Cadde ‘Kaya’ya çarptı!

‘Kaya’ya çarptı!

08.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adele’in rekorlar kıran ‘25’ albümündeki ‘Million Years Ago’, Ahmet Kaya’nın ‘Acıları Tutunmak’ adlı şarkısına benzetildi. Müzik yazarları, ‘Benzerlik olsa da çalma yok’ dedi

‘Kaya’ya çarptı

Son albümü ‘25’ ile tüm dünyada satış rekorları kıran İngiliz müzisyen Adele’in albümde yer alan ‘Million Years Ago’ adlı şarkısında Ahmet Kaya’dan esinlendiği iddiaları sosyal medyanın gündemine oturdu.

Haberin Devamı

‘Tenezzül etmez’

Kaya’nın 1985’te seslendirdiği ‘Acılara Tutunmak’ adlı şarkısıyla Adele’in yeni albümündeki şarkısı arasındaki benzerlik tartışma konusu oldu. Fransız AFP, iddiaları ‘Türkler Adele’i Kürt sanatçının şarkısını çalmakla suçluyor’ başlığıyla abonelerine geçerken, birçok basın kuruluşu habere yer verdi.

Sosyal medyada günün konusuna dönüşen olayla ilgili, ‘Adele bizim şarkımızı çalmış!’, “Adele bile Ahmet Kaya dinliyor işte düşünün”, “Acıları tutunmak’ı Adele’den dinleyeceksin abi”, “Adele hanımın Ahmet Kaya’nın şarkısını çalmasına şaşırmadım, zaten kendisi de komple Zerrin Özer’den çalınma” şeklinde yorumlar yapıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan, Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya “Dünya çapında bir ismin buna tenezzül edeceğini sanmam. Bilinçli olarak yaptıysa hırsızlık olur” dedi.

Haberin Devamı

Albüm rekor kırmıştı

Tartışmaların bir benzeri ise Youtube’da yaşandı. Türk vatandaşlar, Adele’in şarkısı paylaşan Youtube hesaplarının altına şarkının çalıntı olduğuyla ilgili yorumlarda bulunurken, İngiliz vatandaşlar olaya tepkilerini göstererek Adele’i savundu.

Adele’in son albümü ‘25’ satışa çıktığı günden bu yana milyonlarca kopya satarak İngiltere ve ABD’nin en çok satış yapan albümü unvanını kazanmıştı.

‘Çalma söz konusu değil’
Mehmet Tez (müzik yazarı):
“İki şarkıyı da dinledim. Akorlarda ve armonik yapıda bir benzerlik olduğu doğru. Ancak aynı akor dizilişine sahip bir sürü şarkı var. Yani bir çalma, esinlenmeden söz etmek için elimizde somut başka bilgiler olması gerekir. Bu iki şarkı arasındaki müzikal benzerliğe bakarak Adele, Ahmet Kaya’nın şarkısını çalmış denemez. Buna karşılık mesela yakın zamanda ABD’de mahkeme Robin Thicke ve Pharrell Williams’ın ‘Blurred Lines’ isimli şarkısının Marvin Gaye’den çalıntı olduğuna karar vermişti. Burada hem şarkıların aşırı derecede benzerliği hem de somut kanıtlar değerlendirildi. Benzerlik ve çalıntı arasındaki sınır uzmanlarca belirlendi.”
Naim Dilmener (müzik yazarı):
“Elbette bir benzerlik var, giriş bölümünden başlayarak. Ama bizzat Ahmet Kaya’nın şarkısı zaten hep bir şeyleri andırır gibi gelmiştir bana. Sanki, Batılı şarkılarda kolay rastlanabilecek bir melodiler toplamıdır Kaya’nın şarkısı. Demek istediğim şu; benzerlik var ama Adele bunu özellikle yapmış olamaz. Notalar (ya da ruhlar) çakışmıştır; en fazla budur. Mesele haline getirilecek bir şey
yok bence.”
Yavuz Hakan Tok (müzik yazarı):
“Çalma söz konusu değil. Profesyonel müzisyenler iki gündür sosyal medyada yazıyorlar, ‘marş armonik’ denen bir müzikal form var ve o formda yazılmış şarkılar ikisi de. Nasıl Türk müziğinde Nihavend makamında şarkılar, Muhayyel Kürdiler birbirine benzer, ondan farkı yok. Adele’in buna ihtiyacı yok. Esprili bir şeye dönüştü sosyal medyada, biz severiz ya yabancıların bizden bir şey almasını, onun tadını çıkarıyoruz şu anda diye düşünüyorum.”