Cadde BAHAR AYLARINA HAZIR MISINIZ? - ALERJi MEVSiMi BAŞLADI

BAHAR AYLARINA HAZIR MISINIZ? - ALERJi MEVSiMi BAŞLADI

09.04.2014 - 21:09 | Son Güncellenme:

Dönemsel alerjilerin en sık görüleni, bahar alerjileri. Bazı insanlar için bahar mevsimi; hapşırık, burun tıkanıklığı ve akıntısı, gözlerde sulanma ile batma, nefes darlığı, göğüste hırıltı anlamına geliyor.

BAHAR AYLARINA HAZIR MISINIZ - ALERJi MEVSiMi BAŞLADI

Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden göğüs hastalıkları ve tüberküloz uzmanı Dr. Ahmet Selvi, alerjiden korunma yollarını anlattı: “Alerji, vücudumuzun bağışıklık sisteminin kendisinden olmayan şeylere karşı gösterdiği ‘aşırı tepki’ olarak tarif edilebilir. Aşırı reaksiyona neden olan şeylere de ‘alerjen’ adı verilir.
Çevremizdeki her şeyin alerjik reaksiyona neden olma riski var.

Haberin Devamı

POLENLER HASTA EDİYOR
Uzun saçlar, tüylü giysiler, evde beslediğimiz kürklü hayvanlar, açık havada kuruttuğumuz çamaşırlar, yaşadığımız ve çalıştığımız mekanların kötü hijyeni şikayetlerimizi daha da artırabilir.
Bahar mevsimi, bitki dünyasının uyandığı ve canlandığı bir dönemdir. Çiçekli bitkilerin üremek için kullandıkları irili ufaklı toz şeklindeki polenler; rüzgar ve böcekler yardımıyla bir bitkiden diğerine taşınır.
Bahar mevsiminde havadaki polen yoğunluğu hızla artar. Bu polenler bazı insanlar için son derece alerjiktir.
En sık görülen şikayetler; burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğaz ağrısı ile boğazda gıdıklanma hissi, ses kısıklığı, hapşırık, öksürük, gözlerde sulanma, baş ağrısıdır.
Bazen de nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi ve hırıltı gibi şikayetler ön plana çıkabilir.

Haberin Devamı

KÜÇÜK AMA ETKİLİ SONUÇLAR

Tedavinin iki önemli ayağı var. İlaçlardan da daha önemlisi çevre kontrolü ve korunmadır. Yaşadığımız ve çalıştığımız mekanları hastalığımıza göre düzenlemek gerekir. Bazen küçük önlemler etkili sonuçlar alınmasını sağlar:

- Tüylü ve yünlü giyecek ile eşyaları çevrenizden uzaklaştırın.
- Filtresi olan bir klima kullanın.
- Filtresi olan süpürge tercih edin.
- Akan, sızdıran muslukları ve duvar çatlaklarını tamir edin.
- Polen mevsiminde özellikle sabah saatlerinde camları kapalı tutun.
- Seyahat ederken otomobilinizin camlarını açmayın.
- Çim biçme, ağaç budama ve bahçe bakımı gibi işlerden uzak durun
- Polen mevsimini, polen yoğunluğunun daha az olduğu deniz kenarı gibi yerlerde geçirin
- Dışarıda giydiğiniz kıyafetleri, çalıştığınız ya da yattığınız ortamlardan uzak yerlerde değiştirin.
- Cildinizdeki ve saçınızdaki polenleri temizlemek için duş alın.
- Kuru ve rüzgarlı havalarda mümkün olduğu kadar dışarıya çıkmayın.
- Havadaki polen miktarının sabah erken saatlerde daha yoğun olduğunu unutmayın. Dışarıya çıkmak için en ideal zamanlar; öğleden sonraları ve yağmur sonrasıdır. Yağmur, havadaki polenleri temizler.
- Dışarı çıkarken burun kanatla-rına ve bıyık bölgesine vazelin ya da bu iş için üretilmiş jellerden sürebilirsiniz. Bu jeller polenleri tutarak, solunum yoluna giden polen sayısını azaltabilir.
- Havadaki polenler üzerine yapışacağından çamaşırlarınızı açık havada kurutmayın.
- Kürklerinde polen biriktirdikleri için evdeki hayvanlarınızı yatağınızdan ve koltuklarınızdan uzak tutun.
- Yastık, yorgan, çarşaf ve nevresimlerinizi alerjik olmayan ve toz geçirmeyen hurçlarda muhafaza edin. Çarşaf ve nevresimlerinizi 60 derecede yıkayın.
- Halılar özellikle de uzun tüylü olanlar ev tozu, mayt ve polenler gibi çeşitli alerjenleri biriktirir. Bu yüzden halılarınızı yıkanabilir kilimlerle değiştirin.

Haberin Devamı

HEM KARiYERi HEM DE KARNEYi ETKiLiYOR

Alerjik hastalıklar ve bahar alerjisi, kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyebilir. İşini konuşarak, sesini ve görüntüsünü kullanarak yapanlar, hizmet sektöründekiler hastalıktan daha fazla etkilenir. İnsanlar elinde mendille gezen ve hapşıran bir garsondan hizmet almak istemeyebilir! Çocuklarda dikkat eksikliği ve konsan-trasyon bozukluğuna yol açabilir.