Barış Kuyucu

Barış Kuyucu

barisk@cnnturk.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Anonsçu : Fenerbahçe'nin golüüüüü. 11 numaralı formasıylaaaa. Çandarrrrrr
Seyirci: Cengizzzzzzz
Anonsçu: Çandarrrrr
Seyirci : Cengizzzzzz
Olmadı! Bu hayal gerçek olamadı.
Ne oldu? Dış politika uzmanı, yazar Cengiz Çandar mı? Hayır!
Bunlardan önce, 'Hayatımın mütemmim cüzü' dediği, adı anıldığında kendinden geçtiği, kimyasının değiştiği Fenerbahçeli Cengiz Çandar geliyor.
Büyük büyük dedesine rağmen! Neden? Birazdan:)
Ünlü sözleri, "Değişmeyen tek şey değişimdir, Fenerbahçe hariç" ve "Söz konusu Fenerbahçe ise gerisi teferruattır" diye değiştirirkek, Çandar için ‘ancak’ anlamlı hale geliyor.
Anlamlı hale gelen bir başka gerçek de Galatasaray tutkusu!
Şok, şok, şok. Flaş, flaş, flaş...
Nasıl yani demeyin! Cengiz Çandar için bal gibi Galatasaray da vardır!
Boca ile River gibi. Lakers ile Boston gibi. Edi ile Büdü gibi. Leyla ile Mecnun gibi. "Ne senle ne de sensiz" diyen Sezen gibi:)
İşte beklenen üstteki neden! Büyük büyük dedesi Sadrazam Çandarlı Halil Paşa'nın muhalefetine rağmen Fatih Sultan Mehmet ne iyi yapmış da İstanbul'u almış. Yoksa İstanbul'u İstanbul yapan değerlerden biri Fenerbahçe - Galatasaray rekabetini ne torun Cengiz ne de milyonlar yaşayamayacaktı.
Neyse, 10A10 oyununu biz mi onunla oynadık? O mu bizle oynadı? Siz karar verin.
Sadece Fenerbahçelilerin değil, Galatasaraylıların da eğleneceğini tahmin ederim.
Bu dolu adamın taştığı noktalara dikkat edelim!


HAYALİNDEKİ FOTOĞRAF

CENGİZ ÇANDAR



10’A SORDUK CENGİZ ÇANDAR TAMAMLADI
1-BANA SPOR ... ÖĞRETTİ! Heyecan, coşku, keyif, rekabet ve yarışmayı öğretti.
2- BEN SPORCUNUN ... SEVERİM! Maradona gibi cambazını, Beckenbauer gibi karizmatiğini, Di Stefano gibi eşsiz olanını severim.
3- ORADAYDIM! 5 Haziran 1960'ta Ankara'da oynanan Türkiye-İskoçya milli maçındaydım. Milli takım, o dönemde pek az galip gelirdi ama o maçı 4-2 kazanmıştık. 11 yaşındaydım. 90 dakika ayağım yere değmeden müthiş bir kalabalık içinde ve tuvalete gidemeden maçı tamamlamıştım.
4- İTİRAF EDİYORUM. ONU SEVİYORUM! Kerim Abdülcabbar'ı seviyorum. Siddharta'yı (Budizmin kurucusu) okuyarak hayatı değişmiş, Ferdinand Lewis Alcindor olan ismini ve dinini değiştirmişti. Bizim kuşağın o isyancı kimliğini, spor alanında son derece efendice yansıtan bir yıldızdı.
5- SPOR BAKANI OLSAM MUTLAKA... Futbol sahalarında taraftarların birlikte oturabilecekleri bir düzen yaratırım. Bir maçı sadece o takımın taraftarlarının seyretmesi akıl almaz bir durum. Konuk takım taraftarları vahşi hayvan gibi kafeslerin içinde korunuyor. Spor kavramına aykırı.
6- ARAMIZDA KALSIN! 2004-05 sezonunda Türkiye Kupası yarı final maçında Fenerbahçe-Denizlispor karşılaşmasının hakemi Selçuk Dereli’ye tribünden çok ağır laflar etmiştim. Sonra tanışınca mahcup oldum.
7- SPOR DOLABIMDA NELER VAR NELER! Fenerbahçe'ye ilişkin formadan saate kadar neredeyse her şey! Kravatlarımın yarısı sarı lacivert. Ve Brezilya forması.
8- AH KEŞKE! Ah keşke Appiah 2005/06 sezonunun son maçında Denizli deplasmanında son dakikada golü atsaydı. Lider girdiğimiz haftada şampiyonluğu Galatasaray'a kaptırdık. Hâlâ kafamda oynatıyorum o poziyonu, hâlâ.
9- ASLA ASLA DENMEMELİ AMA! Asla Galatasaray forması giymem! Fanatizmin de bir ilkesi olsun:)
10-BU SORUYU SORARDIM! Cengiz Çandar soruyor: Totem (uğur) yapıyor musunuz maçlarda?
Cengiz Çandar yanıtlıyor: Tabii ki yapıyorum. Statta ne zaman Roberto Carlos fotoğrafı önündeki pisuvarda işediysem hiç maç kaybetmedik. Şimdi ne yapacağım bilmiyorum :)


BİREBİR

CENGİZ ÇANDAR

ADNAN POLAT: EGE SERAMİK
HAGİ: STEAU BÜKREŞ'İN YILDIZI
HASAN CEMAL: KATOLİK NİKAHIM
NBA: FUTBOLDAN SONRAKİ TAKINTIM
ÇARŞI: BEŞİKTAŞLI ENTELEKTÜELLER
AHVAL-İ ADİYE: GALATASARAY'I YENMEK
TREZEGUET: AZİZ YILDIRIM’LA ORTAK KEŞFİMİZ
10-0: GALATASARAY'A KARŞI BİR GÜN MUTLAKA
TAYYİP ERDOĞAN: KASIMPAŞALI TARİHİ ŞAHSİYET
DİYARBAKIRSPOR: DİYARBAKIR'A AİT OLMAYAN BİR KULÜP



KIZLARIN TAKIMI G.SARAY!
Fanatik misiniz?
Evet. Holigan değilim ama ona yakın bir noktadayım.

Fanatiklik tarifiniz ne?
Hayatın her anında o takımla birlikte soluk alıp vermek. Sevinmekten ziyade bir kahır ve üzüntü duygusuyla yaşayabilme hali. Altı üstü bir maç sonucu ama bütün psikolojinizi etkiliyor.

Bir entelektüel olarak kendinize şaşırıyor musunuz?
Şaşırmıyorum. Mantık dışılık da insanlara özgü! Şaşıranların gramajı düşüyor gözümde. Futbol, dünyayı peşinde koştururken yan yana gelmesi mümkün olmayan insanları bir araya getiriyor. Bundan daha iyisini futbol hariç ne başarabilir?

Fenerbahçelilik kimden miras kaldı?
Beş yaşındayken babam rahmetli, "Artık takım tutma zamanın geldi, Fenerbahçe mi Galatasaray mı?" dedi. Beşiktaş'ı hiç saymadı. "Galatasaray'ın rengi ne?" soruma "Sarı-kırmızı" deyince, kararımı Fenerbahçe olarak verdim. Çünkü birkaç gün önce bir afacanlık yaparken, saklanmak için Shell benzincisine sığınmıştık. 'Sarı kırmızı' renkler o günü hatırlattı. Bu olayı ilahi bir yönlendirme olarak görüyorum. Beni doğruya yönelterek Fenerbahçeli yaptı diye Shell'den benzin alırım.

Başka takımlar var mı hayatınızda?
Boca Juniors’lıyım. Renk zaten çekmişti ama halka yakın olması kararımı doğruladı. Lakapları milyonerler olan River Plate Galatasaray'dır benim için. NBA'de de Lakers. Beyaz ve entellektüel diye Boston'u da Galatasaray olarak görüyordum.

Galatasaray, UEFA şampiyonu olduğunda neredeydiniz?
Allah'a çok şükür ki Birleşik Amerika'da Washington'daydım. Hayatımın en karanlık gecelerinden biriydi. Asla desteklemedim. Faruk Süren'e de söyledim, "Bir maşrapa alacağınız yer orasıydı" diye. Eşi de, "Siz önce onu alın, sonra konuşun" demişti. Ben de, "Almayız çünkü hedefimiz Şampiyonlar Ligi" diye karşılık vermiştim.

Avrupa'da kim daha iyi?
Maalesef Galatasaray. O da 2000'li yıllarda kaldı. Ama Trömsö’leri de unutmadık.

Galatasaraylılık tarifi?
Modaya kapılma halidir. Başarılı oldukları yıllarda ilkokulda olan kızlarla etrafların- daki erkekler Galatasaraylı oldu.

Ya Fenerbahçelilik tarifi?
Fenerbahçelilik bir tutku, özel bir aidiyet duygusudur. En büyük sivil toplum hareketidir.

Galatasaray seyircisinin daha fazla çıkmasına ne diyorsunuz?
Kimin fazla olduğu tribünlere baktığınızda belli. Niteliksel olarak Fenerbahçelilik tartışılmaz.

Aykut Kocaman'a sevginizin kaynağı?
Eşim, Aykut'un canlı yayındaki kaliteli açıklamalarını dinledikten sonra “Ben de artık Fenerbahçeliyim" dedi. Sonra bir kutlama gecesi Aykut'a, beni kastederek "Sizin gibi efendi insanların böyle çılgın fanatiklerle ne işi var" dedi ve zor durumda kaldım.
n Bu sene kim şampiyonluğa yakın? Fenerbahçe dışında?:)
Galatasaray ile aramızda geçer. Kağıt üstünde bir fikstür avantajımız var.