Cadde İstanbul’da çekilen en iyi 10 yabancı film

İstanbul’da çekilen en iyi 10 yabancı film

30.10.2011 - 20:19 | Son Güncellenme:

James Bond’un 50’inci yıldönümü dolayısıyla beyazperdenin en afili ajanı Bond, yani Daniel Craig, bir kez daha İstanbul’a geliyor.

İstanbul’da çekilen en iyi 10 yabancı film

Ancak İstanbul’u ilk ziyaret eden Craig değil. Peter Ustinov’dan Charles Branson’a, Sean Connery’den Errol Flynn’a kadar birçok Hollywood yıldızının kariyeri İstanbul’dan geçti. Şehirde çekilen en iyi 10 yabancı filmi Boxer dergisi araştırdı

Haberin Devamı

Dünya Yetmez (The World is not Enough)
Yön: Michael Apted
Oyn: Pierce Brosnan, Sophie Marceau, Robert Carlyle
Yapım yılı: 1998
İkinci bir Bond, ikinci bir ‘Rusya’dan Sevgilerle’ benzeri olan filmde emekli Bond (Pierce Brosnan), petrol boru hattı meselesiyle çıkan karmaşayı düzeltirken, İstanbul’u da büyük bir nükleer felaketten kurtarır. Filmin Kız Kulesi, Dolmabahçe Sarayı ve Sarayburnu kıyılarındaki sahneleri müthiş. Boğaz’ın derinliklerini de görme fırsatı sunuyor. Diğer bir ayrıntı da, İstanbul’dan sonra biri Fransız, diğeri Amerikalı iki güzelin oyunculuğu...

Topkapı (Topkapi)
Yön: Jules Dussin
Oyn: Melina Mercouri, Peter Ustinov, Maximillian Schell
Yapım yılı: 1964
Uluslararası bir soygun çetesi, Topkapı Sarayı’ndaki hançeri çalmak için hazırladıkları zekice planı uygulamaya koyar. Artık çeteyle Türk İstihbaratı arasındaki kedi-fare oyunu başlamıştır. Yönetmen J. Dussin’in Türk polisini oynadığı filmin yardımcı aktörü Peter Ustinov, bu rolüyle Oscar kazanmıştı. Filmin dış mekan çekimlerinin tamamımın İstanbul’da çekilmesi de önemli bir ayrıntı.

İstanbul’da çekilen en iyi 10 yabancı film


Paralı Askerler (You Can’t Win ‘em All)

Yön: Peter Collinson Oyn: Tony Curtis, Charles Bronson, Fikret Hakan Yapım yılı: 1970
Filmin asıl tartışması sanatsal yönde olmaz. ‘Paralı Askerler’, Atatürk’e hakaret olmamasına rağmen dedikodular yüzünden
40 yıl yasaklı kaldı. İstanbul’da ve çeşitli yerlerde çekilirken set ekibinin başına gelen ölümcül kazalar da filme gölge düşürmüştü.

Rusya’dan Sevgilerle (From Russia with Love)

Yön: Sidney Lumet
Oyn: Albert Finney, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery
Yapım yılı: 1974
Bir sahnesinde Yerebatan Sarnıcı’nın ortasından çıkan periskopla Beyoğlu’ndaki SSCB konsolosluğu gözetlenir ama önemli değil... James Bond serilerinin en sevilenlerinden biri olan filmde, ABD ve SSCB arasındaki olası bir nükleer kriz konu ediliyor. Gerçi bir İngiliz ajanın böyle şeylere burnunu sokması anlaşılır değil ama olsun. Yerebatan Sarnıcı, Beyazıt ve Sulukule’de heyecanlı dakikalar yaşatan film, İstanbul’un tüm güzelliğini de öne çıkarıyordu.

Haberin Devamı

İstanbul (Istanbul)

Haberin Devamı


Yön: Joseph Pevney
Oyn: Errol Flynn, Cornell Borchers, Nat King Cole Yapım yılı: 1957
“Kadınlarımı genç, viskimi yaşlı isterim” repliğini söyleyen efsanevi aktör Errol Flynn, tamamı İstanbul’da çekilen filmde gerçek aşkı arayan şüpheli bir elmas soyguncusunu oynar. Film çekilirken İstanbul’da yakın arkadaşı Nat King Cole ile de ortalığı epey harmanlayan Errol Flynn’ın bu şaheseri görülmeye değer.

İstanbul’da çekilen en iyi 10 yabancı film

Geceyarısı Ekspresi (Midnight Express)
Yön: Alan Parker Oyn: Brad Davis, Irene Miracle
Yapım yılı: 1978
Türkiye’nin yurt dışında uzun yıllar başına bela olan filmde Türk hapishanelerine düşen bir adamın başından geçenler anlatılır. Çekildiği dönemde olduğu kadar sonrasında da Türkiye’de yoğun eleştirilere maruz kalan ‘Geceyarısı Ekspresi’, Türk adli sistemini, hapishaneleri ve polisin işkenceci tutumunu konu almasıyla hem Türkiye’yi hem oyuncu ve yönetmenini yıprattı. Filmin çekimlerinde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile Sağmalcılar Cezaevi kullanılmıştı.

Uluslararası (The International)

Yön: Tom Tykwer
Oyn: Clive Owen, Naomi Watts, Haluk Bilginer
Yapım yılı: 2009
Interpol ajanı Salinger ve Manhattan savcısı Whitman’ın kara para aklayarak terörizme destek veren dünyanın en güçlü bankasını alt etme çabası anlatılırken, New York’tan Berlin ve Milano’ya, son durak olarak da İstanbul’a uzanır. Süleymaniye Camii ve Yerebatan Sarayı’nda çekilen sahneleri filmin afişini de süsler.

Altın Yumruk istanbul’da (The Accidental)

Yön: Teddy Chan
Oyn: Jackie Chan, Eric Tsang, Murat Yılmaz
Yapım yılı: 2001
Hong Kong’da egzersiz aletleri satan Buck, hayatının monotonluğundan sıkılmıştır. Mağazada şüphelendiği iki adamı takip ederken kendini İstanbul’da maceranın, mafyanın ve olayların ortasında bulur. Kapalıçarşı’nın çatılarında oradan oraya uçarken İstanbul’a hayran kalan Chan, filmin adına İstanbul’u sonradan ekler. Filmde birçok Türk oyuncu, model ve dublör kullanıldı. ‘Altın Yumruk İstanbul’da’, 2001in en sevilen komedi-macera filmlerinden biri olmayı başardı.


Doğu Ekspresi’nde Cinayet (Murder on the Orient Express)
Yön: Sidney Lumet Oyn: Albert Finney, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery Yapım yılı: 1974
Dev demenin küçük kalabileceği oyuncu kadrosuyla ‘efsanevi filmler’ kategorisinde yer alan eserin açılış sahneleri, Sirkeci Garı ve Beyoğlu’nda Pera Palas Otel’in lobisidir. Agatha Christie’nin aynı adlı eserinden uyarlanan filmde, karizmatik dedektif Hercul Poirot, İstanbul’dan Paris’e hareket eden trendeki cinayeti çözmeye çalışır. Ayrıca filmin ilk sahnelerinde Nubar Terziyan’ı seyyar satıcı rolüyle görürüz.

Bir Tutam Baharat (Politiki Kouzina)
Yön: Tasos Boulmetis
Oyn: Georges Corroface, Ieroklis Michaelidis, Tamer Karadağlı, Başak Köklükaya
Yapım yılı: 2003
Türk ve Yunan oyuncuların rol aldığı gerçek olaylara dayanan film, aldığı birçok ödülle de ünlü. 35 yıl sonra doğduğu şehre, yani İstanbul’a gelen bir Rum’un çocukluk aşkıyla karşılaşmasından, hatırladığı baharat kokularını aramasına kadar her şey ayrı tatlarda anlatılıyor. Yunanistan’ı Oscar’da temsil eden film, Kadıköy, Haydarpaşa ve Sirkeci arasında geçiyor.