Cadde "Gripin bir rock grubudur diyemeyiz"

"Gripin bir rock grubudur diyemeyiz"

26.02.2018 - 12:09 | Son Güncellenme:

Gripin beş yıllık bir aranın ardından “nasılım biliyor musun?” albümünü hayranlarının beğenisine sundu. 2000'li yıllardan beri rock ve alternative müziğin önemli gruplarından biri haline gelen Gripin ile yarın akşam Zorlu PSM Studio’da verecekleri konser öncesi Milliyet Sanat'tan İhsan Dindar'la bir röportaj gerçekleştirdi.

Gripin bir rock grubudur diyemeyiz

2000li yıllarda Türkiye'de yaşanan rock patlamasında en önemli gruplardan biri haline gelen Gripin, aradan geçen süre içinde müzik üretmeye devam etti. Coverlarının yanı sıra kendilerini yansıtan besteleriyle de gündem oluşturan Gripin, beş yıllık bir aradan sonra yayınladıkları "nasılım biliyor musun?" adlı albümünü yayınladı. Grup üyeleri, albümlerinin yayınlanmasının ardından yarın akşam Zorlu PSM Stüdyo'da sevenleriyle bir araya gelecek. Konser öncesi grup üyelerine, müziğin gidişatı, yeni albüm ve birçok konuda sorular yönelttik.

Haberin Devamı

1.2000’ler ve şimdinin müziği arasında farklar oluştu. Müzikte yeni yaklaşımlar ortaya çıktı. Yaptığınız müzik açısından siz kendinizi bu değişimde nasıl konumlandırıyorsunuz?

Her şey gibi müzikte değişiyor.Türler birbirinin içine geçiyor, dönem dönem geri dönen akımlar güncel yorumlarla farklı haller alıyor. Dinleyicilerin büyük bir kısmı çok farklı türde müziklerden keyif alabiliyor. Bu uzun zamandır savunduğumuz bir durum idi. Gripin yoluna rock kökenli grupların parçalarını coverlayarak başladı. Fakat ilerledikçe bu toprakların tınılarını, enstrumanlarını müziğinin içine kattı diyebiliriz. Bugün hatta uzun zamandır 'Gripin bir rock grubudur' diyemeyiz. Demiyoruz da zaten. Biz de müziği türlerden bağımsız olarak dinlediklerimiz ve dinlemediklerimiz olarak ikiye ayırıyoruz. Bu durum birçok dinleyici için de geçerli olsa gerek.

Haberin Devamı

2.Dijital platformların ağırlık kazandığı bir çağdayız. Artık albüm satış rakamlarının pek bir önemi kalmadı gibi. Bu bağlamda sizin için müzikte başarının ölçütü nedir?

Kesinlikle öyle. Biz yine de albüm yapmayı tercih ettik. Daha meşakkatli olsa da bize keyif veren format albüm formatı. Açıkçası sayılar her zaman doğru geri dönüşü sağlamıyor. Ama konserlerde dinleyicilerimizin yeni şarkılarımıza verdikleri tepkiler en doğru, en değerli sonucu anlatıyor bize.

3.Beş yıllık bir aradan sonra yeni albümünüzü yayınladınız. Bundan yıllar sonra dönüp baktığınızda bugünleri “Olgunluk Çağımız” olarak nitelendirir miydiniz?

Yıllar sonra böyle nitelendirir miyiz bilemiyoruz. Ama bugün böyle bir değerlendirme yapıyoruz. Bize biraz öyle geliyor. Lakin zaman ilerledikçe yaptığımız albüm ya da şarkılarla ilgili fikirlerimiz değişiyor. Bu albüm bugünün Gripin grubunu yansıtıyor. Tabii bizim düşüncelerimizden daha önemli olanı dinleyicilerimizin görüşleri, yorumları.

Gripin bir rock grubudur diyemeyiz

“Yeniden tanışma durumu var”

4.”nasılım biliyor musun?” albümünüz çıkalı birkaç hafta oldu. Bu albümünüzü nasıl bir duygu halinin yansıması olarak tanımlayabilirsiniz?

Az önce bahsettiğimiz gibi bu albüm ağırlıklı olarak beş yılın yansıması.Tabii kendi hayatlarımızda ve etrafımızda, dünyada, memlekette gerçekleşen, bizi etkileyen olayların bize hissettirdiklerinden esinlenip yaptığımız bir başka albüm diyebiliriz. Albümün içindeki şarkıları ikiye ayırabiliriz.Tüm yaşadıklarımızın yansıması olarak albümün 4 şarkısında bir kendine dönüş, kendini sorgulama, bilme, yeniden tanışma durumu var. Bu durum albüme adını veren şarkımız için de geçerli. Geri kalan şarkılar ise insan ilişkileri hakkında diyebiliriz.

Haberin Devamı

5. Gripin ilk olarak adını duyurmaya başladığında bunda yaptığı coverların da payı büyüktü. Ülke sınırlarını aşıp Haris Alexiou’nun Fevgo şarkısına da bir yorum katmıştınız. Gelecekte benzeri bir çalışma planınız var mı?

Evet, 2010 yılında yayınladığımız albümümüzde idi.Tabii yorumcusu Haroula (Haris Alexiou) olsa da şarkının bestecisi ve sözlerinin büyük kısmının sahibi merhum Antonis Vardis'i de analım. Daha sonra 'Neden Bu Elveda'yı da kendisindan almış, ardından 'Aşk Nereden Nereyi' suyun diğer tarafına vermiştik.Ve bu bizi çok mutlu etmişti.

Haberin Devamı

Bu albümde de bir Suat Sayın bestesi olan ve Ferdi Özbeğen, Zeki Müren, Müzeyyen Senar gibi efsanevi yorumculardan dinlediğimiz 'Gündüzüm Seninle'nin gripin yorumu mevcut. Keza yakın zamanda Aşık Mahzuni Şerif albümümünde de bir yorumumuz oldu.Şarkıları yeniden yorumlamayı seviyoruz.Hem de yolun en başından beri.

6.Zorlu PSM konserinize az bir süre kaldı. Performans öncesi konsere gelecek olanlara iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Zorlu PSM'deki konserimiz yeni albümümüz 'Nasılım Biliyor musun?'un Avrupa yakasındaki ilk konseri.Uzun zamandır bu kadar heyecanlanmamıştık.Güzel bir akşam olmasını umuyoruz.Tüm dinleyenlerimizi bekliyoruz. ihsan.dindar@milliyet.com.tr