Cadde Annelere ‘ikiz bebek bakma’ reçetesi

Annelere ‘ikiz bebek bakma’ reçetesi

21.05.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

İkizler doğdukları andan itibaren çevresindekilere çok sempatik gelir.

Annelere ‘ikiz bebek bakma’ reçetesi

Ancak bakımından beslenmesine ikiz bebek bakımı anne - babanın ileride pek de hatırlamak istemeyeceği zorluklarla doludur. Birinin altını temizlerken diğerinin karnını doyurmak, birini uyuturken diğerinin gazını çıkarmak, biri hastalanınca diğeri için endişelenmek anne-babaları hayli zorlar.
Hepsi bir yana bebeklerin beslenmesi en önemli sorunu teşkil eder. Tüm bebekler gibi ikizlerin de doğdukları andan itibaren anne sütüyle beslenmeleri gerekiyor. Bu durumda akıllara hemen annenin sütünün iki bebeğe birden yetip yetmediği geliyor. Anneler ise tek bebek için sütün yetip yetmeyeceğine ilişkin kaygıyı iki defa yaşıyor. Tıp literatürü sütün iki bebeğe yeteceğini söylese de, anne ikiz bebekten uyarı alırsa ve bebekler de güçlüyse süt oluyor. Ancak bebeklerin kilo alımı yeterli değilse, birtakım takviyelerde bulunmak gerekiyor.  
Acıbadem Maslak Hastanesi Yenidoğan Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, 100 ikiz bebek sahibi anneden sadece  3 - 4’ünün sütün yanında besin takviyesine ihtiyaç duymadan bebeğini besleyebildiğini söyledi. 
Anne çok yorulduğundan evdeki bakım programının çok iyi organize edilmesi gerektiğine dikkati çeken Dr. Gülnihal Şarman, “Bu yorgunluk da, süt üretimini olumsuz etkiliyor. Annelerin iyi süt alabilmeleri için evde ikiz bebek bakımının planlanması lazım. Biz bu plan için ailelere bazı önerilerde bulunuyoruz.” dedi.

Haberin Devamı

Anne, baba ve bakıma yardım eden kişiler vardiya planlaması yapmalı
* Anne, baba, büyükanne, dede, hala, teyze gibi bakıma destek olan kişiler ile tıpkı fabrikalardaki gibi vardiya planlaması yapın.
* İlk üç-dört hafta kayıt defteri tutun. Çünkü bazen hep aynı bebekler besleniyor ve diğer bebek de açlığını gösteremiyor. Bu sebeple beslenme sayıları, adetleri, dışkılama saatleri, idrarları, ağızdan mı yoksa biberon ile beslendikleri mutlaka not edilmeli. 
* Eve beklenmedik misafir geldiğinde bulaşık yıkamayacağınız, bir kere kullanılıp atılan malzemeleri (tabak, çatal, kaşık, bıçak) kullanın. 
* Çok pratik yemekler hazırlayın.  
* Hazır yiyecek isteyebileceğiniz yerlerin telefon numaralarını buzdolabına yapıştırın.
* İnternetten alışveriş yaparak zamandan kazanabilirsiniz. 
* Toplu alışveriş yapın. 
* Annenin dışarı çıkmasına yardımcı olun. Bebeklerin yanında birini bırakın.   
* Günlük çizelgeleri düzgün ve bilgi atlamadan hazırlamaya çalışın.

Haberin Devamı

İkizleri dikkatli izlemek gerek
İkiz bebeklerin bakımı hakkında başka önemli noktalar da bulunduğuna değinen Dr. Gülnihal Şarman, bebeklerin gelişiminin
aileler tarafından çok iyi izlenmesi
gerektiğinin altını çiziyor: 
* Aileler, bebeklerinin biri diğerine oranla daha küçükse, kıyaslama yapıyor. Bebeklerin doğdukları andan itibaren iki ayrı kişilik olarak kabullenilmesi gerekiyor. 
* Ömür boyu bu şekilde kıyaslama yapmak, aile içi dinamikleri bozuyor. Bebeklerden birinin diğerine göre gelişiminde bir gerilik varsa, bunların erkenden tanınması ve gerekli girişimlerin zaman kaybetmeden başlanması gerekiyor:
* Bir veya iki aylık bebeğin vücudu sert duruyorsa beyin hasarlı olma riski yüksektir. 
* 3-4 aylık olduğunda bebek başını tutamıyorsa, başı öne arkaya sallanıyor, dik kalamıyorsa bu normal değildir.