Prezervatif almaya utananlar çözümü internette buldu

Haberin Devamı

Prezervatifal.com adlı bir internet sitesi var. Bu, Türkiye’nin ilk prezervatif odaklı online satış sitesi. İnsan böyle bir sitenin var olduğunu duyunca ilk anda şaşırıyor, “Karşıdaki eczaneden veya marketten almak varken adam niye internetten ısmarlar ki?” diye düşünüyor. Ama sonra hatırlıyor, Türkler utanır. Dün de utanırdı, bugün de utanıyor, yarın da utanacak. Seks, konuşulması en çok yadırganan konulardan olsa da bir yandan da en çok konuşulan konular arasında başı çeker. Ve bu hep böyledir.
Prezervatifal.com’un kurucu ortağı Çağatay Işık, insanların bu çekingenliğinden yola çıkarak siteyi kurduklarını söylüyor. Dediğine göre, Türkiye’de en çok memurlar ve beyaz yakalılar prezervatif alıyor. Siteden alışveriş yapanların yüzde 98’i erkekmiş. Yaşları da 20-40 arasında. Yani, ya bu görev daha çok erkek tarafından üstleniliyor ya da kadınlar utanmadan sıkılmadan marketten alabiliyor.
Bence en şaşırtıcı olan toplumun her kesiminden erkeklerin aynı şekilde utanması. Bu siteden Hakkari Yüksekova’ya, Şırnak Silopi’ye de gönderim yapılmış, İstanbul Polat Tower ve Şaşkınbakkal Bağdat Caddesi’ne de... Yani “Türkiye’de utanma duygusu ile prezervatif alışverişi yapmakta zorlanmak aslında pek eğitim veya gelir seviyesine bağlı değil.” 

Gönderimler büyük gizlilik içinde
Sitenin gönderimleri nasıl yaptığını ve insanların taleplerini duyunca kulaklarıma inanamadım. Sanki uyuşturucu ticareti falan yapılıyor; o kadar gizlilik içerisinde.
Prezervatifal.com’dakiler, ürünleri önce üzerinde hiçbir ibare bulunmayan beyaz kutulara koyup sonra kargo dosyalarına yerleştiriyorlar. Ambalajların hiçbir aşamasında “prezervatif” sözcüğü geçmiyor, sadece firma bilgileri yer alıyor. Bu yöntem sitede açıkça vurgulanmasına rağmen, online destek hattına yine de “Gönderilerimde hiçbir şekilde prezervatif yazmasın” şeklinde mail’ler geliyormuş. Bununla da kalmıyormuş, gönderilerin gizliliğinin artırılması için hediye paketi yapılmasını isteyen müşteriler oluyormuş. Bazı müşteriler de paketlerinin adrese teslim edilmesini istemiyor, kendileri gidip kargo şubelerinden almak istiyormuş.
Efendim, ayrıca hangi marka olursa olsun hepsinde en çok satan model aynı: Geciktiricili olan.
Cinsellik ve cinselliğe yaklaşım konusunda ülkemizin ne durumda olduğunu tek bir siteye bakarak bile gayet güzel anlıyoruz.  



Prezervatif alırken yaşanan komiklikler
Prezervatifal.com’u kurmadan önce 20’ye yakın eczacıyla görüşmüş ve başlarından geçen komik hikâyeleri araştırmışlar. Bakın insanlar prezervatif alırken nasıl triplere giriyor:
-Eczaneden prezervatifi alırken “Bir arkadaşa lazım da” gibi bahaneler üretme zahmetine giriyorlar.
- Yalandan telefonlarını çaldırıp “Alo? Ha evet abi, prezervatif mi? Tamam alıyorum” gibi senaryolar yazıyorlar.
- Kararlı insan taklidi yapmaya çalışıyorlar.
- Kendilerini hızlı davranmak zorunda hissediyorlar.
- Prezervatif aldıkları belli olmasın diye yanında gereksiz başka şeyler de alıyorlar.
- Prezervatif alma niyetiyle eczaneye giriyor ama utanıp alamıyorlar, eczacıya belli etmemek için sinek ilacı gibi bir şey alıyorlar.
- Konuşurken prezervatif sözcüğünü kullanmamak için kaput veya kılıf gibi ilginç takma isimlerden yararlanıyor, karşılarındaki anlamazsa komik duruma düşüyorlar.
- Yüksek sesle prezervatif dememek için yalandan başka sorular sorup o sırada gözleriyle prezervatiflerin yerini bulmaya çalışıyorlar.
- Eczaneye girecek cesareti toplamak için mağazanın önünde vakit kaybediyorlar.
- Eczacının karşı cinsten olması durumunda sıkıntıya giriyorlar.
- Hemcins bir eczacının sahibi olduğu, tenha ve evlerine uzak eczane arayışına giriyorlar.