Cadde Alışveriş merkezleri ‘out’, vintage butikler ‘in’

Alışveriş merkezleri ‘out’, vintage butikler ‘in’

24.02.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Mağaza mağaza dolaşmaktan bıkanların, farklı bir tarz arayanların, ikinci el kıyafetlere sıcak bakanların adresi vintage butikler, 2000’lerin moda tahtına kuruldu. Womenist.net, şehrin en iyi vintage butiklerini araştırdı

Alışveriş merkezleri ‘out’, vintage butikler ‘in’

Farkında mısınız, günümüzün moda terimlerinde ‘vintage’ sözcüğünü ne kadar sık duymaya başladık? Modada, bir kavramdan çok hayat tarzıyla eşdeğer tutulan vintage’ın Türkçe sözlükteki karşılığı ‘eski’, ‘modası geçmiş’, ‘demode’. Sadece giyimde değil, müzikten sinemaya sanatın türlü dallarında da ‘vintage’ hakimiyetini çoktan ilan etti. Eski 45’liklerin ‘vintage’ olmadığını söylemek mümkün mü mesela? Taş plaklar, Anadol marka araba, Josephine koltuklar, hepsi birer vintage değil de ne?
“Eskiye rağbet olsa, bit pazarına nur yağardı!” derler. Ama günümüzde eskiye rağbet bol, vintage butiklereyse müşteri yağıyor! Artık alışveriş mağazaları ‘out’, ikinci el dükkanlar, retro butikler ‘in’. Moda blogger’larının sıklıkla ziyaret edip yazılarında tanıttığı bu sevimli dükkanlar, büyükannesinin dantel yakalı elbisesine özenen, annesinin rugan ayakkabılarını giymeye hevesli genç kuşağın alışveriş noktası. “Benden başkasında olmasın, aman pişti olmayalım!” diyen modaseverlerin de soluğu buralarda aldığını unutmayalım! Londra, Paris gibi şehirlerden sonra nihayet İstanbul’da da kimlik kazanan ‘vintage’ın butik rehberi de bir hayli zenginleşmeye başladı. Neredeler, neler satarlar, sokak sokak dolaştık, nostaljik kadınlar olup çıktık.

Matchbox
Cihangir Matara Sokak’ta karşınıza çıkan tabelasıyla baştan gönlünüzü fethedecek Matchbox, vintage butikler arasında tazecik bir şöhrete sahip. Saba-Verda Kuseyrioğlulları Kardeşler’in, Londra’daki vintage butiklerden özel olarak seçip getirdikleri kıyafetler ve aksesuarlar, rengarenk bir dünyanın kapılarını aralıyor. Adını 1950’li yıllardan kibrit kutusu boyutlarındaki ‘matchbox’ oyuncak arabalardan alan dükkanda, abiyeden spora pek çok çeşit bulmak mümkün. Dünyaca ünlü büyük markaların klasikleşmiş parçaları da Matchbox’ın ürün yelpazesinin ayrıntıları arasında.
Adres: Kılıçalipaşa Mah. Matara Sokak No: 14 Cihangir/Beyoğlu Tel: 0 212 245 43 05

By Retro
Televizyon programlarında, dönem dizilerinde ve filmlerde (Televizyon Makinesi, Avrupa Yakası, Annem, Hatırla Sevgili, vs...) pek çok giysinin ve aksesuarın temin edildiği yerlerin başında geliyor By Retro. Gece elbiselerinden şapkalara, askeri üniformalardan antika eşyalara kadar geniş bir yelpazede satılan ürünler, daha çok 1920-80 yıllarına ait. Burası aynı zamanda 50’li 60’lı yıllarda üretilmiş ama depolarda kalmış ürünleri de satıyor.
Adres: İstiklal Cad. 166/C. Suriye PasajıTel: 0 212 245 64 20

Atölye Mariposa
‘Kelebek’ anlamında gelen ‘mariposa’, vintage elbiselerin üzerine konarsa, ortaya masalsı bir dükkan çıkar. Cihangir’deki bu dükkan, sadece giysiyle haşır neşir değil; Viktorya döneminden kalma gül motifli çay fincanlarından şarap karaflarına, ışıl ışıl avizelerden zarif yatak örtülerine, dolu dolu bir atölye! Salonunuzda kendine yer edinmesi muhtemel koltuklar da “Gel beni al!” diye bağırıyor adeta. Kısacası burada eskiye dair yok yok.
Adres: Şimşirci Sokak 11/A CihangirTel: 0 212 249 04 83

Tabe Kıyamet
Anlamını soran olursa söyleyelim; Osmanlıca’da ‘kıyamete kadar’ demek. Çukurcuma’da Tunç Tuncay, Barış Alkan ve Müge Büyüktalaş’ın beraber açtıkları bir vintage-tasarım mağazası olan Tabe Kıyamet, alışılmışın dışında tarz sahibi olan ve olmak isteyenlerin mekanı. Audrey Hepburn gözlüğünden 20’lerdeki bir elbiseye çeşit çeşit aksesuar ve giysi bulmak istiyorsanız aradığınız butiklerden biri kesinlikle.
Adres: Firuzağa Mah. Bostanbaşı Sok. No.17 GalatasarayTel: 0 212 251 93 63

Pied de Poule
Onun ünü, Wallpaper, New York Times, Financial Times gibi gazete ve dergilere yayılmış bile... 1920’lerden bugüne çeşitli dönemlere ait ürünlerin yer aldığı vintage butik, özellikle geniş şapka koleksiyonuyla dikkat çekiyor. Kraliçe Victoria devrinden çarliston döneme ait neler neler yok ki burada! Ayrıca Osmanlı kadının giydiği korseler, ipek çoraplar, çamaşırlar da yine Pied de Poule’nun koleksiyonunda yer alıyor.
Adres: Çukurcuma Faik Paşa Yokuşu 19/1 Beyoğlu Tel: 0 212 245 81 16

Şeymel
Galatasaray’da ikinci el kıyafet ve aksesuarların satıldığı Şeymel’in ismi ‘şeytan’ ve ‘melek’ kelimelerinin ilk üç harfinin birleşmesiyle ortaya çıkmış. Yaratıcısı mimar Yasemin Genç, sezonun en trend ürünleriyle vintage’ı bir araya getirerek birbirinden başarılı kombinler yaratıyor. Şeymel’in 2010-2011 Kış Koleksiyonu oldukça zengin, göz atmakta fayda var.
Adres: Turnacıbaşı Sok. Anabala Pasajı No: 23 D/101 Beyoğlu Tel: 0 212 244 73 62


Original Seconds
Sinem Gürkaynak’ın Tepebaşı’nda açtığı butiği, ikinci el ürünleriyle göz dolduruyor. Prada, Dolce&Gabbana gibi dünyaca ünlü markaların ürünlerini çoğunlukla New York ve Londra’dan getiren Gürkaynak, Doğu Anadolu’dan bile sipariş aldığını söylüyor. Butik sadece kadınlara değil, erkeklerin de giyim zevkine hitap ediyor. Ayrıca Original Seconds’ta satılan her üründen TOÇEV’e katkı payı ayrılıyor.
Adres: Meşrutiyet Cad. No: 79 BeyoğluTel: 0 533 667 84 44

Berna Butik
‘Markalar Cenneti’ diye kendini adlandıran butik, Louis Vuitton’dan Chanel’e, Balenciaga’dan Prada’ya dünya devlerinin koleksiyonlarına yer veriyor, üstelik çok da ucuza satıyor. Berna’da toplamda 5 binin üzerinde giysi, ayakkabı, çanta ve aksesuar bulunuyor. Çoğu Amerika, İngiltere, Fransa ve İtalya’dan geliyor.
Adres: Tanyeri Apt. No: 473/1 Suadiye Tel: 0 216 380 50 71