Cadde ÇOCUKLAR VE POLENLER

ÇOCUKLAR VE POLENLER

25.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Alerjik nezlesi olan çocuklarda astım gelişme riski yüksek. Aileler, ilkbaharla gelen yakınmalara duyarlı olmalı

ÇOCUKLAR VE POLENLER

Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Elif Aktuğ Kolsuk polenleren korunma yollarını anlattı.
Polenler hava değişiklikleri ile daha küçük parçacıklara bölünür ve dağılmaları daha da kolaylaşır. Alerjik kişileri hapşırtan, öksürten veya kaşındıran yakınmalara yola açar. Polen boyutları, solunan havadaki polen miktarı ve polenlerin havada kalma süreleri alerjen yapılarını belirler.

Haberin Devamı

Alerjik nezle ve astım
Etkilenme burunda ise ‘alerjik nezle’, akciğerde ise ‘alerjik astım’ rahatsızlığı ortaya çıkar. Alerjik nezle burun akıntısı, hapşırma, burunda kaşıntı ve tıkanıklık; astımsa tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı, göğüsten ıslık sesi gelmesi gibi belirtiler gösterir. Dış ortamda soluduğumuz havada dolaştıklarından, polenlerden tam olarak korunmak mümkün değildir.

Tedavi şekli
Polen alerjilerine bağlı astım ve nezlenin temel tedavisi ilaç kullanımıdır. Bunun için hem polen mevsiminde yakınmaların ortaya çıkmasını önleyici hem de yakınmaları ortadan kaldıran koruyucu ilaçlar kullanılır. Aşı yalnızca uygun ilaç tedavisine rağmen kontrol altına alınamayan hastalar için düşünülür.


Korunma yolları
-Hangi polenlere alerji geliştiği saptanmalı.
-Günlük hava raporları takip edilmeli.
-Evde ve arabada polen filtreleri kullanılmalı.
-Polenlerin yoğun olduğu zamanlarda dışarı çıkarmayın. l Dış ortamda ağzı ve burnu koruyan maskeler kullanın. l Polen zamanı ağaçlık yerler yerine deniz kenarını tercih edin.
-Dışarıda şapka takın ve eve dönünce saçlarınızı yıkayın.
- Eve gelir gelmez dış ortamda kullanılan giysileri çıkarın.