Daha önce de yazmıştım okul çantalarını. Okulların açılmasına fazla zaman kalmadı. Eğer çocuğunuza sırtta taşınan bir okul çantası almayı düşünüyorsanız, seçiminde, doldurulmasında ve takılmasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var.
Okul çantaları ders kitapları ve okul malzemelerini taşımak için gerekli bir araç. Okul çantasının aynı zamanda çocuklar için birer moda göstergesi olarak önem taşıdığını da unutmamak lazım. Bu nedenle seçim sırasında çocuğunuzun da fikrini almakta yarar var. Sevmediği bir şeyi her gün taşıyacağı düşünülmelidir. Tıbbi açıdan ise uygun olmayan bir çantanın çocuklarda sırt ve omuz ağrılarının esas kaynağı olduğunu da unutmamak gerekir. Bu nedenle, okul çantası alırken tarz ve sağduyu arasında bir denge kurulmalıdır.
Deri yerine kanvas çanta seçin
Öncelikle okul çantasının geniş, tamponlu omuz askıları ve tamponlu bir sırt parçasının olmasına dikkat edilmeli. Çantanın ilaveten bir bel kemerinin olması, sırttaki ağır-lığın daha eşit dağılmasına yardımcı olur. Tek omuza asılan ve dolayısıyla ağırlığı tek bir tarafa yükleyen çantalardan kaçınmak iyi olur.
Çantanın çok sayıda bölümü olup olmadığını kontrol edin. Küçük malzemeler için çok sayıda bölümün bulunması, ağırlığın çanta içinde daha iyi dağıtılmasını sağlar ve büyük bölümün içinde kaybolması mümkün olan ıvır zıvırlar küçük bölümlere konulabilir.
Çantanın çocuğunuzun boyuna göre çok büyük olmamasına dikkat edin. Genel bir kural olarak, sırt çantası çocuğun gövdesinden daha geniş olmamalı. Sırt çantasının alt tarafı ise çocuğun belinin 10 cm’den daha altında olmamalı başka bir deyişle çantanın altı, çocuğun beline oturmalı.
Çantanın yapıldığı materyalin de önemi var. Boş çantanın ağırlığını muhakkak kontrol edin. Deri ya da başka ağır materyaller yerine, hafif olan naylon ya da kanvas çantaları seçin.
Çocuğunuzu, çantayı tek bir omzunda değil iki omzuna da takarak taşımaya teşvik edin. Böylece tek bir tarafta, aşırı ağırlık taşımaya bağlı boyun ve omuz ağrısı gibi potansiyel sorunların önüne geçmiş olursunuz.
Kronik bel ağrısı
Çantaya önce ağır malzemeleri koyun ve sadece gerekli kitap ve malzemeleri koyarak aşırı yüklenmeyi önleyin. Çocuğunuzun çantasında taşıyacaklarının ağırlığı, onun vücut ağırlığının yüzde 10 ila 20’sini aşmamalıdır. Bunun ortalaması olan yüzde 15 kuralını uygulayacak olursak, ağırlığı 30 kg olan bir çocuğun çantasının ağırlığı 4.5 kg’ı geçmemelidir. Çanta çocuğa göre çok ağır ise bazı referans kitapları (varsa) çocuğun okuldaki dolabında bırakması ve aynı kitaptan bir tane daha alarak onu da evde tutması yaratıcı bir çözüm olabilir.
Çalışmalar 9-20 yaş arasındaki çocukların ciddi bir bölümünde sırt çantasına bağlı kronik bel ağrısı olduğunu gösteriyor. Çocuğunuz bel ağrısından veya kollarındaki uyuşmadan şikâyet ediyorsa bunun sırt çantasına bağlı olabileceğini düşünün ve çocuğunuzun doktoruna danışın.
Okul öncesi göz muayenesi şartKüçük çocuklar, gözlerinin iyi görmediğini fark edemezler ve dünya böyle görünür zannedip, tesadüfen bir göz muayenesinde görme bozuklukları tespit edilene kadar mutlu mesut yaşarlar. Tabii böyle bir durum çocuğun okuldaki başarısını etkiler ve sebebin ne olduğu araştırılmadan çoklukla çocuğa tembel veya ilgisiz damgası vurulur.
Eğer çocuğunuz göz muayenesi olmadan okul çağına gelmişse, muhakkak okula başlamadan önce göz kontrolünü yaptırın. Yapılan araştırmalar okul öncesi dönemdeki her 20 çocuktan birinde görmeyle ilgili sorunlar olduğunu gösteriyor. Buna karşın okula başlamadan önce göz kontrolünden geçen çocukların oranı yüzde 15’in altında kalıyor. Göz doktorları, okul çağındaki çocukların erken yaşta bir görme taramasından geçmesinin önemini dile getiriyorlar.
Çocuklarda ilk görme taraması 3-3,5 yaşları arasında bir çocuk doktoru veya aile hekimi tarafından yapılmalı ve 5 yaşındaki bir çocuk formal bir görme keskinliği testinden geçmeli. Standart bir görme testinde sorunu olmayan ama yine de okuma güçlükleri yaşayan bir çocuğun ise dil yeteneği bozukluklarının olup olmadığını değerlendirmek için çocuk doktorunuzla veya bir eğitim psikoloğuyla görüşmeniz gerekir.