Cem Mumcu

Cem Mumcu

cemmumcu@okuyanus.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

KORNA SESLERİ


Yurtdışına gittiğimde her turist gibi kimi farkılıklara şaşırır, kimisine ayak uydururum. Bazen zorlanırım, bazen hoşuma gider, bazen lanet okurum. Mesela söz konusu tuvalet temizliği meselesi ise yurdumu özlerim bedenimin her yeriyle. Ve fakat trafik vardır bir de.
Mesela Londra veya Paris’te karşıdan gelen aracın selektör yapmasının bizdekine benzer bir karşılığı yok. Burada o ışığı gördüğümüzde “Gelme, ben gelicem” diyordur karşıdaki sürücü. Orada ise “Buyurun siz geçin, ben bekliyorum” diyen bir mesaj selektörle verilen işaret. Belki de bu yüzden “selektör çakmak” deniyor burada! Beni en çok rahatsız eden korna sesidir. Yaklaşık 25 yıldır araç kullanıyorum. Kornaya en fazla 10 kez basmışımdır. Ne kaza yaptım ne de kimseyi ezdim. Ama nedendir bizim şehirlerimizin temel sesi kornalardır. Buna bir düzenleme de getirilmez.
Korna çalmanın adeta bir sözlüğü bile vardır. Düşünebildiğim bazılarını yazacağım ama ileride böyle bir kaynak kitap hazırlamaya da niyetlendim doğrusu! Yanında da seslerin olduğu bir cd olacak; onları da ağzımla yapacağım! İsterseniz siz de katkıda bulunun hep birlikte yazalım. Haydi başlayalım.


KORNA ÇALMA SÖZLÜĞÜ
1. Küfür kornası: Ki bu anneme kadar seslenebilecek farklı tonlar ve ritimlerle şekillenir. 2. Sakın gelme, dur kornası.
3. Kaçma arkandayım, yakalayacağım kornası 4. Yolu açın ve/veya yol açılsın kornası: Ki bu önde kilometrelerce tıkanıklık olsa bile hangi amaçla yapıldığını bilmediğim bir şekilde de yapılır. Yol açılsın kornası bizzat yolun kendisine çalınır! 5. Ben geldim kornası: Genellikle sürücü bunu girdiği sokak, cadde, mahalle, mekana haber vermek için kullanır.
6. Düğün kornası: Evleniyorlar, akşama sevişecekler kornası. 7. Sünnet kornası : Bizim oğlanın pipisini kestirdik, erkek oldu. 8. Galibiyet ve şampiyonluk kornası: İnsanın nasıl sesi kısılırsa arabaların da kornaları bir süre sonra çalmaz olur resmen. 9. Çekilsene be kornası 10. Hayvanlara çalınan kornalar: Kedi, köpek, tavuk, eşek, inek vb ile iletişim kurmaya yönelik. 11. Geldim, bekliyorum kornası: Evden çık, aşağıya in, malı getirdim kapıya çık, abi hadisene gibi yüzlerce anlam barındırır. 12. Eyvallah, allahaısmarladık, güle güle bye bye kornası: Ayrılırken kullanılır.
13. Selam kornası: Adı üstünde selam vermek için kullanılır.
14. Flört, asılma ve yoklama çekme kornası: Genelde daha önce hiç tanışılmayan hanımefendilere reverans niteliğinde! 15. Acelem var, yolu açın kornası: Nadiren bir hastayı hastaneye yetiştirmek gibi anlamlı sebeplerle de çalınır. 16. Nümayiş kornası: Her türlü eylem, miting ve konvoylarda kullanılır. 17. Yolcu kornası: Ticari araç sürücüleri yolcuyla iletişim kurmak için kullanırlar. 18. Tünel kornası: Kornanın beklenenden daha çok ve amplifiye ses çıkardığı kapalı alanlarda ne amaca hizmet ettiği bilinmeyen oyun kornaları.


TEM’DEKİ OYUNCAK PAZARI
Daha da devam edebiliriz, hatta edelim, siz de yazın. Son korna iyi bir örnek. Ciddi ciddi kocaman, bıyıklı bir TIR sürücüsü tünelde korna çalıyor! Buna benzer daha acayip durumlar var. Hiç düşündünüz mü neden trafik tıkandığında kağıt helva satılır. Ya da koca koca adamların otomobillerinin camlarındaki pembe ayıcıklar neyin nesidir? Trafikte yaşanan sorunlar nedeniyle çıkan kavgaların içeriği ve biçimi hakkında kafa yorduğunuz oldu mu? Yine ehliyet sahibi rüştünü ispatlamış bireylerin otomobilleriyle herhangi bir sportif neden olmaksızın ya da kaçma kovalama gerektirecek bir olay oluşmamışken, hatta birbirleriyle tanışmadıkları halde neden yarışa tutuştuklarını biliyor musunuz?
Kağıt helvasından, oyun kornasına ve pembe peluş oyuncağına kadar lunaparka benzeyen bir durum olduğunu söylesem size ne dersiniz? Bir de kendi dinlediğimiz müziği herkes duysun diye her iki ön camı da açarsak beynimize giren oksijen sayesinde daha da iyi anlayabiliriz mevzuyu.
Günlük gazetede psikodinamik formülasyon yapmamı beklemeyin benden; arkadaşlarla çarpışan otolara binip E-5’ten aldığım, üfleyince baloncuk çıkaran oyuncağımla oynayacağım. Türkiye oyuncak pazarı, bence E-5 ve TEM’deki potansiyeli yeterince değerlendiremiyor.

TED: Yaymaya değer fikirler
Yaratıcı, yenilikçi, öncü, sarsıcı ve paylaşılmaya değer fikirleri dünyaya duyuran dünyaca ünlü TED konferansları, TEDx adı ile artık dünyaya yayılıyor. Dünyanın önde gelen düşünürlerinin katıldığı yıllık bir konferans olan TED, 14 Ocak 2009’da İstanbul’da yapılacak. TED katılımcıları bu organizasyonu şu sözlerle tanımlıyorlar: ‘Enfes’; ‘beklenmedik bağlantılar ve olağandışı görüşler’; ‘güçlü bir ilham kaynağı’; ‘beyin SPA’sı’; ‘gelecek gezisi.’ Bu önemli, sıra dışı ve yaratıcı organizasyondaki konuşmalar konferansın hemen ardından milyonlarca insanın ziyaret ettiği www. TED.com adresinden online olarak izlenilecek hale getiriliyor ve bu yapı asla kar amacı gütmüyor.
İstanbul Tedx Reset’i düzenleyen ekip, Ali Üstündağ’ın başkanlığında ‘ezber bozan bir organizasyon’ planladı. Etkinliğe katılan yabancı ve Türk konuşmacılar , ‘Sonsuz Olasılıklar için Zihinlerimizi Yeniden Ayarlamak‘ olan ‘Reset’ felsefesini ‘Unut, Düşün, Yarat, Yap’ olmak üzere dört aşamalı olarak değerlendirecekler.