Cadde ‘Fransa Le Mansa’da yarışmak istiyoruz’

‘Fransa Le Mansa’da yarışmak istiyoruz’

01.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Borusan Otomotiv Motorsport Takımı sorumlusu İbrahim Okyay, “Hedefimiz, dünyanın en büyük dayanıklılık yarışı Fransa Le Mans’da ülkemizi temsil etmek” dedi.

‘Fransa Le Mansa’da yarışmak istiyoruz’

Türkiye’de motor sporlarının gelişimine ve ülkemizin yurt dışında tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla kurulan Borusan Otomotiv Motorsport takımıyla, İzmit’teki Körfez Pisti’nde bir araya geldik. Takımın iki genç yetenekli pilotu Yağız Gedik ve Ali Türkkan’la, fabrika üretimine yakın olan BMW M4 GT4 yarış otomobiliyle adrenalini yüksek bir parkur performansı tecrübe ettik. Yaklaşık 25 yıldır pistlerde bu zorlu parkurların tozunu atan, takımın sorumlusu İbrahim Okyay sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

- Borusan Otomotiv Motorsport takımının kurucuları arasındasınız. İlk günden bugüne ne gibi tecrübeler yaşadınız?

Takımımız, 2008 yılında kuruldu. 10’uncu yılımızı tamamladık ve 11’inci sezonuyla pistlerde yarışmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar dört kıtada,
32 ülkede 300’den fazla yarışta start aldık. Dünya şampiyonasını takip ettik.

Pistlerde, ülkemizin uluslararası yarışmalarda en çok start alan ve podyum gören ekibiyiz. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda, toplam 15 şampiyonluk elde ettik. Hedeflerimizden biri, dünyanın en büyük dayanıklılık yarışı olan Fransa Le Mans’da ülkemizi temsil etmek.

- Takımınızın rengi olarak turkuazın seçildiğini gördük. Nasıl tepkiler alıyorsunuz yurt dışı yarışlarında?

Haberin Devamı

İlk hedefimizi, yurt dışı yarışlarında başarılı bir şekilde ülkemizi temsil etmek olarak belirledik. İlk dünya şampiyonası sonrasında, 2009 yılında Turizm Bakanlığımız tarafından ‘Ülke Tanıtımı Açısından Yararlı Proje’ ifadesiyle resmi olarak desteklendik. Tüm dünyada rengimiz konuşuluyor. Yarışmacı ülkeler turkuaz rengine, bayrağımıza ve ekibimize büyük ilgi gösteriyor.

- Yarış pistlerindeki profesyonel bakış açınızı, BOM Akademi’yle taçlandırdığınızı gördük. BOM Akademi nedir?

Sosyal sorumluluk bilinciyle kurulan BOM Akademi, 2015 yılından itibaren bilinçli sürüş eğitimi vermek amacıyla hayata geçen bir program. Bu akademide, dört ana konuda eğitim veriyoruz. Yeni ehliyet almış, kendisini trafikte yeterli görmeyen gençlerimize verdiğimiz ‘Defansif Sürüş Eğitimi’, performanslı bir otomobil sürüşü öğrenmek isteyen deneyimli sürücüler için İzmit Körfez Pisti’nde düzenlediğimiz ‘Performans Sürüş Eğitimi’, son olarak da her sene düzenlediğimiz BOM Akademi Kupası yarışması var. Ek olarak da her yıl şubat ayında Kars’ta tamamen donmuş Çıldır Gölü üzerinde düzenlediğimiz buz sürüş eğitimimiz bulunuyor.

‘Fransa Le Mansa’da yarışmak istiyoruz’

Ülkemizi Belçika, İngiltere, İtalya, Macaristan ve Almanya’da düzenlenen GT4 European Series’te temsil eden iki genç yetenekli pilot Yağız Gedik (25) ve Ali Türkkan (19) Körfez Pisti’nde BMW M4 GT4 yarış otomobiliyle, muhabirimiz Emrah Akçaay’a profesyonel yarış deneyimi yaşattı.

Haberin Devamı

- BOM Akademi’nin katılım ücretleri nasıl?

Defansif sürüş eğitimimiz 500 TL, Körfez Pisti Performans sürüş eğitimimiz bin 500 TL’dir. Kars’ta düzenlediğimiz özel eğitimimizse tüm ulaşım, konaklama ve eğitim giderleri dahil 3 bin 500 TL. Tüm bu fiyatlar, maliyetin neredeyse yarısı. Bunun geri kalan maliyetini ise Borusan Otomotiv, sosyal sorumluluk projesi olarak karşılıyor.

Geçtiğimiz hafta düzenlenen son eğitimimize Türkiye’nin dört bir yanından 37 katılımcı geldi. Gerçek bir yarış pistinde otomobil kullanmak çok keyifli.

- Çocuğunu bu spora teşvik edecek ailelerin akıllarına, iki soru gelecektir. Hız ve adrenalinin olduğu bu sporu yapmak, kaza risklerine rağmen güvenli midir?

Yarışmak bir tutkudur. Söz konusu hız yapmaksa, kızınız veya oğlunuz eline geçen ilk fırsatta bunu yapacaktır. Çocuğunuz, bu tutkusunu eğer trafikte gerçekleştirirse, ölüm tehlikesi oradadır. Ama o gençleri piste getirdiğinizde emin olun alınan tedbirlerle canları güvende olacaktır.

Haberin Devamı

Ben tam 25 yıldır Türkiye’de yarışıyorum. Yarışta hayatını kaybeden bir yarışçı bile hatırlamıyorum. Pistteki güvenlik tedbirleri, yarışçıların kaskları, yanmaz kıyafetleri, otomobildeki çelik barlar, pilotların oturduğu güvenli koltuk, emniyet kemerleri ve yarış organizatörlerinin aldığı tedbirler, bu güvenliği üst düzeyde tutuyor.

‘Fransa Le Mansa’da yarışmak istiyoruz’