Cadde BAHAR AYLARINA HAZIR MISINIZ? - VÜCUDUNUZU DETOKSLA GÜÇLENDiRiN

BAHAR AYLARINA HAZIR MISINIZ? - VÜCUDUNUZU DETOKSLA GÜÇLENDiRiN

07.04.2014 - 21:54 | Son Güncellenme:

Bahara zinde ve sağlıklı girmenin en etkili yollarından biri detoks. Eğer vücudunuzu güçlendirmek istiyorsanız; 21 gün boyunca kırmızı et, karbonhidrat, yağlı süt-peynir, patates, buğday, şeker, kafein, alkol ve işlenmiş gıdalardan uzak durun

BAHAR AYLARINA HAZIR MISINIZ - VÜCUDUNUZU DETOKSLA GÜÇLENDiRiN

Medical Park Fatih Hastanesi’nden aile sağlığı uzmanı Dr. Ebru Talum Gürpınar, bahar detoksunu anlattı: Güneşi uzun süreler göremediğimiz, soğuk kış nedeniyle fiziksel aktivitemizi azaltmak ve oksijen düzeyi kısıtlanan iç mekanlarda yaşamak zorunda kaldığımız, nezle ve gripten korunma telaşı içinde olduğumuz kış mevsiminin etkilerinden kurtulmak için detoks harika bir çözüm.
Detoksun yararları saymakla bitmez: Enerjimiz artar, alerjik semptomlar azalır, hormonal dengesizlikler ortadan kalkar, sindirim sistemi sağlıklı çalışır, sinüsler temizlenir, kan basıncı normalleşir, duygu durum değişiklikleri azalır, mental kapasite artar, sağlıklı uyunur, cilt canlanır...

Haberin Devamı

KIRMIZI ETE BAHAR MOLASIDetoksu bilinçli ve doktor gözetiminde yapmak gerekir. Aksi takdirde yarardan çok zarara neden olabilir. Fazla lavman yapılması nedeniyle bağırsak delinmesi gibi. Bu tür hatalı uygulamalardan korunarak sağlıklı bir ilkbahar detoksu yapabilmeniz için şu önerileri uygulayabilirsiniz:
Kırmızı et ve yağlı peynir ürünleri asidik yapıdadır, bu yüzden vücudun asit düzeyini artırırlar. Çok tüketilmeleri halinde sindirim ve dolaşım sisteminde, böbreklerde, eklemlerde ve ciltte çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Et ve bazı süt ürünleri de; su içeriği az olması, liften fakir ve sindirilebilmeleri için çok enerji gerektirmeleri nedeniyle bağırsaklarda mukusa yol açar. Bu mukus, birikerek gizli bir kilo artışına neden olur.

Haberin Devamı

SUYA YARIM LİMON SIKIN
Laktoz intoleransı olan kişiler, sütü doğrudan tüketirse bağırsak düzenleri bozulur ve gaz yakınmaları olur. Bu nedenle ilkbahara girerken 21 gün süreyle et ve yağlı süt ürünlerini kesmekte fayda var. Vücudunuza temizlenmek ve nötralize olmak için fırsat verin.
Fermente olmuş az yağlı süt ürünlerinin nispeten daha az laktoz intoleransına neden oldukları bilinir. Kırmızı et ve süt tüketiminden kaynaklanan artmış asiditeyi etkisizleştirmek için alkali gıdalar tüketmek ve bol su içmek gerekir.
Alkali gıdalar arasında; sabah tüketeceğiniz ve içine yarım limon sıkılmış büyük bir bardak su, elma sirkesi, elma kurusu, elma gelir.

BUĞDAY VE PATATESi UNUTUN

Bahara girerken buzdolabınız ve kilerinizdeki çöplerden kurtulun: Buğday, patates, şeker, kafein, alkol, işlenmiş yiyecekler ve elma sirkesi dışındaki tüm sirkeler yasak. Etiketindeki yazıları okuyamadığınız ve katkı maddeleri içeren yiyecekleri ise sadece detoks süresince değil hiçbir zaman tüketmeyin.

YULAF VE KEÇi YOĞURDU YiYiN

Bazı yiyecekler çok sağlıklı olmalarının yanı sıra detoks için birebirdir:
Kavuzlu buğday (kılçıksız buğday, kızıl buğday, dinkel adlarıyla da bilinir), yulaf, kahverengi pirinç, kinoa, doğal mayalanmış keçi veya koyun yoğurdu, soya fasulyesi, badem ve badem sütü, petek balı, meyveler (özellikle mersin ailesinden gelenler, ananas, kivi, elma, armut, muz), dandelion çayı,
yeşil çay, baklagiller, yumurta, balık.

Haberin Devamı

BÖREK-ÇÖREKTEN UZAK DURUN

Doğanın bize taze olarak sunduğu sebze ve meyveler, detoksun vazgeçilmezi. Kış mevsiminde ışık ve güneş yoksunluğu ile soğuk hava nedeniyle karbonhidratlı besinlerin tüketimi artar.
Ancak bahar aylarında bu gıdaların etkisinden kurtulmak gerekir.
Fazla karbonhidrat tüketimi, kilo alımına sebep olduğu gibi kan lipidlerinden trigliseridlerin artmasına da yol açar. Eller ve ayaklarda yanmalar, kan şekerinin yükselmesi, ödem oluşumu karbohidratların zararlı etkilerinden yalnızca birkaçıdır.

YARIN: ASTRONOT GIDASI KİNOA

Yazarlar