Cadde'nin Patisi

Cadde'nin Patisi

itir.ilgaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Washington’da barınakların yüksek enerjili köpekleri, nesli tükenen hayvanları bulmak üzere eğitiliyor

BARINAKTAN ÇIKIP DOĞAYI KORUYORLAR

Washington Üniversitesi’nin Biyolojik Çeşitliliği Koruma Merkezi’nin 1997’den beri yürüttüğü ilginç bir program var. Barınaklardaki yüksek enerjili köpekleri alıp nesli tükenen hayvanları bulmak üzere eğitiyorlar.
Sekiz yaşındaki Border Collie cinsi Frehley, binlerce yıldır New Mexico dağlarında yaşayan ve sayıları azaldığından koruma altına alınan bir cins salamanderin (bir tür kertenkele) peşine düşüyor. Böylece bilim insanları, bu hayvanların kaç tanesinin bölgedeki kuraklığı atlatabildiğini öğrenme imkanı buluyor.
Programın başındaki Heath Smith, köpeklerin kokusu olan her şeyle eğitilebileceğini söylüyor. Kilometrelerce uzaktaki bir kokuyu bulmak elbette kolay değil. Ama hayvanların yapabileceklerinin de sınırı yok. Mesela 10 yaşındaki Labrador Sadie’nin işi katil balina bulmak. Teknenin ucunda durup, kulaklarını belli açılarda oynatarak, araştırmacıları katil lalinalara götürüyor.

Emekliler de unutulmuyor
Kuruluşun sitesinde, yürütülen projelerden, bugüne kadar yapılanlardan uzun uzun bahsediliyor, köpekler tanıtılıyor. Ama en hoşuma giden kısmı, emekli olan köpekler hakkındaki bölüm. O sayfayı projenin ilk köpeği Moja’ya adamışlar. Moja’nın çığır açan çalışmaları köpeklerin biyolojik çeşitliliği korumada ne kadar yararlı olabileceğini kanıtlamış. Ve hatta bugün 12 köpeğe sahip bir merkez haline gelmelerini sağlamış. Moja, uzun yıllar Kanada’da boz ve siyah ayı projelerinde çalışmış. Emekli olduktan sonra da ölene kadar mutlu yaşamış. Emekli olan tüm köpeklere iyi evler bulduklarını yazmışlar. Zaten genelde içlerinden biri ya da eski eğitmenleri sahipleniyormuş. Siteye mutlaka bakın, olağanüstü işler yapıyorlar. Hem barınakta uyutulmayı bekleyen köpekleri kurtarıyorlar hem de doğayı. http://conservationbiology.net/

Haberin Devamı

SAKIN KEDiNiZE DOĞRU HAPŞIRMAYIN!

Kedinize ya da köpeğinize grip bulaştırabileceğinizi biliyor musunuz? Bu doğru. Bugüne kadar hep hayvandan insana hastalık bulaşabileceğini savunan bilim insanları, artık tam tersinin de olabileceğini kanıtladı. Aynı şekilde burunları akıyor, aksırıp tıksırıyorlar ve bitkin düşüyorlar. Bu yüzden grip olduğunuzda, tüylü dostunuzdan şefkat görmek isteseniz de onun iyiliği için araya biraz mesafe koyun.

Haberin Devamı

BARINAKTAN ÇIKIP DOĞAYI KORUYORLAR

SÜPER FİKİR

Sahibine benzer köpek resimlerine rastlamışsınızdır. Aslında bu çok rastlanan bir durum. Hatta yapılan araştırmalar, sadece fotoğraflarına bakarak hangi köpeğin kime ait olduğunun anlaşılabileceğini gösteriyor. Köpek-sahip benzerliğinin temelinde aslında insanın aşinalık arayışı yatıyor. Bu ilişki kurduğumuz her canlıda kendini gösteriyor. Bilinçli ya da değil, bize benzeyen bir hayvanı sahiplenmek normal yani.
Bu gayet insani durum Yeni Zelanda’daki bir hayvan sahiplendirme kuruluşuna ilham olmuş. Adı ‘Doggelganger’ (Doppelganger, İngilizce ve Almanca’da tıpatıp aynı anlamına geliyor). Siteye girip web kamerası yardımıyla fotoğrafınızı yüklüyorsunuz. Yüz tanımlama özelliği sayesinde, barınaklarda size en uygun (benzeyen) köpeği bulup sizi eşleştiriyor. Bence şahane fikir!

Haberin Devamı

EV ARAYANLAR

BARINAKTAN ÇIKIP DOĞAYI KORUYORLAR

Babaları Alman çoban köpeği, anneleri Husky. İkisi de dişi. İyi bakılacakları, çok sevilecekleri aileler arıyorlar.
İletişim: 0 553 284 06 50

Sokağa atıldı. Başka köpekler tarafından sıkıştırıldı. Araba çarptı. Şimdi barınakta ama artık yuvasına gitme zamanı geldi.
İletişim: 0533 7724960

Adı Bozo, Alman Kurdu, erkek, yaşlandığı için terk edilmiş. Sokakta bir evin önünde yaşamaya çalışıyor. Yaşlı olmasını umursamaz onu seveceğinize söz verirseniz sizi çok mutlu edebilir.
İletişim: Antalya 0 537 612 78 74 / 0 538 937 03 78

Bu tekir kör. Kafesini gene görmeyen beyaz bir kediyle paylaşıyor. Defalarca yazdım, Yasemin Bay kendi tecrübelerini paylaştı. Kör kedilerin görenden hiçbir farkı yok. Onlara yuvanızı açmaktan korkmayın.
İletişim: 0555 992 37 32