Melda Narmanlı Çimen

Melda Narmanlı Çimen

mcimen@doganburda.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kumaşlarda desen ve renk çekişmesi



Kanepe ve koltuk tasarımcılarının önünde saygıyla eğilsem de, bir mekana girdiğimde beni ilk etkileyen unsur, tekstillerle yapılan renk ve desen kolajları olur. Etnik motifler, botanik imgeler... 2010 kumaş koleksiyonları, her arayışa cevap verecek nitelikte


Döşemelik kumaşlar, dekorasyonun belki de en seçmeli aşaması. Çünkü tıpkı modada olduğu gibi farklı stillerin ve teknolojilerin yan yana yürüdüğü bir podyum havasına sahip. Geçtiğimiz senelerde tekstilde nostalji teması çok öne çıkmıştı. Kalite, seçkinlik, sakinlik ve uzlaşma arayışında geçmişe göndermeler yoğun olarak kullanılmıştı. Son senelerdeyse eğilim, uyumla birleşen tezatlar yaratmaktan yana. Bunun sonucu olarak da iç mekanların, yaz-kış renk ve desen taarruzu altında kaldığını görüyoruz. Sadece kumaşlarda değil, duvar kaplamaları, seramik karolar, halılar ve sofra takımlarında da farklı kültür, zaman ve kökenlere ait tasarımlar bir arada kullanılıyor. Hangi temalar daha öne çıkıyor diyorsanız:
- Motiflerde Ortadoğu, Balkanlar ve Slav etkisi çok ilgi çekiyor. İkat, batik ve kilim desenleri kesinlikle başrolü kapmış gibi.
- Tasarımcıların sıkça kullandığı yeni desen formülü; geometrik-floral. Pastel renklerle yumuşatılan floral desenler, 1960’ların geometrik hatlarıyla daha modern bir görünüm kazanıyor.
- Birçok marka suluboya efekti, skeç-grafik görüntüler ve karakalemle çizilmiş desenlere yer veriyor. Mekanlardaki etkisi ilginç olabilir.
- Pantone, 2010’un rengini turkuaz ve tonları olarak açıkladığı için, uçuk gökyüzü mavisinden canlı kobalt mavi tonlarına uzanan bu palet tüm tekstillerde kendisine geniş bir yer buluyor.
- Mavi tonlarıyla çekişen ikinci renk paletiyse puslu ve dumanlı pembe, gri ve lilaların yer aldığı pastel renkler olarak tanımlanabilir.
- Doğayı eve çağırma ihtiyacından kaynaklanan yoğun yeşil kullanımını da unutmamak gerek.
- Farklı materyallerin bir araya getirilmesiyle üretilen kumaşlara çok sık rastlanıyor.
- Usta tasarımcı Paola Navone gibi ‘1001 Gece Masalları’nın çağdaş yorumlarını kumaşlarla günümüze taşımak, turkuvaz, lame, dore gibi dekorasyona egzotik bir efekt katma gücü olan renkleri modern egzotizmle yorumlamak şiirsel etki yaratabilir.
- İngiliz Viktoryen döneminin evlerinden ilham alan desenlerle barok ihtişamın bordo, mor, çikolata kahve gibi renklerle tasvir edildiği ‘damask desenler’, klasikten vazgeçmeyenlerin ilk tercihi olmaya devam ediyor.
- Çin’in geleneksel motifleri ve kırmızı, siyah, dore renklerin yer aldığı renk paletine de çok sık rastlayacaksınız.

EV?DEDEKTiFi

Meg Ryan’ın evi
Kumaşlarda desen ve renk çekişmesi

Sade ve sevimli stiliyle tüm dünyada hayranları olan Meg Ryan’ın Massachusetts’deki evi, güzel oyuncunun moda tarzının devamı niteliğinde. Üzüm bağları arasındaki bina, beyaz, ahşap ve çelik tasarımlar dışında büyük bitkiler ve çiçeklerle dekore edilmiş. Yüksek tavanların ve büyük pencerelerin verdiği avantajla ışığın evin her köşesine yayılması sağlanmış. Mobilyalarda sayıca az, boyutça etkileyici tercihler yapılırken, renklerde doğanın nötr paletinden yararlanılmış. Evin tek eksiği, Ryan’ın o çok ünlü gülümseyişini yansıtacak kişisel detaylar gibi görünüyor.

PUANIM 8

TAKiP
Her tarzın kumaşı farklı

Persan’ın yeni koleksiyonundaki çarpıcı kumaşlar, her stildeki eve ilham verecek kadar farklı özellikte. Keten ve pamuklularda doğal renkte baskılar kullanılmış. Daha çok klasik kumaşlarda gördüğümüz nakış, modern bir yaklaşımla jean ve dantel kumaşlar üzerine uygulanmış. Yüksek binaların çağrıştırdığı donuk, dumanlı renklerle kurgulanmış, metalik hissi veren kumaşlar, high-tech görünüm için tercih edilebilir. Markanın 2010 yeniliklerinden biri olan tematik kumaşlardaysa edebiyat, müzik ve sinemadan uyarlanmış seriler göze çarpıyor.
Tel: 0212. 247 49 49

LİSTE
- CHANEL’İN alt markası Eres'in mayo ve bikini-lerinin peşine düşmek.
- ARZU Kaprol’un Galata mağazasını gidip görmek.
- TATİLE çıkmadan önce Tunus esintili A.P.C hasır şapkalardan almak.