Cadde HER YIL 60 BiN KiŞi ANiDEN ÖLÜYOR

HER YIL 60 BiN KiŞi ANiDEN ÖLÜYOR

03.01.2013 - 22:02 | Son Güncellenme:

Sporcu ölümleriyle tanıştığımız ani kalp durması, Türkiye’de yılda 60 bin, Amerika’daysa 400 bin kişiyi öldürüyor. Kalp-damar hastalıklarından kaynaklanan ani ölümleri tetikleyen en önemli neden, stres

HER YIL 60 BiN KiŞi ANiDEN ÖLÜYOR

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden kalp ve damar cerrahisi uzmanı Dr. Mahmut Akyıldız, ani ölümlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Daha önceye ait ölümcül bir hastalığı olmayan birinde, aniden ortaya çıkan ve şikayetlerin başlamasından sonraki bir saat içerisinde oluşan ölüme, ani ölüm deniyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 60 bin kişi aniden ölüyor. Ani kalp durması sonucu Amerika’daysa yılda 300-400 bin insan hayatını kaybediyor. Her yıl bu nedenle ölenlerin oranı kadınlarda yüzde 4.6, erkeklerdeyse yüzde 4 artıyor. Son yıllarda özellikle profesyonal sporcuların ani ölümleriyle farkına vardığımız bu gerçek, aslında çok ciddi bir sorun olarak yıllardır, hekimlerin üzerinde çalışma yaptığı bir alan.

Haberin Devamı

Erkekler risk altında
Ani ölümün erkeklerde görülme oranı, kadınlara göre dört kat fazla. Çünkü, erkeklerde kalp-damar hastalıklarının görülme sıklığı yüksek, içki ve sigara tüketimi de fazla. Ani kalp durması riski, 0-6 aylık bebeklerle 45-65 yaş arasındaki erişkinlerde daha yüksek.

Modern yaşamın armağanı
Ani ölümlerin yüzde 80’inin sebebi, çeşitli kalp- damar hastalıkları. Ani kalp durmasını tetikleyen faktörlerin başında stres gösteriliyor. Stres, ani ölüm riskini yüzde 40 artırıyor. Dolayısıyla stresin en yoğun yaşandığı büyük şehirlerde ani ölüm oranı da aynı seviyede yüksek. Modern yaşamın olmazsa olmazı stres, birçok hastalığın kökeninde olduğu gibi ani ölümlerin de en önemli tetikleyicisi.

Haberin Devamı

Her şeyi içinize atmayın
Araştırmalar, stres yükünün fazla olduğu bazı meslek gruplarında ani ölüm olasılığının yükseldiğini doğruluyor. Ani ölümün depresyonlularda da sık görüldüğü, öfke nöbeti yaşayanların, her şeye sinirlenip kızanların, öfke ve gerginliklerinden kolay kolay kurtulamayanların daha fazla risk taşıdığı belirtiliyor. Her şeyi içine atanlar ve stresi bir sünger gibi içine alanlarda da tehlike altında. Kısacası, ani ölüm olasılığı sadece bedensel değil,
ruhsal durumla da yakından ilişkili.”

“AĞIR SPOR KALBE ZARAR!”

Spor yapmak, sağlıklı ve zinde bir hayatın kapısını aralıyor. Ama ani ölümlerin yüzde 20’si de sporcularda görülüyor. Sporcu ölümlerinin yüzde 90’ı spor esnasında gerçekleşiyor. Yüzde 85’inin nedeni de bilinen ya da bilinmeyen kalp-damar hastalıkları. Ölümlerin yüzde 7’si profesyonel sporcularda, yüzde 22’si üniversite öğrencilerinde ve yüzde 62’si de lise öğrencilerinde meydana geliyor. Ölen sporcuların yüzde 90’ı erkek. Yaş ortalaması, 17. Sporcuların sadece yüzde 18’inin ölmeden önce bir rahatsızlığı olduğu biliniyor. Geri kalan yüzde 82’lik kısım, kalbinde sorun olduğunu bile bilmiyor.

“ÖNCE KONTROL ETTiRiN”

Sporcunun tansiyonu, kalp ritmi, nabzı, şeker ve kolesterol değerleri önemli. Ayrıca EKO’su çekilmeli, koşu bandı üzerinde efor testi yapılmalı, hareket halindeyken kalp atışları gözlemlenmeli ve hızı arttığında kalbin verdiği tepki bilinmeli.

Haberin Devamı

“35’TEN SONRA HAFiF EGZERSiZ YAPIN”

Yaşımız 35’i geçtikten sonra ağır egzersizlerden uzak durmalı, tempomuzu hafif düzeyde tutup, düzenli spor alışkanlığı kazanmalıyız. Sigaradan uzak durmalı, stresle baş etmenin yollarını bulmalı, gerekirse profesyonel yardım almalıyız. Beslenme düzenine dikkat edip şişmanlıktan kaçınmalı, kan kolesterol düzeylerimizi kontrol altında tutmalıyız. Bunlara dikkat edersek spor, hayatımızın uzun ve sağlıklı sürmesine yardımcı en önemli yol arkadaşımız olarak kalabilir.

YARIN: KALBiNiZi KIŞA HAZIRLAYIN

Yazarlar