Modacı Önder Özkan, Miami Moda Haftası’nda ‘geleceğin tasarımcısı’ ödülüyle birlikte harika bir burs da kazandı
Önder Özkan’dan daha önce “Bizim Alexander Wang” diye bahsetmişliğim var. Çocukken boynundan papyonunu eksik etmediğini söyleyen Özkan, bugün hırslı ve başarılı bir moda tasarımcısı olarak karşımızda.
Özkan’ın Beykent Üniversitesi’nde aldığı eğitimi, erkek koleksiyonu hazırlayan bir şirketteki çalışmaları takip etmiş. Londra’da yaşadığı dönemin de kendine çok şey kattığını söylüyor. Burada aynı amaç için 10 farklı milletten insanı ikna edebilmenin bile başlı başına hayat tecrübesi olduğunu anlatıyor.
Önder Özkan’ın tasarımlarındaki kadın için kullanmayacağım bir kelime varsa o da ‘romantik’ olurdu! Bu tasarımlar, akla biraz serseri, maskülen yanıyla barışmış birini getiriyor. Hayatın içinden bir kadın, masal kahramanı değil... Zaten Özkan’ın ilham aldığı, etkilendiği havalı kadınlardan oluşan bir listesi de yok. Esin perileri, hayata dair keyiflerden ibaret. Özkan’ın tasarımları için ‘minimalist’ demek istemiyorum; daha ziyade ‘azla yetinmeyi bilen’ tasarımlar...
Moda tasarımı gibi maddi manevi zorlayıcı bir yol seçen Özkan’ın iyimserliği de etkileyici... Karma mı dersiniz kuantum mu bilmem, ama evren de bu iyi niyete karşılık veriyor gibi... Geçtiğimiz aylarda Miami Moda Haftası kapsamında yapılan ‘Emerging Designer Contest’e katılmış ve birinci olmuş Önder Özkan. Geleceğin moda tasarımcısının kim olacağına dair bir yarışma. Ödülü de dünyanın en önemli moda okullarından Marangoni’den tam burslu eğitim... Etkileyici, öyle değil mi? Belli ki yetenek kadar sıkı çalışma ve isteğin de bir ürünü... Özkan, ayrıca yeni koleksiyonunu önümüzdeki sezon Miami Moda Haftası ve Houston Moda Haftası’nda sergilemek üzere de teklif almış. Üzerine bir de para ödülü... Daha ne olsun?
Ebrudan heykeller
Sanatçı Gülin Algül, suda uygulanan ebru sanatından yola çıkıp cam heykeller tasarlıyor. Sıcak cama ebru desenlerini aktaran sanatçı, 1200 dereceyi yakaladığı sıvı ortamında ürettiği heykelleri elmas uçla ‘asanni’ olarak imzalıyormuş. Sanatçının kullandığı klasik ebru desenlerinin adları da pek hoş: ‘Bülbül yuvası’, ‘sarhoş’, ‘hatip ve gelgit’... www.asanni.org