Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Güçlü kadınları seviyorum. Hele, sazı sözü olan, derdini anlatan, üreten ve üretmeye devam etmeye çabalayan kadınları daha çok seviyorum.

EMİN ADIMLARLA İLERLİYORLAR

İki nevi şahsına münhasır kadınla sohbet ettim bu hafta. İkisi de ayrı ayrı kendi alanlarını yaratmış, kendi yollarında emin adımlarla ilerliyor. Biri Sıla, diğeri Kalben.

‘Çoğunlukla serin zamanlarda’

Ben bu yılı çoktan ‘Sıla yılı’ ilan ettim. Yıllar önce, ‘Vur Kadehi Ustam’ı ilk dinlediğimde, her ne kadar seslendiren Ferhat Göçer de olsa, ben şarkının asıl sahibini merak etmiştim. Sıla ile Efe Bahadır ismini öyle öğrenmiştim. Gün gelip, yakın arkadaş olan ve birlikte üreten bu muhteşem ikiliyle tanıştığımda daha da çok şaşırmıştım. Çünkü, sözleri vuran, bestesi damara denk gelen, feleğin çemberinden geçmiş böylesi bir şarkıyı daha gencecik yaşlarında yapmışlardı. O zaman Sıla’ya “Sen ne ara bu kadar biriktirdin, ne yaşadın da, bu sözler çıktı?” diye sormuştum. O da “Kendimi bildim bileli hep okudum, hep yazdım” diye anlatmıştı. Nitekim o üretim hiç durmadı ve 10 yılda 100 şarkılık bir külliyat oldu.

Haberin Devamı

Harbiye Açıkhava konserlerinin bu yaz yükselen yıldızı Sıla oldu. Tarkan efsanesi sürse de, 5 geceye uzayan, her gecesi merdivenlere kadar dolan konser serisiyle öne çıkan tek isimdi Sıla. Üstelik, öyle şatafatlı, çatlayan patlayan bir prodüksiyonla değil, bir koltukla iki arkadaş söyledikleri ‘Heybeden Şarkılar’la başardılar bunu.

Şimdi de yeni bir konseptle, 23 Ekim’de başladıkları ‘Ondan Kalanlar’la Tim Show Center’da her pazartesi konserleri dolup taşıyor. ‘Ondan Kalanlar’, kasım ayı boyunca sürecek. Talep olsa da, aralık ayında devam edip etmeyeceklerine daha karar vermemişler. Yoğun ilgiyi de sakin karşılayıp, “Bakacağız” diyorlar.

Üretim demişken, bir de şiir kitabı çıktı Sıla ‘nın. Kitabın adı ‘Anlatsam Geçer Mi?’ Bu bir soruysa eğer, cevabı da yine Sıla veriyor; “Geçmiyor elbette ama hafifliyor” diyor.

Mutluluk yazılan bir şey değilse, hep mi mutsuzdu, hangi zaman diliminde yazıldı bunca söz diye merak ediyorum. Bir kez daha ‘Sıla kafasına’ uygun bir yanıt geliyor; “Çoğunlukla serin zamanlarda”.

Haberin Devamı

Velhasıl, Sıla, dik duruyor, tribüne oynamaya ihtiyaç duymuyor. Aşkı en keyiflisinden yaşıyor ama magazine göz kırpmıyor ve provokasyona gelmiyor; işine bakıyor.

Bu arada yeni albümünün demo kayıtları bitmiş, bir sürprizi de var; Ferdi Özbeğen’den ‘Ağla Halime’yi yorumlamış. Ve yeni albüm bahar aylarında geliyor.

Umutlu geleceğin peşinde

Kendi yolunu izleyen hatta yol açan kadınlardan biri de Kalben. Adı gibi kalpten konuşuyor. Heyecanlı ve mutlu. Canlı yayına gelirken ilk kez kırmızı bir bluz aldığını anlatacak kadar doğal.

Bir nefeste her şeyi, içindekileri dökmek istiyor. Herkesi kucaklamak istiyor. Şarkılarıyla, dünyada olan bitenlere, annelerin, çocukların ve hayvanların başına gelenlere, özgürlüğe, aşka, sevgiye ve hüzne dair çok şey söylüyor. O söyledikçe ben de “Umarım” diyorum.

Kalben, ikinci albümü ‘Sonsuza Kadar’ çıkar çıkmaz böylesine ses getirdiği için mutluluktan uçuyor. “Dilerim hiçbir gün profesyonel olmam” derken, kimselere benzemiyor. Ve ekliyor; “Ben umutlu bir geleceğin düşündeyim”.