Dr. Tanju Sürmeli

Dr. Tanju Sürmeli

tanjusurmeli@yasamsaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Anneler, babalar çocuklarınız erken yaşta cinsel deneyim yaşıyor olabilir

2011 yılında Amerika’da, liseli gençlerle ilgili bir araştırma yapıldı. Gençlerin yüzde 33.7’si bundan önceki üç ay içinde cinsel birleşmede bulunduklarını söyledi. Bu grubun yüzde 39.8’i, son sekslerinde prezervatif, yüzde 76.7’si doğum kontrol hapı kullandığını belirtti. Yüzde 15.3’ü dört ve dörtten fazla kişiyle seks yaptığını anlattı. Yüzde 47.4’üyse cinsel birleş mede bulunmadıklarını açıkladı.
2009 yılı Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, 40 eyalette 13-15 ve 24 yaş grubu arasında cinsellikle bulaşan hastalıklara yakalanların sayısı, 4.5 milyon kişi. AIDS’e yakalanaların sayısıysa 8 bin 300. 15-19 yaşlarındaki genç kızların 400 bini de çocuk dünyaya getirdi.

Haberin Devamı

Cinsellik yaşı neden düştü?
Amerika’da, ergenlerin neden bu kadar erken yaşta cinselliği yaşamak istediklerine dair birtakım araştırmalar yapıldı. Buna göre sebepler;
1- Çevresel faktörler,
2- Partnerin yaşı,
3- Ailenin umursamaması ya da destek vermesi.
Amerikan Kamu Sağlık Birliği’nin bir toplantısında Kentucky Üniversitesi araştırmacıları, Kentucky ve Ohio’daki 17 okuldan yaşları 13-19 arasında değişen 950 gencin çalışmasını sundu. Cinsel ilişkiye giren gençlerin diğer arkadaşlarının da gerçekte ilişkiye girmemişse bile mutlaka cinsel ilişki yaşamış olduğunu düşündükleri sonucu ortaya çıktı. Bu okuldaki sağlık biriminden Doç. Dr. Katharine Atwood, şöyle diyor: “Gençler, o yaş grubundaki arkadaşları arasında bu durumu abartarak gerçekte cinsel ilişkiye girmemiş arkadaşlarını bile bu deneyimi yaşamış gibi gösterip birbirlerini etkileyebiliyor. ‘Onlar bu deneyimi yaşamış ben de yaşamalıyım’ gibi bir durum oluyor.”
Bu çalışmada 9’uncu sınıf öğrencilerinin yüzde 33’ü hayatlarında en az bir defa cinsel deneyim yaşamış. Dr. Atwood, “Eğer onları tahminlerinden daha az gencin cinsel deneyim yaşadığına inandırırsak, bu davranış biçimlerini değiştirmek yönünde oldukça olumlu etki yaparız” diyor.

Haberin Devamı

Büyük partner seçiliyor
Vermont Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Dr. Harold Leitenberg’e göre, genç kızlar 12-13 yaşında ilk cinsel deneyimi yaşadıklarında genellikle kendilerinden 5-6 yaş büyük partner seçiyor. Bu doğru bir davranış değil, ergenlerin flört etmeyi öğrenirken kendi yaş grubuna yakın olanları seçmeleri tavsiye ediliyor. Kendilerinden 5-6 yaş büyüklerin istekleri farklı oluyor. K

ERGENLİKTE CİNSELLİK
endi yaş grubunu yaşamadan ergenliğin bir üst yaş gruplarını yaşaması uygun değil. Görülüyor ki, 12-14 yaşındaki ergenlerin üçte biri flörtten çok cinselliği yaşamak istiyor.

Teknolojinin de etkisi var
Özellikle son 6-7 yıldır ergenlik yaşı 9’a, cinsellik yaşı da 13-14’e düştü. Ergenlik yaşı daha önceki yıllarda 12-14, cinsellik yaşıysa 20-21’di. Bunun sebepleri;
1- Proteinli gıda tüketiminin artması,
2- Kimyasallar ve hormonlu gıdalar,
3- Sosyo-ekonomik alanda gelişme, zenginleşme,
4- Teknolojinin yanlış kullanımı.

Haberin Devamı

Erken deneyimin zararları
Özellikle kızlar için erken cinsel deneyim, beraberinde birtakım davranış sorunlarını da getirebiliyor. İntihara eğilim, alkol, uyuşturucu kullanımı, okuldan kaçma, cinsellikle bulaşan hastalıklara yakalanma ve istenmeyen hamilelik bunlardan bazıları.
Tavsiyem, ailelerin çocuklarını ergenliğe girdiği andan itibaren cinsellikle ve o yaştaki cinsel deneyimin olumsuz sonuçlarıyla ilgili uyarması.