Cadde Beşinci kez Placebo!

Beşinci kez Placebo!

18.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Placebo, Vodafone Istanbul Calling kapsamında önceki gece Maslak Parkorman’da sahneye çıktı. Grup, alıştığımız üzre seyirciyle pek az iletişim kursa da coşturmayı başardı.

Beşinci kez Placebo

İngiliz alternatif rock grubu Placebo, 1 Mayıs’ta başlayan ve üç buçuk ay süren şehir festivali Vodafone Istanbul Calling kapsamında önceki gece Maslak Parkorman’da hayranlarıyla buluştu. Türkiye’ye ilk kez 9 Aralık 2000 tarihinde gelen grup, 16 Eylül tarihinde çıkacak albümleri “Loud Like Love”ın tanıtım turnesinin bir ayağı olarak İstanbul’da beşinci konserini verdi.

Güzel bir keşif: The Veils
Placebo’nun ön grubu olarak çıkan Yeni Zelandalı alternatif rock grubu The Veils, ilk kez buluştuğu Türkiyeli seyirciyle kurduğu başarılı ilişkiyle dikkat çekti.
Grubun lideri vokalist Finn Andrews’un karizmatik sahne duruşu, grup üyelerinin birbirleriyle uyumu ve stüdyo performanslarını tekrarlamaktan ziyade konserlere özel bir enerjiyi ortaya çıkarmaları, seyircilerin birçoğunun yeni tanıştıkları bu grubu takip edilecekler listesine eklemesini sağladı.
The Veils’in sahneden inmesinden yaklaşık yarım saat sonra, saat 22:00’de Placebo, daha önce 4 kez gelmiş olduğu İstanbul’da, genel konser anlayışlarına uygun şekilde, fazla konuşmadan, adeta “en iyi bildiğimiz işi, müziğimizi icra edeceğiz” tavrıyla sahne aldı.
Eski Placebo hayranlarından grupla yeni tanışmış genç hayranlarına uzanan yaklaşık 8000 biletli seyirci, grubun kendileriyle çok fazla iletişim kurmamasından biraz yakınsa da, bu durum konserden duyulan heyecan ve zevki gölgelemedi.
Grubun seyircilerle tek gerçek iletişimi, gitarist Stefan Olsdal’in konserin sonlarına doğru seyircileri bağırtarak coşturma girişimleriydi.
Yeni albüm “Loud Like Love”dan albümle aynı adı taşıyan parçayı ve geçtiğimiz günlerde videosu yayımlanan “Too Many Friends”i çalan grup, kendilerine dünya çapında popülerlik getiren, “Seks Oyunları / Cruel Intentions” filminin soundtrackinde yer alarak patlama yaratan “Every You Every Me”, “Twenty Years”, “Song to Say Goodbye”, “Meds”, “Special K” ve biste yer verdikleri Kate Bush coverı “Running Up That Hill” gibi şarkılarla da seyirciyi coşturdu.
Seyircilerin, “Loud Like Love” turnesi şarkı listesinde yer almayan “I Know” ve “Without You I’m Nothing” şarkıları için ilettikleri istekler ise sonuçsuz kaldı.

Gezi sloganlarına teşekkür
Konsere gelen seyirciler, “Bright Lights”ın çalınmasından sonra, bu günlerde artık gelenek haline gelmiş bir şekilde “Her Yer Taksim Her Yer Direniş” sloganı atarken, büyük olasılıkla Türkiye’deki siyasi gelişmelerden habersiz olan Placebo vokalisti Brian Molko, atılan sloganı kendileriyle ilgili zannederek seyircilere teşekkür etti.
Seyirciler ayrıca grup bis için geri döndüğünde “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganı atarak konserlerde bis kavramına farklı bir bakış açısı getirdi.

Glam rock’ı 2000’lere taşıyan grup
Londra çıkışlı İngiliz alternatif rock grubu Placebo, 1994’te İngiliz şarkıcı-gitarist Brian Molko ve İsveçli gitarist-basçı Stefan Olsdal tarafından kuruldu, gruba daha sonra baterist Steve Hewitt eklendi.
Hewitt’in 2007 yılında gruptan ayrılmasıyla Steve Forrest ile çalışmaya başlayan Molko ve Olsdal, 1996 yılında çıkardıkları, grupla aynı adı taşıyan ilk albümlerinden beri, önümüzdeki ay çıkacak “Loud Like Love” albümü ile de beraber toplam 7 stüdyo albümüne imza attı.
Bu albümlerden “Placebo”, İngiltere listelerinde 5. sıraya kadar çıkarak gruba en büyük liste başarısını getirdi. Grubun Türkiye’de özel ilgi gördüğü de bir gerçek. Her fırsatta hayranlıklarını belirttikleri David Bowie’nin 70’lerde sergilediği glam rock tarzını, 90’ların sonlarına ve 2000’li yıllara uyarlayan Placebo, 90’larda kendisinin ön grubu olarak sahne aldıkları Bowie ile aynı zamanda “Without You I’m Nothing” şarkısında beraber çalıştı.