Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Geçen hafta boksta el ve bilek sakatlıklarına değinmiştik. Bugün, aynı konuya devam ediyoruz

Bazı el ve parmak yaralanmaları, kırıkla çıkıklarda olduğu gibi net şekilde ortaya çıkmaz. Bazı yaralanmalar, hafif düzeyde kalabilir ve atlanabilir. Karpal (el bilek) kemikler, en sık yaralananlar arasında. Bu kemiklerin birbirleriyle yakın konumlanmaları ve küçük olmaları, sorunların ortaya çıkmasını engelleyebilir.

Skafoid kemik
El bileğinde bulunan kemiklerden en önemlisidir ve bu bölgede en sık kırılan kemikler arasındadır. Tip A kırıkta akut deplase olmayan stabil kırıklar, tip B’de deplase stabil olmayan kırık, tip C’de gecikmiş kaynama, tip D’deyse kaynamamış kırık yer alır. Özellikle deplase olmamış kırıkların grafiyle tespiti çok zordur. Olaydan 48-72 saat sonra yapılan bir MR incelemesiyle tanı konabilir. Ya da ince kesitlerle yapılan bir tomografi incelemesiyle de kırık tespit edilebilir. Skafoid kemiğin tam iyileşmesi için 9-12 hafta gerekebilir. 1 mm.’den fazla ön ve arka tarafa kayması olan vakalarda cerrahi işlem gerekebilir.

Haberin Devamı

Metakarp
El tarağı kemikleri de denen metakarp yaralanmasında kırığın cerrahi olarak sabitlenmesinden sonra boksa geri dönüş için en az üç ay gerekir.

Bennet kırığı
Başparmağın kök bölgesindeki kırığı tarif eder. Bu kırıklarda ciddi kaymalar varsa cerrahi onarım gerekir. Aksi takdirde sadece baş parmak ateliyle 4-6 haftalık immobilizasyon yeterli. Parmak arası eklemlerde çıkık meydana gelirse, çıkığın tamirinden sonra üç haftalık sabitleme yeterlidir. El bileğinin üst kısmındaki tendonların yaralanması sonucunda bu tendonlar yerlerinden oynayabilir. Tendonlar tamir edildikten sonra altı hafta immobilize edilmeli ve de yoğun rehabilitasyon programları uygulanmalı.
El bileğinin sırt kısmında sürekli travmalara bağlı ganglion kistleri oluşabilir. Bunların bir kısmı gözle görülürken, bir kısmı da yüzeyin altında gözden kaçabilir. Tedavi için öncelikle basınç uygulayarak geriletme, fayda görülmezse kortizon enjeksiyonu, dirençli vakalardaysa kistin tamamen çıkarılması önerilir.

Haberin Devamı

Gözle ilgili durumlar
Boks sporu sırasında göz bölgesinde meydana gelen yaralanmalar, konküzyona bağlı gelişir. Göz kapağında yırtılmalar, kornea ve konjunktivada hasarlar izlenebilir. Hifema denilen gözün ön kamarasında kanamalar gerçekleşebilir. Çok daha şiddetli travmalarda gözün arka retina bölgesinde yırtıklar meydana gelebilir. ABD’de boksörler üzerinde yapılan bir çalışmada, hiçbir göz şikayeti olmayan boksörlerin yüzde 66’sında gözle ilgili çeşitli sorunlar tespit edildi. Katarakt gelişen bazı vakalarda bunun kortizon kullanımına bağlı olduğu saptandı. Boksörlerin yüzde 24’ünde retinal yırtıklar izlendi. Bu retinal yaralanmaların oluşmasında coup denen travma, countercoup denen bu travmaya karşı göz yapılarının cevabı ve de göz küresinin sıkıştırılması, buna bağlı küre çapının değişmesi rol alır. Risk faktörleri arasında; yaş, sıklet, sağ ya da sol yumruğu kullanma, oynanan, kaybedilen maçlar yer alır.