Cadde Hedefim babamı dünyaya tanıtmak

Hedefim babamı dünyaya tanıtmak

23.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk müziğinin önemli isimlerinden Münir Nurettin Selçuk’un oğlu Selim Selçuk, TRT Müzik’teki ‘Babamın Şarkıları’ programında, izleyenleri hatıralarla dolu bir yolculuğa çıkarıyor

Hedefim babamı dünyaya tanıtmak

‘Babamın Şarkıları’ programı nasıl ortaya çıktı?

Üç yıldır babam Münir Nurettin Selçuk’un eserleri üzerine projeler yapmayı düşünüyordum. Bunun üzerine NTV Radyo’da babamın şarkılarıyla ‘Bir Tatlı Huzur Almaya Geldik’ programını yapmaya başladım. O radyo programı ‘Babamın Şarkıları’ adıyla TRT Müzik ekranına taşındı.

Haberin Devamı

Programa aldığınız konuklarınız kendi dostlarınız mı?

Müzikte dostluk olmaz. Babamı en doğru şekilde ifade edebilecek, onu seven müzisyenleri ve ses sanatçılarını konuk etmek istedim. Onlarda severek programa katıldılar.

Neden babanızın adı ve şarkılarıyla ilerliyorsunuz?

45 yıldır profesyonel müzisyenim. Benim yerim arkada çalanların arasındadır.
Üniversiteli gençleri kapsayan bir anket yaptırdım. Ankette 50 kişiden sadece bir kişi babamı tanıdı. Bu beni çok üzdü. Babam gibi bir üstadı, sadece Türkiye değil dünyayla da paylaşmak lazım. Niyetim ve hedefim babamı hem kendi gençlerimize hem de dünya çapındaki müzikseverlere tanıtmak. Bu yolda olaylar nasıl gelişecek bilmiyorum ama bir Münir Nurettin Selçuk müzesi ve festivali olması lazım. Babamın adı sokaklara ve okullara verilmekle kalmamalı. Adına laik etkinliklerle de anılmalı.

Haberin Devamı

Uzun yıllar Amerika’da yaşadıktan sonra geri döndünüz. Neden?

New York’ta 14 yıl yaşadım. Jazz müziğine Amerika’da ağırlık verdim. 11 Eylül’de ikiz kulelerin yıkılışını, nehrin karşısından izledim. O olay beni çok etkiledi. Yaşanan eylemden sonra Müslümanlar’a karşı oluşan bakış açısı tadımı kaçırdı. Jazz müziğinin ‘Mekke’si diye gittiğimiz New York, yaşanan eylemden sonra Teksas’a döndü. Ben de çöplüğüme geri döndüm.

Jazz’a devam mı?

Üç yıldır davul çalmaktan sıkıldım. Jazz için artık doğru bir adreste değilim. Babam bu ülkede Türk müziği yaparken yalnız kalmışken, benim şaşıracağım bir şey yok. Bu yüzden şu an kendi çalma planlarımı askıya aldım, babamın işlerine yoğunlaşıyorum. Ben babamı kurtarayım, babamda beni kurtarsın şeklinde hain bir plan yaptım. Hem babamdan besleniyorum hem de mutlu oluyorum.

‘Albüm yapmak noter tastiği gibi bir şey’

Neden hiç albüm yapmadınız?

Albüm yapmak noter tastiği gibi bir şey. Bu yüzden öyle bir şeye gerek duymadım.

Münir Nurettin Selçuk şimdiki İstanbul’u görse ne derdi?

Babam ve dostu Yahya Kemal görse ağızlarından ‘Aziz İstanbul’ diye bir cümle çıkamazdı. Herhalde İstanbul’un bu gününde yaşasalar babam protest rock veya punk rock yapar, Yahya Kemal de ona uygun sözler yazardı.

Haberin Devamı

Münir Nurettin’in eserlerini dinlemeyenlere neler söylemek istersiniz?

Babamın şarkıları ve sesiyle hastalar tedavi edilmiş. Eğer babamın eserlerini dinlemeyen biri varsa bu sözüme inansın ve bir kere de olsa açıp dinlesin.

Babanızın yanlış bir ülkede doğduğunu düşünüyor musunuz?

Başka bir ülkede doğmuş olsaydı değeri başka bir şekilde bilinirdi. Babama Fransa, Amerika ve İngiltere’den birçok teklif yapılmış ama kabul etmemiş. Ağabeyim Timur Selçuk, “Neden bu teklifleri değerlendirmiyorsun?” diye sorduğundaysa, babam “Ben buradan gittiğim zaman kim bu ülkenin Münir Nurettin Selçuk’u olacak?” demiş. Keşke gelen teklifleri değerlendirseydi.