Cadde ‘CNN TÜRK SITCOM’U

‘CNN TÜRK SITCOM’U

05.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ekranların tek halka açık ‘sabah toplantısı’ hafta içi her gün saat 10.00’da başlıyor. Mehmet Ali Birand ve ekibinin canlı performansı binlerce kişiyi ekran başına çekiyor

‘CNN TÜRK SITCOM’U

Son yılların ekran fenomeni ‘reality show’un haber merkezlerini de etkisi altına alacağı kimin aklında gelirdi? Tabii ki bir habercinin! CNN TÜRK Haber Koordinatörü Yavuz Oğhan, sabah toplantılarını canlı yayında yapmayı önerdiğinde, arkadaşlarının önce çekimser kaldığını söylüyor: “Direndiler ama bu fikre alışmaları fazla zaman almadı. Ne de olsa hepimiz yıllardır ekrandayız.”
Oğhan, konuşurken saatime bakıyorum; 09.45! Bir ‘gazeteci’ için çok erken, bir ‘tele- vizyoncu’ içinse çok geç!
Ekip, haber merkezinin ortasındaki masaya hızla yerleşiyor. Herkes son derece sakin ve hazır! ‘Sitcom’un başrol oyuncusu’ ve CNN TÜRK Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Birand ile Yayın Danışmanı Ferhat Boratav, ne yazık ki o gün masada yok! Fakat ‘sabah toplantısı’nın diğer ünlüleri yerini almış.
Derken Oğhan’ın sesi duyuluyor; 3, 2, 1, motor! Oğhan, kısaca gündemden bahsediyor ve bana dönüyor. Yine o masum tebessümüyle “Hoşgeldin” diyor ve tam ben gevşemişken, “Sen de bu aralar bayağı haber oldun. Kiminle karıştırdın bakalım Hasan Pulur’u?” diyor. İşte o anda, o masada oturanların her sabah ne kadar zor bir yarım saat geçirdiğini anlıyorum! Masanın yönetmeni Oğhan, beni nakavt ettikten sonra sözü sırayla arkadaşlarına veriyor ve sürekli uyarıyor; “Kısa kısa lütfen!”

Haberin Devamı

Erkeklerin ‘mahalle baskısı'
Karşımda oturan emekli büyükelçi Yalım Bey, papyonu ve ceketiyle tam bir diplomasi şıklığı sergiliyor. O gün masada Aslı Öymen de olmadığı için, defterime not düşüyorum: “Ne erkeksi bir masa!” Sağımdaki Rıdvan Akar ve solumdaki Hakan Durmuş buna kayıtsız kalamıyor, beni not yağmuruna tutuyorlar. Birinde, “Aslı Hanım, bugün katılamadı”, diğerinde “Ankara büromuzun tamamı kadın gazeteciler oluşur!” yazıyor. “Erkekleeerrrr...” diye isyan etse de içim, notları ‘Oğhan tebessümü’ ile kabul ediyorum.
Tüm birimler, gündemlerini Oğhan’la ve milyonlarla paylaşmayı tamamladığında, ekip aynı hızla dağılıyor. Odasına yönelen Oğhan’ın peşinden koşturuyorum, “Eee asıl toplantı ne zaman başlayacak?” diye soruyorum. “Toplantı az önce sona erdi, başka toplantı yok” diyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN TEK CANLI HABER TOPLANTISI
Mehmet Ali Birand: Sabah toplantısının yıldızı! Masanın neşe kaynağı. Yayında arkadaşlarının kıyafetlerini eleştiriyor. Talimatını açıktan veriyor: “Bu haberi bağırtın!”

Yalım Eralp: En iyi yardımcı erkek oyuncu. Birand’ın yokluğunda başrol kesinlikle onun. Fenerbahçeli. Bir de Büyükadalı. 2009’un son programında, “Bence yılın adamı Apo” dedi, bombayı patlattı!

Yavuz Oğhan: En iyi yönetmen! Konuları açıyor, kapatıyor, söz veriyor, susturuyor. Toplantının tek hakimi. Onu masada zayıf düşürebilen tek konu Beşiktaş!

Rıdvan Akar: En iyi yardımcı yönetmen. Aynı zamanda Haber Müdürü. CNN TÜRK’te ‘Gündemin Rengi’ni de yapan Akar, özel röportajlarını asla sabah toplantısında açıklamıyor, gerekçe belli: “Refiklerimiz bizi takip ediyor.”

Ferhat Boratav: Toplantıların rengi. Genel kültürüyle ve haberin arka planıyla ilgili verdiği bilgilerle farkını ortaya koyuyor.

Aslı Öymen: Program bölümünün başındaki renkli isim. Belki de bu nedenle, gündemini özetlerken süre kısıtlamasına pek kulak asmıyor.

Şirin Payzın: En iyi yabancı kadın oyuncu. ‘Yabancı’lığı, dış haberler müdürü olmasından! Toplantıya başlamadan önce, CADDE’den günlük burç yorumunu okuyor.

Barış Kuyucu: En iyi aksiyon oyuncusu. CADDE’nin yakışıklı yazarı! Zaman zaman masadakilerin fanatizmini körükleyecek çıkışlar yapıp, ortama renk katmayı seviyor.