Cadde KANSERE GiDEN YOL

KANSERE GiDEN YOL

27.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tiroid bezindeki hücrelerin bozulmasıyla oluşan tiroid kanseri, boyunda kitle ya da nodül şeklinde olur. Bu kanser türü, diğerleri kadar kötü seyretmez, ameliyat veya radyoaktif iyot tedavisiyle yok edilebilir

KANSERE GiDEN YOL

Tiroid kanseri, kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görülür. Ayrıca kadınlarda görülen kanserler arasında sıklık açısından sekizinci sıradadır. Ancak nodülü olan erkeklerde kanser riski daha fazladır. Tiroid kanseri her yaşta görülebilir. Çoğu kanserde olduğu gibi tiroid kanserinin nedeni de tam olarak bilinmemektedir. Diğer kanserlerde olduğu gibi radyasyona maruz kalmak riski artırır. Çocukluğunda 200-700 rad ölçüsünde radyasyon almış kişilerde 20-25 yıl sonra tiroid kanseri ortaya çıkabilir. Rusya’daki Çernobil nükleer santrali kazasından sonra o bölgede yaşayan kişilerde tiroid kanserinde büyük artış olmuştur. Son yıllarda yapılan araştırmalar tiroid kanserlerinde bazı genetik bozuklukların önemli rol oynadığını ispatlamıştır.

Haberin Devamı

Teşhise yardımcı olan belirtiler
Tiroid kanserli hastaların çoğunda hiçbir belirti veya şikayet yoktur. Bir kısmında boyunda şişlik gelişir, çoğundaysa bir nodülden yapılan biyopsi sonucu kanser saptanır. Biyopsi normal çıktığı halde ameliyat edilen bezin nodül dışındaki bir alanında bazen milimetrik boyutta küçük kanser odağı saptanabilir. Tiroid bezinin hızlı büyümesi ve sert olması kanser şüphesini artırır. Ses kısıklığı ve boyunda lenf bezlerinin şişmesi de tiroid kanser şüphesini artırır. Bazen özellikle çocuklarda boyundaki lenf bezlerindeki büyüme ilk bulgu olabilir. Çok nadiren ses kısıklığı, nefes darlığı veya yeme zorluğuyla ortaya çıkar. Bazen hastalar ilk olarak vücudun diğer tarafındaki lenf bezi büyüklüğü, kemik kırıkları veya çok nadiren hipertiroidizm tablosu görülebilir. Teşhisi, nodülden veya boyundaki kitleden yapılan iğne biyopsisiyle konur.

Papiller kanser:
Tüm tiroid kanserlerinin yüzde 75-80’ni oluşturur. Genellikle iyi seyreder ancak çok nadir görülen ‘uzun hücreli varyant’, ‘Kolumnar hücreli varyant’ ve ‘Diffüz sklerozan varyant’ olarak isimlendirilen türleri hızlı seyreder. Her yaşta görülebilir, ancak 30-40 yaşlarında sıklığı artar. Boyundaki lenf bezlerine ve akciğere metastaz (yayılım) yapabilir. Bu kanser daha çok lenf bezleri yoluyla yayılır. Tiroid bezinde uzun zaman sessiz kalabilir ve hiçbir şikayet ve belirti vermeyebilir.

Folliküler kanser:
Tiroid kanserleri içinde görülme sıklığı yüzde 11-15’dir. Bu kanser, damar ve tiroid bezi kapsülü denen tiroid bezini dıştan çevreleyen zara yayılım yapar. Damar yayılımı olanlarda kanser daha hızlı seyreder. Folliküler kanserin daha kötü seyreden ‘Hurthle hücreli(onkositik)’ ve ‘insüler kanser’ tipi de vardır. 50’li yaşlarda fazla görülür. Akciğer ve kemiğe metastaz yapma eğilimindedir.

Haberin Devamı

Medüller kanser:
Tiroid kanserlerinin yüzde 6-8’ inde görülür. Nodüler guatrlı bir hastada kanda aşırı ‘kalsitonin’ hormonu varsa medüller kanserden şüphelenilir. Medüller kanserli hastaların yüzde 30’unda yüzde kızarma, ishal ve yorgunluk olabilir.

Haberin Devamı

Anaplastik kanser:
Tüm tiroid kanserlerinin yüzde 1-3’nü oluşturur. Çok hızlı seyreden bir kanserdir. Sıklıkla ilk tanı konulduğunda tümör zaten yayıldığından hastalar ameliyat edilme şansını kaybetmiş olabilir. Ameliyat, radyoterapi ve arkasından kemoterapi uygulanmalıdır.

Nasıl Tedavi Edilir?
1. Ameliyatla tiroid bezinin hepsi çıkarılır.
2. Ameliyattan 4-6 hafta sonra radyoaktif iyot tedavisi yapılır.
3. Levotiroksin ilacıyla tedavi
4. Tiroglobulin, tiroglobulin antikoru ve vücut taraması ile takip yapılır.

DÖRT ÇEŞiDi VAR
-Papiller kanser
-Folliküler kanser
-Medüller kanser
- Anaplastik kanser

Yazarlar