Ali Tufan Koç

Ali Tufan Koç

alitufankoc@gmail.com

Tüm Yazıları

Başlıktaki üç kavram, birbirine nasıl bağlanır? Yanıt için Cadılar Bayramı’nda Spoil’in kapısındayız

Southern Comfort’un Spoil’deki Cadılar Bayramı partisinden manzaralar hayli renkli. Saçını başına, kılığına kıyafetine özenen, partinin hakkını veren de var, günlük haliyle gelen de. Kanlı makyajlara, plastik Drakula dişlere itirazım yok, tek bir sorum var: Neden kıyafet partilerinde seksi olmayı beceremiyoruz? Bakınız, yurt dışındaki Cadılar Bayramı partilerine. Farklı bir kılığa bürünmek müthiş bir fantezi unsuruna dönüşmüş, herkes her an sevişecekmiş gibi duruyor. Hem korkunç hem seksi olabilmenin verdiği dayanılmaz erotizm. Bizdeki fotoğraf ne korkunç ne seksi. Gecenin devamında Spoil’den gelen iki mesaj, tam da beklendiği gibiydi: “Geceden elde edilen tüm gelirin AKUT’a aktarılacağı anons edildi.” “Beklenen şarkı: Anons sonrası 10’uncu Yıl Marşı çalmaya başladı.”

BiR TÜRKÇE POP KULÜP DAHA: ZiLLi
Piyasa, My Pavyon, eelence, Kaf:f’tan sonra ‘Türkçe pop’ kulüplerine bir isim daha eklendi: Tepebaşı’nda, 11:11’in alt katında açılan Zilli. Mekanın arkasındaki iki isim Ataberk Orel ve müzisyeni Arto. İkisi de Türkçe popu yalayıp yutmuş, çerçeveletip duvarına asmış iki eğlence figürü. Zilli’nin tutmamasına ihtimal yok. Asıl soru şu: ‘Türkçe pop kulüpleri’ furyası daha ne kadar sürecek? Sanırım, daha var. Hızla devam etmesi için sebep çok: Nostaljik tutulmalardan alınan hazlardan, yerel tatlar barındırmaya karşı ille de ‘house’, ille de ‘über-cool’ kulüplerden geçilmiyor. Görünen köy belli: Ağırlıklı eski usül Türkçe poplarla poplamaya uzun bir süre daha aynen devam.

Haberin Devamı

ŞiŞHANE MEKANLARINI BEKLEYEN TEHLiKE
Spoil’in az ilerisindeki kalabalık, bu kışın ‘trend’ sinyallerini çakıyor çakmak çakmak. Good Mood Pera ve Bird tıklım tıklım; güzel kalabalık kaldırımlara taşmış. Asıl sürpriz, Good Mood Pera’yla Bird arasında açılan yeni mekan, Balyo. Mönüsü sade, havası yormuyor. Yan yana sıralanmış bu üç ‘sıcak’ mekan, bir bakışta bambaşka gibi gözükse de detaylardaki benzerlik şaşırtıyor, şaşırtırken de düşündürüyor. Şişhane barları/restoranları ileride Alaçatı mekanlarıyla aynı kaderi paylaşır mı? Pratikte farklı, teoride aynı, uzaktan akraba mekanlar... Aynı sokak üzerinde henüz boş, bara/restorana dönüşmesi ihtimal alan çokken, geleceğin Şişhane yatırımcılarının dikkatine...

BAYRAM TARiFESiNDE AÇILACAK iKi MEKAN
Yirmibeşbuçuk: Asmalımescit’te Pera Residence binasında açılacak. Enteresan olan kulüp değil ‘diskotek’ olarak lanse edilmesi. Ne hoş, ne güzel... Diskotek, biraz trash, biraz naiftir. Modern Talking ve Ahu Tuğba karışımı bir şeydir. Sıcaktır ısıtır, cilvelidir oynatır. Kulüpse diskoteğe nazaran daha kasım kasım, loca loca, artist bir iş. Bakalım, ‘25.5’ diskotekliğin kıvamını tutturabilecek mi?
Ca’dorro: Bankalar Caddesi üzerinde açılacak Salt Galata’nın yeme-içme kısmı Doors grubuna emanet. Doors grubunın Salt Galata içinde açacağı restoran Ca’dorro haftaya açılıyor.

‘ELiTE’ OLMAK iÇiN SANAT
Skytürk’teki Elite, hafta sonu haber kanallarının öğlen kuşaklarını serpiştirdiği ‘Büyük Külüp/Lüküs Hayat’ kılıklı bir program. Programa denk geldiğim dakikalarda Elite kameramanı Teşvikiye Camii’nin arka sokağına düşen iri ufaklı galerilerden birinde. Karşısında çiçeği burnunda sosyetik bir çift var. Hani şu dergilerde fotoğrafları daha büyük gözüksün diye yırtınanlardan. Abla mikrofonu gördüğü gibi başlıyor bülbül gibi şakımaya, sanata dair tüm bildiklerini dökmeye: “Bir kere fiyatlar makul...” (Bir sergide ilk baktığınız şey etiket fiyatları mı? Nasıl yani? “Sonra, çerçeveler uyumlu...” (Tabii, evdeki berjeriyle uyum sağlaması çok mühim!) “Çiğdem Simavi ve Berna Yılmaz gibi saygın isimler varken gelmemek olmazdı.” (“Emir büyük yerden geldi. Gelin dediler, geldik” demenin kibar versiyonu.) Sevgilisi lafa giriyor, son noktayı koyuyor. “Böyle iyi oldu, iyi. Bu vesileyle sanat sezonunu da açmış olduk.” (Bienal diye bir şey duydunuz mu? Neyse, boşverin... Çektirin fotoğrafınızı, verin demecinizi, seçin koltuk takımına uygun bir tablo. Siz sağ, ben selamet...