Ceren Şehirlioğlu

Ceren Şehirlioğlu

ceren.sehirlioglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

EŞYALARIN CAZiBESi



Sahip olduklarımız bizim için konuşuyor, mesaj veriyor, hava atıyor. Lüks bir arabanın söylediği yetmiyor, üzerine aksesuarlarla yeni anlamlar yükleniyor. Objelerin dilini konuşmak, bu zamanın ruhu


Serdar Özkan Audi’sinin plakasına isminin baş harflerini yazmakla yetinmeyip, ‘SÖZ’ yazdığı için ceza ödedi. Meslektaşı Caner, pahalı bir Audi’nin yeterince dikkat çekici olduğuna ikna olmadığı için, pembe kaplamayla İstinye Park ve Bebek sahilinde parlayarak, ‘ikonik’ bir harekete imza attı. Eşyalarla kendini ifade etmek, ilkel bir iletişim biçimi. Tekerleği kullanmanın, çıplak ayak yürümekten avantajlı olduğu günlerin üzerinden uzun zaman geçti. Artık elbette, bize sağladığı faydayla değil, temsil ettiği statüyle hayatımıza katıyoruz eşyaları. Bunun üzerine inşa edilen dev bir lüks marketi var.
ABD merkezli Luxury Institute, geçen ay, yıllık ‘Best of the Best’ raporunu yayınladı. Markalar, 10 üzerinden notlandı. Buna göre en iyi kadın giyim markası Roberto Cavalli (7.89), en iyi kadın ayakkabı markası Christian Louboutin (8.54), en iyi erkek giyim markası Ermenegildo Zegna (7.50 ), en iyi erkek ayakkabı markası da Ferragamo (7.69) seçildi.
Bunlardan birine sahip olduğunuzda kendinizi bambaşka bir insan gibi hissedebilirsiniz. Ya da Louboutin zarafetini bir kenara bırakıp Lady Gaga gözlükleri ve Macbook kombosuna gidebilirsiniz. Eşyaların göz kamaştıran dünyasında ihtimaller sınırsız. Kendini büyüye kaptıranların da mesajı açık.
AudI: Tam bir futbolcu fetişi. Serdar Özkan, Caner Erkin, Roberto Carlos, Barış Özbek, Emre Belözoğlu, Selçuk Şahin bağımlıları. Üç büyük kulübün üç teknik direktörünün de Audi’si var: Christoph Daum (Audi A8), Mustafa Denizli (Audi Q7), Frank Rijkaard (Audi A6). Bugünlerde genç futbolcular arasında popüler olan Audi R8’in fiyatı modeline göre 220 binle 270 bin euro (440 bin- 550 bin TL) arası değişiyor. Bir Audi, Mercedes’ten çok daha genç, günün ruhuna uyan, dinamik bir mesaj veriyor. Bir de üstüne kaplama filan yaptırırsanız ‘fiyakalı’ kelimesini hayatında duymamış çocuklar kadar genç hissedebilirsiniz.
LouboutIn: Kuşkusuz bugünün en seksi arzu nesnesi. İyi topuklu ayakkabılar ‘kadınlar savaşında’ her zaman avantaj sağlar. Louboutin’in kırmızı tabanı da tokat gibi bir şey bu durumda. Her koşulda, “Zenginim, sofistike zevklerim var, sık sık yurtdışına çıkıyorum” mesajı verir.
iPhone: Aslında tüm Steve Jobs oyuncaklarını Apple başlığı altında inceleyebiliriz. Ama ‘Türk’ün cep telefonuyla tanışması’ devrinin kuyruğu olan iPhone merakı, ayrı incelenmeyi hak ediyor.
Zaten tutku yaratması için yaratılan, kullanıcıyla sevimli bir bağ kurup, kendisini okşatan, okşayınca çalışan bu alet, hem “Param var”, hem “Teknolojiyle barışığım”, hem de “İşim gücüm çok yoğun. Email, twitter, linkedin, facebook, frienfeed kontrol etmeden duramıyorum, merak edenim çok” muhteşemliğini anında etrafa yayar. Masa Restaurant’da çıkarın koyun kahvenizin yanına.

Bir zamanlar
Louis Vuitton, Starbucks, Rayban Wayfarer gözlükler, SushiCo zamanı hafiften geçen fetişler. Bunlarla pembe Audi etkisi yaratmak zor. Ama yine de en azından St Tropez’de tatil yapabilecek biriymişsiniz hissini verebilir. Tabii bugün Meksika sahillerinin popüler olduğunu bilmediğinizi çaktırmayın. Konuşacak bir şey olmadığında, eşyanın konuşmasını izin vermek, ‘tatlı hayat’ın en kolay şımarıklıklarından biri. Tadını kaçırmadan cazibeyi idare etmek lazım.

YOUTUBE’DA SAÇMALAMANIN ÖZGÜRLÜĞÜ
23 Nisan 2005’te Youtube’da ilk video yayınlandı. ‘Me at the Zoo’ adlı klipte, Jawed Karim, fillerin yanında duruyor ve şöyle diyor: “Bu hayvanlarla ilgili en harika şey hortumları.” İşte bu basit görüntü, sadeliği, gündelik hayatın değerini, küçücük anlarımızı önemsemizi sağlayan bir dönemin başlangıcını işaretledi. Biz bunu kutlamak yerine, 714 gündür kapalı Youtube’a sinsi gibi arka kapıdan girmek zorunda bırakılıyoruz. Kedi yavruları, yemek yerken uyuyan bebek gibi saçma sapan şeyleri dilediğimiz gibi izleyip, kendi şapşallıklarımızı da ciddi şeylerin yanına ekleme hakkımızı geri istiyorum.

SAYFA GÜZELİ
EŞYALARIN CAZiBESi

Forbes, son beş senenin en çok çalışan aktörlerini açıkladı. Birden çok beş numara beni ilgilendiriyor. Bir dönem alkol, ilaç derken kayıplara karışan Robert Downey Jr.’ın dönüşü sevindirici. Robert Downey, toplamda 788 milyon dolar hasılatla beş numarada.