Cadde'nin Patisi

Cadde'nin Patisi

itir.ilgaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hiçbir hayvan, eğer amacı onu yemek değilse, bir insana ya da başka bir canlıya saldırmaz. Dünyada zevk için öldüren tek canlı insandır

İnsan etrafındaki tüm canlıları, doğal olarak, kendi değer yargılarıyla, insana özgü sıfatlarla tanımlar. Nankör kedi, cani köpek, kurnaz tilki ya da katil ayı gibi.
Oysa havyanlar mantıklarıyla değil, evrim sayesinde geliştirdikleri hayatta kalma ve türlerini devam ettirme içgüdüleriyle hareket eder.
Mesela yemek verdiğiniz kedi dönüp elinizi tırmalarsa bunun nedeni onun iyilikbilmezliği değildir. Vücut dilinizi tehditkâr bulmuş ve kendini korumak istemiştir. Çünkü siz nasıl onun hareketlerini ‘insanca’ yorumluyorsanız o da sizinkileri ‘kedice’ anlamlandıracaktır.
Ancak başka bir canlıyı insan sıfatlarıyla tanımlamak aynı zamanda ikiyüzlülüktür de. Çünkü siz kendini size sevdirmeye gelen kediye tekme attığınıza ‘nankör’ sayılmazsınız.
‘Katil’ de böyle bir sıfat. Sözlük anlamı ‘insan öldüren kimse’. Tamamen insana dair bir terim. Çünkü bilinçli yapılan bir eylem ‘katletmek’.

Haberin Devamı

Acı olay
2 Eylül tarihli gazetelerin tümünde Erzurum’un İspir ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde ayı saldırısı sonucu hayatını kaybeden iki kişiyle ilgili o üzücü haber vardı. İspir Halk Eğitim Merkezi Müdürü üç çocuk babası Ömer Yılmaz ve dört çocuk annesi Miyese Yılmaz, bahçelerinde dut toplarken bir ayının saldırısı sonucu feci şekilde can verdi.
Bu dünyada da, ülkemizde de çok sık rastlanan bir durum değil. Çünkü ayılar normal şartlarda insanlardan kaçıyor ve tehdit unsuru olmadıkça insanlara saldırmıyor. Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kastamonu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Milli Parklar Müdürü Dr. İsmail Menteş de Anadolu’da yaşayan boz ayıların istisnai durumlar dışında kesinlikle insanlara zarar vermediğini belirtiyor. Menteş’in verdiği bilgiye göre Erzurum civarında ayı popülasyonu az. Ancak bölge kıraç olduğundan hayvanlar, yiyecek bulmakta zorlandıkları dönemlerde insanların yaşam alanlarına girebiliyor.
Şimdi köylüler ‘katil ayı’nın peşinde. Çember giderek daralıyor. Belki bu yazıyı okuduğunuz saatlerde infaz gerçekleşmiş olacak. Bu ayının hak ettiği ceza mıdır ya da diğer ayılara ibret olur mu bilmem. Ama bu kan davasının acılı ailelerin içini ferahlatacağı kesin. Tabii tamamen ‘insanca’ düşününce. Peki idam kalkmamış mıydı?
Benim itirazım ‘katil’ kelimesine. Çünkü hiçbir hayvan, eğer amacı onu yemek değilse, bir insana ya da başka bir canlıya bilinçli olarak zarar vermez. Dünya üzerinde zevk için öldüren tek canlı insan. Şimdi ‘katil ayı’ haberlerini okuyunca şunu düşünmeden edemiyorum: Ayı, insanı öldürünce ‘katil’ deniyor da, insan ayıyı öldürünce bunun adı neden spor oluyor?

EV ARAYANLAR

Haberin Devamı


* Kırık ile Pırtık iki kardeş. Sekiz aydır evdeydiler. Ancak sahipleri özel sebeplerden ötürü onları vermek durumunda ve çok az zamanı var. Sokağa gitmesinler. Mümkünse de birlikte evlat edinilsinler, ayrılmasınlar. İletişim: 0 555 422 88 95


* Henüz beş haftalık, erkek. Tarife gerek yok fotoğraf anlatıyor zaten. Kedi bakımında deneyimli olan ve onu ömür boyu sevecek bir sahip aranıyor. İletişim: 0 555 259 79 43


* Curby Tekirdağ Barınağı’nda bulunmuş. Gözleri görmüyor. Veteriner muhtemelen bir araba çarpması sonucu beynindeki görme merkezinin hasar gördüğü kanısında. 10 yaşında. Yeniden görme şansı az. Belki tedavisine destek olmak ve ona yuvanızı açmak istersiniz. İletişim: 0 542 604 40 69 - 0 533 734 79 99


HAYVAN HAKLARI İÇİN BİRLEŞİM HAREKETİ HAYİHAK’TAN DUYURU



Atları dileklerinize kurban etmeyin!

20 Eylül’de binlerce kişi dilek dilemek için Büyük Ada’daki Aya Yorgi Tepesi’ne akın edecek. Faytoncular, tüm sene bugünü bekliyor ve haklı olarak para kazanmak istiyorlar. Ancak lütfenatların terleri silinmeden ve su içirilip nefes almasına izin verilmeden tekrar tekrar aynı çetin yokuşa sürülmesine izin vermeyin.