CaddeGERÇEK ANTEPLi

GERÇEK ANTEPLi

01.12.2012 - 19:20 | Son Güncellenme:

Antep mutfağının şehirdeki en önemli temsilcisi Mabeyin’deydim geçen hafta sonu. Hem zarif sahibi Mustafa Bey’in (Demircan) hoş sohbeti hem de denediğim olağanüstü lezzetler, zamanı unutturdu bana. Deneyin, siz de hak vereceksiniz

GERÇEK ANTEPLi

Son 10 yıldır Anadolu Yakası’nda, Boğaziçi Köprüsü’nü geçer geçmez Kısıklı ayrımında hizmet veriyor Mabeyin Restaurant. Adını hep duyardım ama gitmek geçen haftaya kısmetmiş. Esasında çok eski bir geçmişi var mekanın. Çıkış noktaları, Laleli’deki Çavuşoğlu Lokantası ve Baklavacısı. Burası, esnaf lokantası olarak hâlâ hizmet veriyor. Mabeyin’e dönersek; işin başında çekirdekten yetişme Mustafa Bey var (izin verirseniz bundan sonra kendisine “Abi” diye hitap edeceğim).

Haberin Devamı

İlklerin adresi
Yaklaşık 4 saat kaldım lokantasında, su gibi akıp geçti zaman. Bir kere hoş sohbet, işine hakim, güler yüzlü ve donanımlı. Nasıl olmasın ki? Daha beş yaşındayken kasapta çırak olarak bulaşmış mesleğe. Baklavacılıkla devam etmiş, yıllar sonra iş lokantacılığa gelmiş. İlklerin adamı Mustafa Abi; havuç dilim baklavayı, şöbiyeti İstanbullularla o tanıştırmış.
Gaziantep mutfağının sadece kebaptan ibaret olmadığını özellikle vurguluyor. Tencere yemekleri de geniş bir yer tutuyor lokantada. Mevsimine göre yuvalama, ana kızlı ve şiveydiz yapıyorlar. Şiveydizi ilk kez tadıyorum. Taze soğan, sarımsak ve yoğurtla yapılıyor. Tereyağında çevrilen kuru naneyle süslüyorlar çorbayı, bakır sahanlarda servis ediyorlar. Çok değişik bir tat. Sonra kağıt inceliğinde lahmacunlar geliyor masaya. Söğürmeyle girişiyoruz. İstanbul’da böylesini yememiştim. Haşlama ve kızartma içliköfte de, çiğ köfte de tam kıvamında. Tadımlık gavurdağı salatası da utandırmıyor.

Haberin Devamı

Özel odada özel hizmet
Arada dükkanını gezdiriyor Mustafa Abi. Mekan, iki katlı bir de 20 kişilik gruplara açtıkları özel bir odaları var. Ekstra bir para talep etmiyorlar. Sonra sıra mutfağa geliyor. Çok güzel bir sistem kurmuşlar. Devasa bir tesis ancak bu kadar düzenli ve hijyenik olabilir. Malzeme odaları, soğuk hava depoları, ocakları, lahmacun fırınları, dört dörtlük. Ayrıntılar titizlikle düşünülmüş; kahveyi külde pişiriyorlar mesela, önemli bir hoşluk.

Anlatılmaz yaşanır
Tekrar masaya dönersek; mevsime özel iki ayrı tabak geliyor sırasıyla. Önce soğan kebabı, ardından ayvalı kebap. İkisini de ilk kez tadıyorum ve çok beğeniyorum. Arpacık soğanlar, ete inanılmaz yakışmış. Ayva da öyle. Hafif ekşi, bir parça şekerli... Yedikçe yiyorum ama benimki de can sonuçta. “Biraz daha yersem patlayacağım” derken ısrarlara yenik düşüyorum. Küşlemeye kim hayır diyebilir ki sonuçta. İyi ki geri çevirmemişim... Yeme maratonum bitti sanıyorsanız aldanıyorsunuz! Bu kez soğanlı lahmacun getiriyorlar. Ama halim yok, bir parça ucundan tadıyorum sadece. Bu da çok çok lezzetli. Hemen paket yaptırıyorum. Ve yemeği, bol fıstıklı ve kaymaklı künefeyle noktalıyoruz. Künefeleri de Antakya’yla yarışır, o kadarını söyleyeyim.
Gaziantep mutfağının gerçek temsilcisi Mabeyin Restaurant, bu sıfatı sonuna kadar hak ediyor. Bir kere emek var burada, aşk var, tutku var. En iyi malzeme, Antep’ten geliyor sonra. Çalışanlar mutlu, patron mutlu. Uzun lafın kısası, siz de deneyin Mabeyin’i, bu beyaz köşkten mutlu ayrılacağınızı garanti ederim.

Haberin Devamı

KAHVALTISI DA DiLLERE DESTAN

Leziz kebapları, etleri, lahmacunları mideye indirirken söz kahvaltıdan açılıyor. Gerçek yöresel Antep kahvaltısını tatmak isterseniz, Mabeyin’den iyisini bulmanız zor. Her pazar saat 10.00-13.00 arasında.

GERÇEK ANTEPLi

BU LEZZETE BU FiYATLAR

Sıra geldi mönüden seçmelere. Mustafa Abi, fiyatları da makul tutmuş ki herkes bu güzel mutfakla tanışsın. Soğuk başlangıçlar, 6-11, sıcak başlangıçlar 2.5-12 TL arasında. Salataların en babası 9 TL. Kebaplar, 25.5 TL’den başlıyor. Sadece kebap yok tabii Mabeyin’de. Pirzoladan tandıra, alinazikten kuzu madalyona çeşit bol. Izgara etler, 20-35 TL’den fiyatlandırılıyor. Tatlılarsa 7.5-9 TL arasında.
Adres: Eski Kısıklı Cad. No: 7, Kısıklı
Tel: 0 216 422 55 80 / www.mabeyin.com

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler