Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sinemamız sezonu açtı. Açılış, geçen sezonun da iddialı işlerinde imzası olan BKM yapımı ‘Kara Bela’ ile oldu. Filmin gala gösterimiyse farklı bir deneyim olarak aklımızda kaldı; çarşamba akşamı Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda, ilk kez bir film ‘Kara Bela’ seyirciyle buluştu.

Yazdan kalan son günlerde, söz konusu olan Burak Aksak’ın yazıp yönettiği bir film olunca, açıkhavada sinema iyi fikirdi.

Sezonun kazanan filmi

Burak Aksak’ı kült dizi ‘Leyla ile Mecnun’ takipçileri bilir. Aksak, dizinin senaristlerinden. Ocak ayında ‘Bana Masal Anlatma’ filmiyle ilk kez sinemada yönetmen koltuğuna oturdu. Film, hem gişede başarı elde etti hem de yeni nesil bir komedi türünü beyazperdeye taşıdı. Televizyon ekranı için deyim yerindeyse ‘absürt’ bir anlatım dili olan Aksak, sinemada daha sıcak ve daha net bir anlatımı tercih etti. Masalsı aşk hikayesi ve sıcak mahalle komedisi geçen sezonun kazanan filmlerinden biri oldu.

Haberin Devamı

Sezona ‘Kara Bela’yla başlarken, daha önce de tahmin ettiğim gibi komedi rüzgarının tüm yılı kaplayacağına emin oluyorum. Çokça komedi filmi arasında seçim yapmak gibi bir zorluk olur mu derseniz, komedi filmlerinin yüzde doksanı BKM yapımı olunca, onların deyimiyle ‘mizah mafyası’ iş başında olunca, belli bir standart korunmuş anlamına geliyor.

Sıradan hayatların hikayesi

‘Kara Bela’ ya gelirsek, sıradan hayatlar ve kendi halinde yaşayan insanların hikayesi. Hayatı boyunca, önce annesinin istediği gibi, sonra karısının istediği gibi yaşayan, göz ardı edilen, yok sayılan ‘Kudret Abi’nin aniden değişen kaderini anlatıyor.

Her zamanki gibi ‘Leyla ile Mecnun’un kendine özgü kafası güldürüyor. Oyuncu kadrosu birçok kez birlikte iş yapmış bir ekip.

Cengiz Bozkurt ve onunla bol sürprizli, aksiyonlu yolculuğunu paylaşan Erkan Kolçak Köstendil, Seda Bakan ve Cihan Ercan filmin kafadarları.

Bir de elbette ‘Kara Bela’ var.

O da, ‘Kudret’in hayattaki değerlisi, biricik arabası. ‘Kara Bela’, hem duygusal hem de komik bir yol hikayesi. Bu hafta vizyona giren film, çocuklarla, ailece gidebileceğiniz bir seçenek.

Haberin Devamı

Sezonun yerli yapımlarına merhaba demek için iyi bir başlangıç. Gerisini seyirciye bırakırken, filmin oyuncularıyla sohbetimden birkaç kısa notu da paylaşmayı borç biliyorum...

4 ‘Leyla İle Mecnun’ ekibinin

‘absürt komedi’ türü, sinemada giderek daha geniş kitleye hitap ediyor. Cengiz Bozkurt, bu ekibin genç ve kafası genç olanların sevdiği yeni

nesil bir mizah anlayışının öncüleri olduğunu söylüyor.

4 Erkan Kolçak Köstendil’in rol aldığı iki film art arda vizyona giriyor. ‘Kara Bela’ bugün, ‘Yok artık’ ise haftaya gösterimde. Her ikisi de komedi. ‘Fazla olur mu?’ diye sorduğumda, Köstendil “Keşke daha fazla komedi filmi çekebilsem” diyor. Çünkü

gülmeye ihtiyacımız var, gülmek

bize iyi geliyor.

4 Seda Bakan ve Cihan Ercan filmin diğer ana karakterleri. Ercan, ‘Leyla ile Mecnun’daki arkadaşları ve BKM için “Artık bize ekip denmez, biz bir aileyiz” diye anlatıyor.

4 Seda Bakan hep erkeklerin olduğu dizi ve filmlerde tek kadın olmaktan memnun gözüküyor. Maksadımız kadın - erkek diye bir ayrım yapmak değilse de, sette kadın olmasının işe biraz daha zarafet kattığını kabul ediyoruz.