Cadde Kolajenle ilgili merak edilenler!

Kolajenle ilgili merak edilenler!

11.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vücutta en çok bulunan proteinlerden kolajen, doğru beslenme ve dozda kullanıldığında mucizevi etkiler yaratıyor.

Kolajenle ilgili merak edilenler

Lale Danışman - Özellikle son dönemlerde popüleritesini artıran kolajen, herkesin gözdesi konumunda. Sağlıklı ve genç bir cildin, yüksek kolajen seviyesiyle doğru orantılı olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, çoğunlukla deri, tendonlar, iç organlar, kemik, kıkırdak ve bağ dokuda bulunduğunu belirtti. Vücut tarafından fibroblast hücrelerince doğal yollarla üretilen kolajene dair merak edilenleri sizin için derledik.

Haberin Devamı

Kemik suyu: Kemik suyu içerdiği glisin, prolin ve arjinin gibi önemli amino asit içeriğiyle mükemmel bir kolajen kaynağıdır. Beslenme rutininize zaman zaman kemik suyu eklemeniz, vücudunuzda azalan kolajeni yerine koymak için ideal.

Kırmızı ve mor meyveler: Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, çilek, kiraz, siyah üzüm, elma, pancar, kırmızı kapya biber, domates gibi besinler içerdikleri güçlü antioksidanlar sayesinde kolajen üretimini uyarırlar. Güneşin zararlı ışınlarının deriye etkilerini azaltırlar.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, semizotu, tere, roka ve maydanoz içerdiği C vitamini sayesinde vücut kolajenininin üretiminde en büyük destekçi.

Avokado: Etkili bir E vitamini ve omega-3 yağ asidi kaynağı. Ayrıca kolajen üretimini artırır ve cilt kanseri riskini azaltır.

Haberin Devamı

Soya ürünleri: Soyada antioksidanların varlığı cilt bakımında önemli bir yere sahip. Cildi sıkılaştırmak, antioksidanların bir başka önemli faydasıdır.

Süt ve süt ürünleri: Süt, kolajen üretimini artırır. Cildin elastikiyetinin artmasını sağlar, serbest radikallerle savaşır. Lor peyniri, beyaz peynir, inek sütü gibi ürünler yüksek oranda prolin ve lisin içerir. Bu amino asitler, kolajen oluşumunu hızlandırır.