Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yılın sonuna doğru sinemamız çeşitleniyor. Sinemacılar risk alıyor, farklı türde filmler çekiyor. İşte bu sezonun en sıradışı filmi; ‘Martıların Efendisi’... Bu bir ‘Don Kişot’ hikayesi, ama zannetmeyin ki uyarlama. Bunu özellikle, yönetmeni Mehmet Ada Öztekin’e sordum. O da teyid etti. ‘Martıların Efendisi’ özgün bir senaryo ve Meriç Demiray’a ait.

Martıların Efendisi, kötücül insanlara karşı dimdik durur. Çünkü, onun iyileri alıp gideceği gizli bir dünyası vardır. Bunun için beklediği o meçhul yardımcı da gelince hiçbir eksiği kalmaz. Hikaye de buradan başlar ve ilerler. Bir iyinin tek başına tüm kötüleri yok etmesi mümkün müdür? Bilinmez ama film bizi derinden etkiler. Çünkü;

Haberin Devamı

- Giderek daha fazla karamsarlaştığımız bu çağda, sadece iyilerin girebileceği gizli bir dünyayı biz de hayal ediyoruz.

- Fantastik yani filmin şiirselliğini arttırıyor ama hikayenin gerçekliğini zedelemiyor.

- Mehmet Günsür’ü seviyoruz. Başarılı bir oyuncu olmasına rağmen o yüksek egoların çarpıştığı piyasanın dışında kalabiliyor. Ünlü, yakışıklı ve bir o kadar da mütevazı. Yani Martıların Efendisi, gerçek hayatta da ‘aktörlerin efendisi’.

- Bige Önal, genç bir oyuncu ve ilk sinema filminde zor bir karakteri
hakkıyla oynuyor.

- Güçlü bir oyuncu kadrosu var. Nejat İşler, Timuçin Esen, Barış Yıldız ve Hakan Kurtaş, her biri olması gerektiği kadar hikayeyi tamamlıyor.

- Ebru Kayahan imzalı kostümler görülmeye değer. Öğrendiğime göre filmin kostümlerinin sergilenmesi de planlanıyor.

Dilerim, sinema adına cesaretli bir iş yapan ‘Martıların Efendisi’nin ekibi emeklerinin karşılığını alır, film seyircisiyle buluşur.

GİZLİ BİR DÜNYA HAYAL EDİYORUZ

İNSANLIK KUTLAMASI

İKSV galalarına bayılıyorum. Özellikle yılbaşı üzeri, büyük bir Hollywood prodüksiyonunu ABD ile aynı anda izlemenin keyfi başka oluyor. Geçtiğimiz yıl tam bu tarihlerde ‘La La Land’i izlemiştik, bu yıl da ‘Muhteşem Showman’le açtık yılbaşı eğlencelerini...

Gösteri dünyasının ünlü ismi PT Barnum’un sıfırdan başlayıp zirveye çıkan, çalkantılarla dolu hayatından esinlenerek beyazperdeye uyarlanan bu orijinal müzikal ‘La La Land’den de esintiler taşıyor. İzleyiciye o tadı veriyor. Zaten filmin şarkısı ‘This is Me‘ , ‘La la Land’in Oscar alan şarkısını da yazan müzisyenlerin imzasını taşıyor. Parçayı farklı ülkelerden seçilen YouTuber’lar seslendirmiş ve bu yılki Oscar adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Amerikan sineması her zamanki gibi hem renkli bir paket sunuyor hem de mesaj kaygısı taşıyor. Film, dışlanmışların, öteki olanın yanında dururken, bunu bir ‘insanlık kutlaması’ olarak tarif ediyor ve “En asil sanat, insanları mutlu etmektir” diyerek mesajı taçlandırıyor. Kendinize bir yılbaşı filmi arıyorsanız, ‘Muhteşem Showman’ 29 Aralık’ta vizyona girecek.

Not: PT Barnum’u Hugh Jackman canlandırıyor. İki yıl önce kendisiyle röportaj yapmış bir yayıncı olarak, bana “Aaa hâlâ çok yakışıklı”
deme hakkını veriyor.