 30 dakika içinde ağızdaki asit seviyesi tükürük yardımıyla azalacaktır.

SAĞLIKLI DiŞ VE DiŞ ETLERi iÇiN 8 KURAL

1. Dişlerinizi günde 3 defa fırçalayın.
2. Diş fırçası ve diş macununun yanı sıra diş ipi ile ağız gargaralarından destek alın.
3. Dişlerinizle sert cisimler kırmayın.
4. Düzenli su içmeyi ihmal etmeyin.
5. Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın.
6. Dişlerinizi fırçalarken dilinizi ve diş etlerinizi de unutmayın.
7. Diş fırçalamak sadece dişler üzerindeki plağı kaldırmakla kalmaz, diş etini uyararak daha sağlıklı olmasını sağlar.
8. Düzenli bakılan ağızlarda bile az da olsa diş taşı oluşur, o yüzden 6 ayda bir düzenli olarak hekiminizi ziyaret edin.

Haberin Devamı

YARIN: ÇOCUK VE HAMİLELERDE AĞIZ BAKIMI

KEŞFETYENİ
Beckham çiftine şok suçlama! Krizin detayları belli oldu
Beckham çiftine şok suçlama! Krizin detayları belli oldu

Cadde | 07.05.2025 - 11:37

Beckham ailesinde sular durulmuyor. David ve Victoria Beckham çiftinin iki oğlu Brooklyn ve Romeo Beckham'ın artık birbirleriyle konuşmadığı ortaya çıkmıştı.

Yazarlar