Caddeİstanbul Erkek Lisesi’nde son durum

İstanbul Erkek Lisesi’nde son durum

19.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Birkaç gün önce gazetelerde yer alan habere, Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’ndan tepki geldi. Söz konusu haberde, İstanbul Erkek Lisesi’nin altında, Bizans’tan kalan yapılarla iki dehlizin bulunduğu; restorasyonun ajans tarafından sümenaltı edildiği iddia ediliyordu

İstanbul  Erkek Lisesi’nde son durum

2010 Ajansı, haberin yanlış bilgiler içerdiğini açıkladı. Ajans, İstanbul 4 no’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararı yüzünden bu projeyi kabul etmediğini açıkladı: “İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı, 25 Ocak 2010’da lisenin altındaki sarnıcın röleve, resistüsyon ve restorasyonu için 70 bin bedelli bir proje hazırlık teklifi sundu. Bu proje lisenin bodrumundaki sarnıç ve giriş kısmının restorasyonunu içeriyordu. Oysa ki yaptığımız incelemede, kurulca bu konuda bir değerlendirme yapıldığı ve sarnıçta yapılacak uygulamaların belirlenebilmesi için tüm binanın röleve, resitüsyon ve restorasyonunu içeren projenin kurula sunulmasının istendiği görüldü. Projenin içeriğinin istenilen şekilde olmaması nedeniyle projeyi değerlendirmeye alamadık.”
Öte yandan ajans, bu kararını İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı’na bildirdiğini de dile getirdi: “Söz konusu haberde iddia edildiği üzere, başvurunun ardından bir yıl ajansımızdan geri dönüş alınmadığı bilgisi gerçeği yansıtmamaktadır. Bu projenin değerlendirmeye alınamayacağı bilgisi 27 Temmuz 2010 tarih ve 882 sayılı yazımızla vakfa bildirilmiştir.”

Haberin Devamı

“Projeyi kabul etmek usülsüz olurdu”2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ise İstanbul Erkek Lisesi’ne gittiğinde sarnıcı gezdiğini belirterek, “Anıtlar Kurulu’nun onayladığı projeyi yapmaları durumunda ajans olarak kaynak aktarabileceğimizi söyledim” dedi. Avdagiç, ajansa gelen projenin Anıtlar Kurulu’nun genel yaklaşımına aykırı olduğunu, vakfın, söz konusu haberde iddia edildiği gibi restorasyon çalışması değil, sarnıcın proje çalışması için kaynak talep ettiğini dile getirdi: “Anıtlar Kurulu’nun kararına aykırı bir projeyi kabul etmemiz usülsüz olurdu. Bizden sarnıçla ilgili proje çalışması desteği istenmişken, basına ‘restorasyon çalışmasına başvurduk, reddedildi’ diyerek yansıtılması gerçeğe aykırı. Uygulamaya geçilecek bir proje sunmuşlar gibi demeç verilmesi çok üzücü.”
Öte yandan Avdagiç, Hasanpaşa Gazhanesi’nin kültür merkezine dönüştürülmesi projesinde bütçe iptalinin gündeme geldiği iddialarının da doğruyu yansıtmadığını belirtti. Avdagiç konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Hasanpaşa Gazhanesi’nin kültür merkezine dönüştürülmesi 1994’ten beri gündemde. O dönem hazırlanmış bir proje var. Ama projenin üzerinden 16 yıl geçmiş. Öncelikle bölgeyle ilgilenen derneklerin öngörüleri dikkate alınarak, günün şartlarına uygun bir projenin hazırlanması ya da projenin güncellenmesi gerekiyor. Bu aşamaya gelinmemiş bir konuda teknik olarak adım atmamız mümkün değil. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne projenin hazırlanması durumunda kaynak aktaracağımızı bildirdik. Ama ihtiyaçlara uygun bir proje gönderilmediği için bu kararımızı uygulama imkanı bulamadık.”

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler