Cadde Hale Soygazi ve Tarık Akan’a onur ödülü

Hale Soygazi ve Tarık Akan’a onur ödülü

03.05.2008 - 21:37 | Son Güncellenme:

.

Hale Soygazi ve Tarık Akan’a onur ödülü

ANADOLU Üniversitesi’nin düzenlediği 10’uncu Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin açılış törenine onur konuğu olarak katılan Tarık Akan ve Hale Soygazi’ye ödül verildi. Törende ayrıca ‘Televizyonda Yayınlanan En İyi Sinema Programı ödülüne CNN Türk’te yayınlanan ‘Hayatım Sinema’ adlı program layık görüldü.
Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin açılış töreni bu akşam  Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’ndeki sinema salonunda yapıldı. Törene DSP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, AKP Milletvekilleri Murat Mercan, Nedim Öztürk, CHP Milletvekili Murat Sönmez, Rektör Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, çok sayıda sinema ve dizi yönetmeni, oyuncular ve tiyatro sanatçıları katıldı.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Fevzi Sürmeli, üniversitelerinin 50’nci kuruluş yıldönümünü kutladıkları yılda 10’uncu Uluslararası Eskişehir Film Festivali’ni gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Sürmeli, festivalin sadece üniversite sınırları içinde kalmamasını, kente yayılmasını ve Eskişehir ile özleştirilecek bir film festivali haline gelmesini hedeflediklerini söyledi.
Törende festivale onur konuğu olarak katılan sinema sanatçısı Tarık Akan ile Hale Soygazi’ye ödülleri verildi. Tarık Akan ödülünü Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli’nin elinden, Hale Soygazi ise Festival Komitesi Başkanı Prof. Dr. Gülseren Güçhan’dan aldı.
Sinemada 40 yılı geride bıraktığını belirten Tarık Akan, bu süreç içerisinde hem kamera önünde hem de kamera arkasında çalışanların inanılmaz mücadele veriklerini söyledi. Akan, “Filmleri çekerken belki fizik olarak yorulduk, o dönemin sıkıyönetimleri ile belki tehlikeyi göze alarak yaptık, ama şu dönem daha çok zor. Çünkü karşıda var gibi görünen, ama olmayan, nasıl mücedele vereceğini bilenmeyen bir kitleyiz. Çünkü o öyle bir güç ki; ülkemize yapıştı, 1950’den 1980’e kadar kadar, 1980’de şaha kalktığı bugünlere geldik. İşte o dogma dediğimiz, metafizik dediğimiz inançla çocuklarımızı yetiştirdik. Metafiziğe inanan profesörleri üzülerek görüyorum. Bu insanların nasıl çocuklarımızı yetiştireceğini düşünüyorum.  Tüm bunlara karşı, bizden sonra bu işi devam ettiren arkadaşlarımızın başarılı olacaklarına inanıyorum, yeterki mücadeleden vazgeçmesinler” diye konuştu.
Hale Soygazi ise konuşmada çok mutlu ve heyacanlı olduğunu söyledi. Soygazi, “30 yılı aşkın sinema hayatımda pek çok ödüle layık görüldüm, ama inanın tüm samimiyetle söylüyorum, bu ödülün değeri bir başka. Sinema bir ülkenin aynasıdır. Toplumdaki her şey sinemaya yansır. Toplumsal sorunları gösteren filmlere ihtiyacımızın olduğunu sanıyorum” dedi.

CNN TÜRK’E ÖDÜL
Törende ‘Sinemaya Emek Ödülü’ Arif Keskiner ve Sevin Okyay’a verildi. ‘Televizyonda Yayınlanan En İyi Sinema Programı’ ödülüne ise CNN Türk’te yayınlanan ‘Hayatım Sinema’ adlı program layık görüldü. Programın yapımcısı Muammer Brav ile programın sunucu Defne Alphan, ödülü sanatçı Fadik Sevin Atasoy’ın elinden aldı. Törende ‘En İyi Sinema Kitabı’ ve ‘En İyi Sinema Makalesi’ yarışmasında dereceye girenlere de ödülleri verildi.
Ödül törenin ardından festivalin açılış filmi yönetmenliğini Aleksandr Sokurov’un yaptığı Rusya yapımı Aleksandra adlı film gösterime sunuldu.
Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nde son dönemin en çarpıcı, bol ödüllü, merakla beklenen yapıtlarının gösterime sunulmasının yanında, unutulmaz klasik filmler ve sinema tarihinin usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren 15 bölümde, 71 uzun, 95 kısa metrajlı olmak üzere toplam 156 film izleyici ile buluşacak.