Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün yeni bir yıla giriyoruz. Bu yıl da, her yılbaşı olduğu gibi kendi kendimize sözler vereceğiz ve bu sözlerin pek çoğu da sağlığımızla ilgili olacak. Hani var ya yılbaşında diyete başlayacağım. Yılbaşında sigarayı bırakacağım. Yılbaşında egzersize başlayacağım. Bazı sözler de başlamayla ilgili olmaz, yıl içinde herhangi bir gün yapılmayla ilgili olur. “Bu yıl iyi bir tatile çıkıp, dinleneceğim”, “Bu yıl check-up yaptıracağım” gibi.

Dikkat edersek uzun ömür bizi bekliyor

YENi YILDA KALBiNiZE SAHiP ÇIKIN
Evet öyle veya böyle bu verilen sözlerin çoğu sağlıkla ilgili oluyor. Doğru da yapılıyor. Artık herkes kabul ediyor ki sağlıkta bazı risk faktörlerine dikkat edersek hakikaten uzun ve sağlıklı bir ömür bizi bekliyor. Zaten artık koruyucu önlemlerin bir bölgeye değil de vücudun her sistemine aynı anda yararlı olduğu da her geçen gün yeni bir araştırmayla ortaya konuyor. Kalbe iyi gelen kanserden de koruyor. Kanseri önlemek için sağlıklı beslenmek, kalbe de iyi geliyor, yapılan iyi şeyler tüm vücudumuzu etkiliyor.
Kalp hastalıklarını önlemek için bizim yapabileceğimiz o kadar çok şey var ki. Bunlar sadece kalbe yararlı olmanın dışında genel sağlığımıza da büyük katkılar yapacak önlemler. Bugün artık kesinlikle biliniyor ki bazı önlemleri almayan, yaşam şartlarında bazı değişiklikler yapmayan kişiler, belirli bir yaşa geldiğinde çok ciddi boyutlarda kalp damar hastalıklarına yakalanma riski ile karşı karşıyalar. İleriki yaşlarda bu şekilde ciddi bir hastalığı geçirmesi kuvvetle muhtemel olan kişiler, sağlık risklerini önleme yolunda ciddi birkaç adım atarsa, kısa sürede bunun faydasını görüyor. Hem de öyle zor önlemlerle değil, hayatı renklendiren basit yöntemlerle bu mümkün.

Haberin Devamı

Bir taşla iki kuş vurabilirsiniz
Verilen sözler gibi, yılbaşında yapılması adet olan başka bir alışkanlık da hediye alma çabalarıdır. Kimisi için büyük zevktir bu, kimisi için de angarya. Şöyle bir bakarsak aslında çevremizdekilere şu veya bu şekilde birtakım hediyeler alırız da, hiç kendimize hediye almayı düşünmeyiz. Bizi sevenler için ne kadar değerli olduğumuzu fark etmeyiz.
‘Bir taşla iki kuş vurmak’ aslında günlük yaşamda çok kullanılan bir sözdür. Gelin bu yılbaşı bunu hem vereceğimiz sözlerle, hem de kendimize hediye almakla ilgili kullanalım.



KENDiSiNi SEVEN BU KiTABI OKUMALI
Hem yılbaşı sözleri, hem de kendinize ve yakınlarınıza hediye almak konusunda bir önerim var. Haydi bu yıl ‘kalbinize sahip çıkın’.
“Kalbinize Sahip Çıkın” aslında bir kitabın adı, bu ay Doğan Kitap tarafından yayımlanan bir kitap. Yazarı Kardiyolog Dr. Murat Kınıkoğlu. Benim 20 senelik mesai arkadaşım. Kitabı da kendisi gibi pırıl pırıl, ışıl ışıl bilgilerle dolu. Kalbinin olduğunu bilen, kendini seven, yakınlarını seven kişiler bu kitabı muhakkak okumalı.

Haberin Devamı

Kınıkoğlu’nun önsözü
“Bu kitabı gelecekte kalbiyle sorun yaşamak istemeyenler için yazdım. Hepimiz biliyoruz ki ‘at kaçtıktan sonra ahırın kapısını kapamak işe yaramaz’. Yaşlandığınızda elinizde bir dosyayla doktor doktor gezmek istemiyorsanız, ‘Çocukları büyüttüm, biriktirdiğim üç beş kuruşla biraz gezeyim’ diyorsanız bu kitabı okuyun.
Kitabımın ikinci hedefi ‘kalp hastalığı teşhisi konulmuş’ hastalardır. Size kalp damarlarınızın tıkalı olduğunu söyleyen doktorların önerdiği anjiyo, balon, stent, bypass gibi hepsi birbirinden riskli ve tehlikeli seçeneklere ‘evet’ demeden önce yazdıklarımı okuyun. İlaç firmalarının, stent imalatçılarının ve muhtemelen doktorunuzun söylediklerinden farklı şeyler söylediğimi göreceksiniz. Hedefim, hayatınızı riske atmanızı, yoğun bakımlarda ölüm kalım savaşı vermenizi engellemek; daha kolay, tehlikesiz ve kesinlikle daha ucuz bir yoldan sağlığınız kavuşmanızı sağlamaktır.” İşte aynen böyle diyor Dr. Murat Kınıkoğlu kitabının önsözünde. Değişik bir açıdan kalp hastalıklarına bakıldığı daha kitabın önsözünden anlaşılıyor.
Çok rahat okunur ve anlaşılır bir dille bilgiler veren, yol gösteren, size sağlıklı bir kalp, uzun ve sağlıklı yıllar hediye eden bir kitap. Bundan daha iyi yılbaşı hediyesi olamaz.

Haberin Devamı

2010’u heyecanla bekliyoruz
Evet, bugün yeni bir yıla giriyoruz. Bazı kehanetlere bağlı söylentilere göre 2009 un problemli bir yıl olacağı önceden biliniyormuş. Aynı söylentiler 2010’ un iyi bir yıl olacağı yönündeymiş. Heyecanla bekliyoruz. Yeni yılın size sonsuz sağlık, mutluluk ve başarılar getirmesini dilerim.