Cadde ALTIN KOZA’DA GERZEK POLEMİĞİ

ALTIN KOZA’DA GERZEK POLEMİĞİ

25.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zeki Demirkubuz ve Yeşim Ustaoğlu Ferzan Özpetek başkanlığındaki Altın Koza jürisini eleştirdi. Demirkubuz, jüriye ‘Gerzek’ dedi, Ustaoğlu ise ‘Bu duruma düşmemeleri gerekirdi’ yorumunu yaptı

ALTIN KOZA’DA GERZEK POLEMİĞİ

Türk sinemasının ödül rekortmeni yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz, haftasonu finali yapılan Adana Altın Koza Film Festivali’nde büyük hayal kırıklığı yaşadı. “Yeraltı” filmiyle festivalin favorileri arasında gösterilen Demirkubuz’un filmine sadece 2 ödül çıktı. “Yeraltı”ndaki rolüyle Engin Günaydın ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü “Lal Gece”nin usta oyuncusu İlyas Salman’la, Nihal Yalçın da hem “Yeraltı”, hem de “Araf”taki rolüyle “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü”nü “Gözetleme Kulesi”nin oyuncusu Laçin Ceylan ile paylaştı.
Katıldığı tüm yerli festivallerde ödül almak için sahneye defalarca çıkmaya alışkın olan Demirkubuz’un şahsına bu kez ödül çıkmadı. Festivalde ayrıca “Araf” filmiyle Yeşim Ustaoğlu’na ve “Devir” filmiyle Derviş Zaim’e ödül çıkmaması da eleştiri konusu oldu. Festivalin kulislerinde bu durum Ferzan Özpetek yönetimindeki jürinin Demirkubuz, Zaim ve Ustaoğlu gibi ünlü yönetmenleri görmezden geldiği şeklinde yorumlandı.
Jüride filmlerinin yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan’ın bulunduğu ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın da uzun süredir kanlı bıçaklı olduğu Zeki Demirkubuz’un ödül almaması için kulis yaptığı öne sürüldü.

‘Artık Türk festivallerinde yokum’
Büyük ödül olan 350 bin TL’nin “Babamın Sesi”ni çeken Zeynel Doğan ve Orhan Eskiköy’e verildiği festivalin sonuçlarına ilk itiraz eden yönetmen Zeki Demirkubuz oldu. Demirkubuz, pazar gecesi tepkisini twitter’dan gösterdi ve jüriye “gerzek” dedi. Artık Türk festivallerinde yarışmayacağını belirten Demirkubuz, “Bu filmleri kendileri jürilik yapsın diye çektiğimi zanneden gerzeklerden çok sıkıldım artık. Bundan sonra Türk festivallerinde yarışmak yok” açıklamasını yaptı.
Geçen sene Adana Altın Koza’da jüri başkanlığı yapan Derviş Zaim, Demirkubuz’un tepkisinden haberinin olmadığını ve konu hakkında konuşmayacağını belirtti.
Festivalin sonuçlarına tepki gösteren Yeşim Ustaoğlu ise “Araf çok önemli bir film. Jüri görmezden gelir ya da gelmez, o kendilerinin inisiyatifi ama hem yerli, hem de uluslararası seyirci filmin gücünü ve başarısını söylüyor. Jüri yaptığı işlerden çıktığında adalet duygusunu mutlaka verebilmeli. Atın Koza jürinin bu duruma düşmemesi gerekirdi” dedi.

Haberin Devamı

Hasan Saltık: Herkes karara saygılı olsun
Jüri üyesi ünlü müzik adamı Hasan Saltık, haksızlık yapılmadığını belirtti ve iddialara şu yanıtı verdi:
“Nuri Bilge’nin yapımcısının jüride olması yüzünden Zeki Demirkubuz’un görmezden gelindiği iddiası çok ayıp. Bir yapımcı kız (Zeynep Özbatur Atakan) jürideki bu kadar insanı nasıl etkileyecek akıl var, mantık var. Jürinin başından beri En İyi Film seçiminde en favori listesinde ilk iki tercihi ‘Gözetleme Kulesi’ ile ‘Babamın Sesi’ydi. Üçüncü alternatif ise ‘Lal Gece’ ile ‘Yeraltı’ydı. Biz de o yüzden otomatik olarak ilk iki tercihe baktık. Zeki Demirkubuz’un tartışması bile geçmedi. Aramızda sadece en çok En İyi Erkek ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerinin ikiye bölünmesi tartışıldı. Herkesi memnun etmek elbette mümkün değil. Herkes jürinin kararına saygı duysun. Bence bir tek ‘Ateşin Düştüğü Yer’in müziklerini yapan Saki Çimen’e haksızlık yapıldı. Çünkü jüri tek aday olduğu için en iyi müziğe değer eser bulunamamıştır kararı verdi.”

Haberin Devamı

‘Yeraltı’nda Ceylan’a gönderme var
Zeki Demirkubuz ile bir dönem yakın arkadaş olduğu Nuri Bilge Ceylan’ın arasını “Üç Maymun” filminin açtığı gündeme gelmişti. İddiaya göre Demirkubuz, yakın arkadaşının kendi fikrinden yola çıkarak çektiği “Üç Maymun” filmini izledikten sonra Ceylan’la selamı sabahı kesti. Demirkubuz bu nedenle son filmi “Yeraltı”nda Ceylan’a göndermeler yaptı. Filmde Demirkubuz, yazarının “Bu ödülü çok sevdiğim Ankara’ya adıyorum” dediği “Ankara Sıkıntısı” romanıyla Ceylan’ın “Mayıs Sıkıntısı” filmi ve Cannes’da yaptığı “Bu ödülü güzel ve yalnız ülkem için alıyorum” sözlerine göndermede bulunuyor. Demirkubuz ayrıca Engin Günaydın’ın oynadığı memur Muzaffer karakterinin “Sen bu yüzsüzlüğünle Nobel, Oscar ne varsa al gel” şeklindeki repliğiyle de Ceylan’ın 2 kez Oscar aday adayı olma süreciyle dalga geçiyor.