Cadde Bir devrin sonu!

Bir devrin sonu!

01.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bruce Willis’in afazi hastalığı nedeniyle oyunculuğa ara verdiğini açıklaması, sinema dünyasına bomba gibi düştü. Hollywood dünyasından dostları ona iyi dileklerini gönderirken, konuyla ilgili uzmanlar da görüşlerini bildirdi.

Bir devrin sonu

ABD’li aktör Bruce Willis’in, bilişsel yeteneklerini etkileyen afazi hastalığı nedeniyle oyunculuğa ara vereceği bildirildi. 67 yaşındaki oyuncunun kızı Rumer Willis sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Bruce’un muhteşem destekçileri ile, ailesi olarak, sevgili Bruce’un bazı sağlık sorunları yaşadığını ve yakın zamanda bilişsel yeteneklerini etkileyen afazi teşhisi konulduğunu paylaşmak istedik” dedi. Willis, “Bunun bir sonucu olarak Bruce, kendisi için çok şey ifade eden kariyerine ara veriyor. Ailemiz için gerçekten zorlu olan bir zamanda devam eden sevginiz, şefkatiniz ve desteğiniz için çok minnettarız. Güçlü bir aile olarak bu süreçten geçiyoruz ve bundan hayranlarına da bahsetmek istedik çünkü onun sizin için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Nedenini bilmek gerekir’

Afazi hastalığı, beynin dil ve konuşmadan sorumlu bölgelerinin görülen hasarlar sonucu kişide konuşma bozukluğu şeklinde kendini gösterdiği biliniyor. Konuyla ilgili Özel Ataköy Hastanesi doktorlarından bilgi aldık.

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Hüseyin Özdemir: “Afazi, felç, travma ya da tümör gibi birçok sebebe bağlı olabilir. Yaşam tarzı ve ilaçlar da bu durumu etkileyebilir. Hastalığın nedeninin bulunması ve tedavi edilmesi gerekir. Konuşma terapileriyle kısmi ya da tama yakın iyileşme olabilir. Eğer varsa tümörün alınmasıyla da tedavi edilebilir.
Düzenli bir yaşam, felç, kalp, tansiyon ve şekerden kaçınmak gerekir. Beyni aktif şekilde çalıştırmalı, hafızamızı geliştirmeliyiz. Bu kapsamda yeni diller öğrenebilir ve bağımlılık yapıcı maddelerden uzak durabiliriz.”

Haberin Devamı

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Genç: “Afazi bir semptomdur. Genellikle bunama öncesi ortaya çıkar ve demansın spesifik bir türüdür. Tümör ya da başka bir hastalık sebep olabilir. Beynin ön lobunu etkilediği için yaşlanma ve genetik de etkilidir ama spontan gelişimine sık rastlanır. Tedavi için nedeninin öğrenilmesi çok önemlidir. Doğrudan sebep olan bir hastalık yoksa (tümör, iltihaplanma) Alzheimer’a tedavileri uygulanır. Hafızayı etkilendiği için yeni hobiler edinmek, araştırmak öğrenmek, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve beyni genç tutmak gerekir.”

İyi dileklerini ilettiler

Bruce Willis’in hastalığını duyan Hollywood dünyasından dostları ona iyi dileklerini gönderdi. Sylvester Stallone, “Birlikte çok uzun zaman geçirdik, sen ve muhteşem ailen için en iyisi adına dua ediyorum” notunu yazdı. Yönetmen M. Night Shyamalan aktöre, “Büyük ağabeyim” diye hitap ederek şunları yazdı: “Harika ailesinin ona destek ve güç verdiğini biliyorum. O daima çocukken odama astığım posterdeki kahraman olacak.”
Len Wiseman ise oyuncu ve ailesine sevgilerini gönderip kuvvet dilediğini ifade etti. Sarah Paulson da “Benim için harika bir rol arkadaşıydı. En sevimli, en nazik, en komik adamdı” ifadelerini kullandı.