01.03.2013 - 19:50 | Son Güncellenme:
NEŞE MESUTOĞLU nese.mesutoglu@milliyet.com.tr
İstanbul’da uluslararası sertifikalar veren aşçılık kursları dünya çapında kariyer imkanları sunuyor. Hayatınızda bir değişiklik yapmak için çok da geç sayılmaz!
FRANSIZ EFSANESi
Le Cordon Bleu İstanbul
* Farkı: Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde açılan Le Cordon Bleu, Fransa’da 1895’te kurulmuş. Uluslararası bilinirliği ve geniş ağıyla fark yaratıyor.
* Eğitim içeriği: ‘Pastacılık’ ve ‘Mutfak’, ya da her iki program birlikte takip edilebilir. İki programı takip edip, ‘temel’, ‘orta’ ve ‘üstün’ seviyelerini tamamlayanlar, gastronomi dünyasında kabul gören ‘Le Grand Diplome’ sertifikasına sahip oluyor.
* Eğitim süresi: Her kur 11 hafta olmak üzere, toplam 33 hafta sürüyor. Öğrenciler üç kuru peş peşe alabileceği gibi, program modüler bir yapıda olduğundan, eğitim süresini kendileri de ayarlayabiliyor.
* Eğitim ücreti: Türk vatandaşları, Özyeğin Üniversitesi’nin tanımladığı yüzde 33’lük burstan faydalanarak üçer kurdan oluşan Mutfak Diploması eğitimini 32 bin 950 TL’ye, Pastacılık Diploması eğitimini 28 bin 250 TL’ye alabilir. Her kurs için ayrı kayıtla o kursun ücreti ödenebilir.
* Kariyer imkanları: 20’den fazla ülkede İngilizce eğitim veren okulun ‘mezunlar ağı’na dahil olmak, uluslararası kariyer için fırsat üstünlüğü yaratıyor.
* Mezunların işleri: Mezunları dünyanın dört bir tarafında çeşitli Michelin Yıldızlı restoranlarda ve
5 yıldızlı otellerde çalışıyor.
Bilgi için: 0 216 564 92 46 www.ozyegin.edu.tr/lecordonbleuistanbul
Defne Ertan Tüysüzoğlu
Türkiye Direktörü
Deloitte 2012 raporuna göre, küresel yiyecek-içecek pazarı
3.8 trilyon dolar. Türkiye’deki payıysa sadece 6 milyar dolar civarında. Ciddi bir potansiyel var. Yatırımların artması nedeniyle, eğitimli ve kalifiye personel ihtiyacı artıyor.
AMERiKA DiPLOMASI
Usla
* Farkı: Dört kıtada okulları olan Amerika merkezli AHA-IHMS diplomasının yanı sıra, tüm mezun ve eğitmenlerin buluştuğu ‘e-Campus’a dahi olma imkanı sunuyor.
* Eğitim içeriği: Profesyonel Aşçılık Eğitimleri’nde; Uluslararası Mutfak Sanatları, Profesyonel Aşçılık Temel Seviye Programı, Profesyonel Pasta ve Ekmekçilik Programı yer alıyor. Otel İşletmeciliği Bölümü’ndeyse Uluslararası Ağırlama Hizmetleri Programı, Odalar Bölümü Uzmanlık Programı, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Uzmanlık Programı var.
* Eğitim süresi: Mutfak sanatları ve ağırlama konularında iki yıllık, sekiz aylık ve kısa dönem sertifika programları veriliyor.
* Kariyer imkanları: Mezunlar mecburi yurt içi stajlarının dışında, başta ABD’de olmak üzere farklı ülkelerde
6-12 ay süreyle Ritz Carlton, Marriott, Starwood, Hilton gibi zincir oteller ve ünlü restoranlarda maaşlı staj yapıyorlar.
* Mezunların işleri: Mezunların iş bulmasına destek için Kariyer Merkezi hizmet veriyor. Açık pozisyonların bildirildiği mezunlar, mülakata hazırlanıyor.
Bilgi için: 0 212 211 87 52 www.usla.com.tr
Korkut Anıç
Genel Müdür
Otelcilik ve yeme-içme sektörü kapsamındaki meslek dallarının dünya çapında popülerliği artıyor. Okullar da bu talebe cevap vermek için yeni bölümler açıyor ve hizmet kapsamlarını genişletiyor. Bu ilgi sadece profesyonel değil, hobi olarak da artış gösteriyor.
3 BiN 600 MEZUNU VAR
Mutfak Sanatları Akademisi-MSA
* Farkı: 2004’te kurulan ve Türkiye’nin uluslararası diploma veren ilk profesyonel aşçılık okulu olan MSA, hem City&Guilds tarafından akredite edilen, hem de WACS (Dünya Şefler Birliği) tarafından ödüllendirilen dünyadaki tek profesyonel aşçılık okulu.
* Eğitim içeriği: Dört ayı okulda, dört ayı stajda olmak üzere sekiz ay süren Profesyonel Aşçılık, Profesyonel Pasta-Ekmekçilik eğitimlerinin yanı sıra; Profesyonel Yiyecek-İçecek İşletmeciliği, Uzman Restoran Yöneticiliği, Servis Standartları Eğitimi, Profesyonel Barmenlik ve Miksoloji eğitimleri var.
* Eğitim süresi: Profesyonel Aşçılık ve Pasta-Ekmekçilik programları, uluslararası temel mutfak eğitimi vermek üzere tasarlanmış, toplam 8 aylık dönemi kapsayan bir program.
* Eğitim ücreti: Profesyonel Aşçılık 14 bin 500 TL, Profesyonel Pasta-Ekmekçilik 12 bin 200 TL. Profesyonel Yiyecek-İçecek İşletmeciliği 4 bin 700 TL, Uzman Restoran Yöneticiliği 6 bin 200 TL, Profesyonel Barmenlik ve Miksoloji
2 bin 950 TL, ProChef-Aşçılar için Sertifika Programı 6 bin 400 TL, Chef&Owner 17 bin 200 TL.
* Kariyer imkanları: City&Guilds diploması, Europass sistemine dahil olduğu için yurt dışında çalışma ve oturma izni için kolaylık sunuyor. İsteyen öğrenciler ABD’de maaşlı staj yaparak kendilerini geliştirebiliyor.
* Mezunların işleri: Bugüne kadar 3 bin 600’den fazla mezun veren MSA mezunlarından Rüya Hoşcan Amsterdam’da 2 Michelin Yıldızlı
Ron Blaauw’da, Alper Songül New York’taki kendi işletmesinde, Mehmet Semet New York’ta 1 Michelin Yıldızlı Annissa Restaurant’ta, Bora Korkmaz ise Spice Market Doha Katar’da çalışıyor. Bilgi için: 0 212 290 35 50 www.msa.com.tr
Sitare Baras
Genel Müdür
Yiyecek-içecek sektörü, hızlı gelişiyor. Ağırlama sektöründe aşçıdan komiye, bulaşıkçıdan servis elemanına, barmenden restoran yöneticisine kadar her pozisyonda nitelikli personele ihtiyaç var. İstihdam yaratma konusunda Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olma yolunda ilerliyor.
BUTiK PASTACILIK YAYGINLAŞIYOR
Chef’s İstanbul Mutfak Atölyesi
* Farkı: Zaman kaybı yaşanmadan tüm dersler uygulamalı, teorik eğitimle birlikte veriliyor. Kendi pastanesini, kafesini açanlara danışmanlık hizmeti sunuluyor.
* Eğitim içeriği: Pastacılık programında A’dan Z’ye basit hamurlardan karmaşık pasta reçetelerine tüm pastane ürünleri uygulamalı öğretiliyor. Aşçılık programında sıfır seviyeyle başlayanlar 2.5 ay sonunda uygulamalı ve teorik eğitimle beceri kazanarak şef adayı olarak çıraklık pozisyonuna geliyor.
* Eğitim süresi: 120’şer saat sürüyor. Hafta içi devam edenler 2, hafta sonu devam edenler 2.5 aylık eğitim sonunda profesyonel pastane ve mutfaklarda bir ay staj imkanından yararlanabiliyor.
* Eğitim ücreti: Profesyonel Pastacılık Eğitim Programı 4 bin 500 TL+KDV; Profesyonel Aşçılık Eğitim Programı 5 bin 500 TL+KDV.
* Kariyer imkanları: Mezunlar, mesleki seviye ve seçtikleri branşa göre otel, restoran, kafe, pastane ve unlu mamul üretim merkezlerinde çalışıyorlar.
* Mezunların işleri: Berlin, Londra, Hollanda, Dubai, Ukranya gibi ülkelerde kendi pastanelerini açan mezunları var.
Bilgi için: 0 212 244 76 92-93
www.chefsistanbul.com
Gülhan Kara
Chef’s İstanbul Mutfak Atölyesi Sahibi ve Eğitmen
Türkiye’de eğitimli aşçı dönemi yeni başladı. Sektörün önü çok açık. Özelikle turizm sezonunda turistik işletmelerde ciddi eleman açığı yaşanıyor. Şehirleşme geliştikçe kafe, pastane, restoranlara, dolayısıyla buralarda çalışacak ustalara ihtiyaç artıyor. Diğer yandan butik pastacılık da yaygınlaşıyor.
Survivor yarışmacılarından Hikmet Tuğsuz bir anda yarışmaya veda etmişti. İzleyiciler tarafından Survivor Hikmet'in nereye gittiğini merak konusu olmuştu. Hakkında ortaya atılan iddialar sonrası Hikmet Tuğsuz'dan ilk açıklama geldi.