Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

SiGARA iÇiYORSANIZ MESANE KANSERiNDEN KORKUN



Ülkemizde her yıl 30 bin kişide mesane kanseri teşhis ediliyor. Sigaranın içindeki maddelerin mesane kanseri için risk faktörü olduğu biliniyor


Mesane balon şeklinde, kas tabakasıyla örtülü ve karın alt bölgesinde pelvis diye adlandırılan yere yerleşmiş bir organdır. Mesanenin görevi her iki böbrekten süzülen idrarı depolamak ve kapasiteye ulaştığı zamanda depolanan idrarı üretra yoluyla dışarı boşaltmaktır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 30 bin yeni mesane kanseri olgusu tespit edilmektedir. Ürolog Dr Sinan Akşit’ten mesane kanseri hakkında son bilgileri vermesini rica ettim, işte anlattıkları.
Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülürken, kadın - erkek oranı ülkemizde erkek lehine daha fazladır.

Haberin Devamı

RİSK FAKTÖRLERİ - Sigara: Sigaranın içindeki kimyasal maddeler mesane kanseri için risk faktörüdür ve içilen sigaranın adedi ve kaç yıldır içildiği ile doğru orantılıdır.
- Kimyasal maddelerin yapıldığı veya kullanıldığı ortamlarda çalışma: Boya fabrikaları, plastik, petrol, lastik ve diğer kimya endüstrisi.
- Dünyanın bazı kesimlerinde görülen mesanenin kronik parazit enfeksiyonları.
- İleri yaş (ortalama 65).
- Diğer kanserler nedeniyle tedavi olmak. Siklofosfamid ve ifosfamid gibi ilaçlar ve radyoterapi almak
- Aile hikayesi: Ailede mesane kanseri öyküsü olması.

TANI KOYMADA ALTIN STANDART: SiSTOSKOPi
Sistoskopi (idrar kanalından girerek idrar torbasının içinin görülmesi) günümüzde mesane kanseri tanısı koymada en iyi yöntem olarak kabul edilmektedir. Bu tetkikte sistoskop ile idrar kanalından (üretra) girilerek mesane içindeki tümör yada diğer lezyonlar incelenir, biyopsi yapılır ve gerektiğinde tümörün çıkartılması gibi tedaviler uygulanır.

TEDAVi
Kanser, gelişme esnasında mesane duvarının katlarına doğru inmeye başlar. Tümör, mesanenin derin katlarına inmemişse, yüzeysel ise; büyük bir ameliyat gerekmez; kapalı yolla (TUR) genel anestezi altında kanserin temizlenmesi oldukça kolaydır. Mesane tümörlerinin yüzde 90’dan fazlası yüzeyeldir. Kapalı tedavide, ilk başlarda daha sık olmak üzere, düzenli kontrol gereklidir. Takipler lokal anesteziyle flexible sistoskopi ile yapılır.
Eğer tümör mesane adalesini ve mesane üstü yağ dokusunu sardıysa daha kapsamlı ameliyat gerekir. Bazı durumlarda operasyondan sonra radyasyon terapisi ve kemoterapi önerileblir.

TEŞHİS NASIL KONUR?
Belirtilerden biri veya birkaçının beraber olduğu durumlarda hemen bir üroloji uzmanına başvurun. Muayene ve aşağıda sayacağımız teşhis yöntemleriyle bir mesane tümörü teşhis edilebilir. Bunun için yapılacak testler sırasıyla şunlardır:
- Tam idrar analizi: Burada idrarınızda mikroskobik düzeyde kan olup olmadığı anlaşılabilir.
- İdrar sitolojisi: Bu teste idrarınızda mesane yüzeyinden kopan hücreler mikroskop altında incelenir. Normal hücrelerden farklı hücrelerin varlığında kanser şüphesiyle ileri tetkik ve tedaviler yapılabilir.
- Ultrason: Ultrasonografik tetkikle mesanede yer kaplayan bir oluşum bulunup bulunmadığı anlaşılabilir, ancak bu tetkikle bile 0,5 cmden küçük lezyonlar gözden kaçabilir.
- İlaçlı böbrek ve idrar yolları röntgeni (IVP): Bu röntgen filmi sayesinde böbrekler, üreterler, mesanenin iç kısımları ve mesane tümörü gibi yer kaplayan oluşumlar görülebilir. Bu tetkik öncesi damarınızdan bir kontrast madde verilir ve kanınız böbreklerinizden süzülürken idrar yollarınızın görüntülenmesi sağlanır.
- Tümör belirleyiciler: İdrarda yapılan NMP22 gibi testler hem tanı hem de takip anlamında kullanılır.


BELİRTİLERİ NELERDİR?
Mesane kanseri vakalarında en sık görülen şikayet idrarda kan görülmesidir.
Bu durum idrar yolu enfeksiyonu, üriner sistem taş hastalıkları gibi diğer birçok hastalıkta da görülebilir.
İdrar yaparken ağrı ve sık idrara gitme diğer sık karşılaşılan yakınmalar
arasında sayılabilir.