Cadde HEAVY METAL, 4 CELLO, TEK RUH

HEAVY METAL, 4 CELLO, TEK RUH

09.07.2012 - 19:41 | Son Güncellenme:

1996’da Metallica klasiklerinin çello yorumlarını içeren ilk albümleriyle büyük ilgi gören heavy metal grubu Apocalyptica, bugün Parkorman’daki Tuborg Gold Fest’te sahne alacak.

HEAVY METAL, 4 CELLO, TEK RUH

Grubun beyni Eicca Toppinen, konser öncesi sadece Milliyet Cadde’ye konuştu.

Haberin Devamı


Öncelikle tebrikler; ilk albümünüz ‘Apocalyptica Plays Metallica By 4 Cellos’un 16’ncı yıl dönümünü kutluyorsunuz. Eğer ilk albümünüz bu denli başarılı olmasaydı, müziğin peşinden gider miydiniz yine de?

Hepimiz eğitimli müzisyenleriz. İlk albüm yayınlanmadan önce de profesyonel çellistlerdik. Hatta o dönem Sibelius Akademi’de eğitimimizi sürdürüyor, Finlandiya Ulusal Opera Orkestrası’nda, Helsinki Filarmoni ve Radyo Orkestrası’nda çalıyorduk. Yani büyük ihtimalle yine müzisyen olacaktık. Ama işin klasik müzik tarafına daha yakın işler yapacaktık.

Geleceğin müzisyeni için modern teknolojinin imkanlarından yararlanmak mecburiyet mi? Yoksa teknoloji, işin ruhundan çalıyor mu bir miktar?Modern teknolojinin insanların farklı müzikal arayışları açısından birçok kolaylık sağladığı kesin. Artık sanatçı ve dinleyici çok daha yakın birbirine. Bunun iyi yanları olduğu gibi, kötü yanları da var. Bazı durumlarda, dinleyiciyle aramızda müzik şirketi, menajer vs. gibi filtreler olmalı diyoruz ama bazı durumlarda da, bu filtreler tamamen kalksa aramızdan daha iyi olur gibi geliyor. En azından çok farklı grup ve müzikler dinleyicisiyle buluşabiliyor modern teknolojiler sayesinde.

Haberin Devamı

“İyi müziğin her zaman geleceği vardır”
Sizin gibi klasik müzik altyapısından gelen adamlar nasıl oldu da bir heavy metal grubu oldu? Her şeyin sebebi Metallica sevgisi midir?
Metallica demeyelim sadece... Her şeyin sebebi heavy metal sevgisidir. Biz heavy metal yapmak istiyorduk. Nasıl çalacağımızı çok iyi bildiğimiz çellolarımızı kullanarak yaptık bu müziği. Olay bundan ibarettir.

Metallica şarkılarını çelloya uyarlayarak çok farklı bir iş çıkardınız. Apocalyptica bir marka oldu. Bunca yıl
ve albüm sonrası heavy metal’in geleceğini nasıl görüyorsunuz?

İyi müzik ve müzisyen için gelecek her zaman vardır. Heavy metal için de bunu aynen bu şekilde düşünebiliriz. Tek bir şart var; yenilikçi ve yaratıcı işler yapmak gerekiyor.

2007’de çıkardığınız ‘Worlds Collide’ albümü büyük başarı elde etti. Peki son albümünüz ‘7th Symphony’nin gidiş-atından memnun kaldınız mı?
Hem de çok... Yine de itiraf etmek gerekirse, albümden çıkan bazı single’lar, tek başlarına albümün bütünü kadar ilgi görmedi. Albüm sonrası iki yıl boyunca devamlı turnedeydik ve çok güzel zamanlar geçirdik ‘7th Symphony’yle.

Haberin Devamı


Şöyle sorayım o zaman; ‘7th Symphony’nin grubun yenilikçi ve yaratıcı olma sürecinde ne denli etkisi oldu kariyerinize?
Bizce epeyce etkisi oldu. Öte yandan ‘geleceğe’ baktığımızda, çok daha yenilikçi ve yaratıcı adımlar atabileceğimizi düşünmüyor değiliz.

“Yeni albüm öncesi dinlenmemiz gerek”

Yeni albüm ne zaman? Epeydir bekliyoruz...
Maalesef o konu belirsizliğini koruyor. Eylülde turne bittiğinde uzunca bir tatil yapmayı planlıyoruz. Açıkçası gelecek planları yapmıyoruz. Grup, şu anda çok yaratıcı bir ruh halinde. Aklımızda çok güzel fikirler var. Bu nedenle biraz soluklanıp kendimize uzaktan bakmak; gelecekle ilgili neler yapmak istediğimizi daha net algılamak istiyoruz.

Daha önce Türkiye’de Şebnem Ferah, Foma gibi isimlerle ortak çalışmalarınız oldu. Türk rock/heavy metal geleneği hakkında bir şeyler biliyor musunuz?
“Çok şey biliyoruz” dersek doğru olmaz. Aslında 1994’ten beri defalarca geldik, biliyorsun. Bildiğimiz müzisyenler var ama şimdi isimlerini say desen sayamayız.

Haberin Devamı

Bu aralar hangi grupları dinliyorsunuz?
Çok farklı türlerde farklı gruplar dinliyoruz. Bu aralar özel bir proje için sürekli Wagner dinlemek durumundayız mesela. Gojira’nın yeni albümü ilgimizi çekti. Sonra eski punk grupları var dinlediğimiz.

“İstanbul’da çok güzel anılarımız var”

Defalarca geldiniz Türkiye’ye... İstanbul’da sahnede olmak ne ifade ediyor sizler için?
Hem İstanbul’u hem genel anlamda Türkiye’yi çok seven bir grubuz. Hatta Apocalyptica kurulmadan önce İstanbul’a gelen elemanlar da var aramızda. Çok güzel anılar yaşadık İstanbul’da. Türkiye’de birçok özel dostluk da kurduk, hep iletişim halindeyiz. Türkiye’ye davet edilmekten hep çok zevk aldık. Hatta bazen “Neden daha sık davet etmiyorsunuz?” diye üzülüyoruz.

Haberin Devamı

Tuborg Gold Fest gibi önemli bir festivalde Guns N’ Roses, Evanescence, In Flames, Within Temptation, Godsmack gibi isimlerle sahne almaktan memnun musunuz?
Saydığın değerli müzisyenlerle daha önce de aynı sahneyi paylaştık. Her zaman gurur duyuyoruz. Tuborg Gold Fest’in de muhteşem bir festival olduğunu düşünüyoruz. Hep birlikte güzel zaman geçireceğiz.

Türkiye’de çok hayranınız var...
Türkiye’deki hayranlarımızı çok seviyor; bugüne kadar Apocalyptica’ya verdikleri destek için sonsuz teşekkür ediyoruz. Ne zaman davet ederseniz geliriz.