CaddeHaksızlık yapılıyor Eurovision’a gitmiyoruz

Haksızlık yapılıyor Eurovision’a gitmiyoruz

15.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye 1975’ten beri katıldığı, bu yıl Malmö kentinde düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’na oylamadaki haksızlığı protesto etmek için katılmama kararı aldı

Haksızlık yapılıyor Eurovision’a gitmiyoruz

Türkiye 1975 yılından beri katıldığı Eurovision Şarkı Yarışması’na önümüzdeki yıl gitmeme kararı aldı. Geçen ağustos ayında “Eurovision’a katılmayabiliriz. Puanlama sistemi masaya yatırılmalı. Geçen yarışma öncesi Can Bonomo bütün oylamalarda ikinciydi. Ancak işin garibi yarışmada böyle olmadı. Bazı ülkeler oturuyor birinciyi belirliyor, biz de şakacıktan oylama yapıyoruz. Bundan sonra sonucu belli Eurovision’a katılmama seçeneğimizi de kullanabiliriz” diyen TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, oylama sistemindeki haksızlığı protesto ederek bu yönde aldığı kararı açıkladı.
TRT Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada “Bu yıl İsveç/Malmö’de yapılacak olan 58. Eurovision Şarkı Yarışması’na ekonomik nedenlerle bazı ülkelerin katılamayacağı yönünde duyumlar alınmıştır. TRT’nin Avrupa Yayın Birliği(EBU) üyeliği çerçevesinde iştirak ettiği Eurovision Şarkı Yarışmasına katılım kararı her yayıncı kurumun kendi inisiyatifindedir. Bu kapsamda kurumumuz, 2013 yılında İsveç/Malmö’de düzenlenecek 58. Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmama kararı almıştır” denildi.

Oylama sistemi değişti
Açıklamada EBU’nun ayrıcalıklı üyeleri Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya’nın son yıllarda elde ettiği başarısız sonuçlar” dolayısıyla geçen yıl yarışma için izleyici oylarının etkisinin yüzde 50’ye indirildiği, bu ülkelerin yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finalde yarıştıkları belirtilerek, bunun haksızlık yarattığı ifade edildi.

Erener ile birinci olduk
2003 yılında Sertab Erener’in yorumladığı ‘Everyway That I Can’ isimli eserin birinci olduğunun hatırlatıldığı açıklamada TRT’nin son 10 yıl içerisinde; bir birincilik (2003), üç dördüncülük (2004, 2007, 2009), iki yedincilik (2008, 2012), bir ikincilik(2010) aldığına işaret edildi.
2000’li yıllarda Türkiye’yi temsil eden yarışmacıların başarısında, oylama sisteminin değiştirilmesinin, e-izleyici oylamasının (televoting) etkisinin büyük olduğu belirtildi ve 2011 yılından itibaren ise izleyici oylarının etkisi yüzde 50’ye indirilip jürinin de yüzde 50 söz sahibi olduğu hatırlatıldı. 2 Kasım’da İstanbul’da Eurovision Danışma Kurulu yapan TRT, 2014 yılında ise yarışmaya daha iyi hazırlanarak katılacaklarını sözlerine ekledi.
Bugüne kadar toplam 34 yarışmada yer alan Türkiye 1976, 1977, 1979 ve 1994 yıllarında ise çeşitli sebeplerle yarışmaya katılmamıştı. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan Portekiz ve Polonya’dan sonra dün Bosna-Hersek de maddi nedenlerden dolayı Eurovision’a katılmayacağını açıkladı. Oylama sistemini protesto eden Türkiye’yle beraber 2013’te Eurovision’a katılmayan ülke sayısı 4.’e çıktı.

Haberin Devamı

Otoriteler neler söyledi?

TRT’nin kararı müzik sektörünü ise ikiye böldü. İşte o görüşler.

* Garo Mafyan: TRT’nin kararı gayet normal, saygı duyuyorum. Katılmayan başka ülkeler de var. Artık Eurovision’un cılkı çıkmıştı. Komşuna oy ver, ondan oy al şeklindeydi.

* Atilla Özdemiroğlu: TRT’nin protesto kararı başka ülkelerin de katıldığı toplu bir tavra dönüşecekse anlamlı. Yoksa değil. Çünkü TRT yıllardır Eurovision’daki oylamayı bilerek katılıyordu. Ama TRT’nin ayrıcalıklı ülkeler konusundaki tepkisi çok yerinde.

* Emel Müftüoğlu: Eurovision’un bu kadar önemsenecek bir şey olduğunu ve Türkiye’ye fayda sağladığını düşünmüyorum. TRT’nin başında ya da söz sahibi biri olsaydım, bir istatistik yapardım. Çünkü bu işe çok büyük bir bütçe ayrılıyor. Sanatçı ücreti, klibi ve tanıtımına en az 1 - 2 milyon TL para gidiyor. Ne kadar para harcandığını görüp buna değip değmeyeceğine bakmak gerek.

* Metin Özülkü: Müzik sektörü açısından olumsuz bir karar. Eurovision öyle ya da böyle müziğin magazinidir. Birkaç ay da olsa insanlar müziği konuşuyordu. TRT protesto amaçlı bu kararı aldıysa saygı duymak gerek ama bence oylama sistemi ne şekilde olursa olsun bizim o yarışmaya ara vermeden katılmamız gerekiyordu.

* Bülend Özveren: Bu karar tartışılabilir ama Eurovision’a katılıp katılmamak TRT’nin yetkisindedir. Bundan 3 - 4 ay önce genel müdür zaten katılmamanın da seçenekler arasında olduğunu belirtmişti. Bu sene katılmamanın doğru olduğunu düşünüyor. Yetki de onlarda olduğuna göre demek ki, doğru karar.

* Sezen Cumhur Önal: Çok hayırlı bir davranış. TRT’nin bu kararının çok yerinde olduğunu düşünüyorum. Zaten yarışmaya öncelikle Türkiye çapında çok iyi bir yarışma yaparak katılmak gerek.