25.02.2010 - 10:12 | Son Güncellenme:
Eskişehir’in Han ilçesi yakınlarında Roma ve Doğu Roma dönemine ait mezarlar ve yer altı galerileri bulundu.
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Alp’in gerçekleştirdiği kazı çalışmalarıyla Roma ve Doğu Roma dönemine ait kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı.
Son 4 yıldan beri Han ilçesi ve çevresinde Eskişehir Arkeoloji Müzesi ile birlikte kazı çalışmaları yürütüldüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Alp, şöyle konuştu.
"Burada Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait çok sayıda mezarlar tespit ettik. Bunun yanı sıra büyük olasılıkla 6 ve 7’nci yüzyıllar ile daha sonrasında yapılmış büyük tahıl ambarları, karmaşık yer altı galerileri tespit ettik. En büyük problem, bu alanlar üzerindeki konutlar. Bunun için öncelikle bu alanların istimlak edilmesi gerekiyor. Eskişehir’de Arkeoloji Müzesi’nin temizlik çalışmalarını bir kenara bırakırsak, düzenli olarak devam eden üç kazımız var. Bunlardan biri İstanbul Üniversitesi Prehistorya Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Tufan Efe’nin yürüttüğü Seyitgazi ilçesi yakınlarındaki Keçiçayı Höyüğü kurtarma kazısı, ondan daha eski olan Eskişehir merkezinde gerçekleşen Şarhöyük kazısı ve en genç kazı olan Han’daki kazılardır."
"HAN İÇ TURİZMDE CAZİBE MERKEZİ OLACAK"
Yrd. Doç. Dr. Alp, Han ilçesinde yapılan kazılarla, dönem olarak diğer kazılarda göremeyecekleri ayrıntıları elde ettiklerini anlatarak, "Eskişehir’de Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait kalıntıları görmek isteyen ziyaretçilerin Han’a gelmelerini öneririm" dedi.
Ziyaretçilerin İç Anadolu’nun Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait küçük bir yerleşimin mezarlığını ve farklı amaçlarla kullanılmış alanlarını görebileceklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Alp, "Fantastik sayılabilecek karanlık koridorlar ve dönemeçler var. Bu yüzden Han ön plana çıkacaktır ve bundan sonraki çalışmalarda iç turizmde bir cazibe merkezi olarak gündeme gelecektir" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Alp, Türkiye’nin çok zengin arkeolojik birikime sahip olduğunu belirterek, "Bu toprakların geçmişinin araştırılmasında, sergilenmesinde, ziyaretinde sorumluluk sahibiyiz" dedi.