Cadde ‘Moda ülkesi değiliz’

‘Moda ülkesi değiliz’

06.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

28 yıldır moda sektöründe çalışan koreograf Öner Evez, “Moda değil, tekstil ülkesiyiz. Moda ülkesi olabilmek için, asıl iş markalara düşüyor. Tasarımcılara yatırım yapmaları lazım” dedi.

‘Moda ülkesi değiliz’

Öner Evez, Türkiye ve yurt dışında başarılı işlere imza atan bir isim... Dünyaca ünlü defilelerin koreografilerini üstlenen Evez’le, moda dünyasını, modelliğe bakışını ve son dönemdeki defilelerini konuştuk.

Haberin Devamı

- Son zamanlarda moda dünyası eski görkemli dönemini kaybetti. Sebebi ne?

Şu anda tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz, moda dünyasını da maalesef çok etkiledi. Bir de ülkemizde marka olan veya olmaya çalışan firmalar, defileleri fuzuli gibi görüyor.

- Modelliğin oyunculuğa geçiş olarak kullanılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir ülkede moda varsa, defile ve modellik de oluyor. Son dönemde dizilerden iyi ücret kazanılması ve popülerliğin artması nedeniyle modeller, oyunculuğa adım attı. Ama dizi oyunculuğu, yetenek isteyen bir şey. Modellerin oyuncu olmalarını olumlu yönde karşılıyorum.

- Bir defilenin hazırlıkları ne kadar sürüyor?

Büyük organizasyonların hazırlığı, üç ay sürüyor. Firmanın konseptine göre mekan belirlendikten sonra çalışmalar
başlıyor. Model seçimi, Türkiye’deki en zor kısım. Firmanın tarzına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü müşteriye göre çeşitli ürünler çıkarabiliyor. Çalıştığım standart modeller var. Çok başarılı isimler... Organizasyonlarım bir bütündür.

Haberin Devamı

‘Moda ülkesi değiliz’

- Modada Türkiye ile dünya arasında ne gibi farklar var?

Biz, moda değil, tekstil ülkesiyiz. Tekstil üretimi yapmak başka, moda yaratmak başka bir şey... Her geçen gün modayı daha yakından takip ediyor ve uyguluyoruz. Tasarımcılarımız, dünya trendlerini günü gününe izliyor ama markaların tamamı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Moda ülkesi olabilmek için, asıl iş markalara düşüyor. Tasarımcılara yatırım yapmaları ve onlara destek vermeleri gerekiyor.

- Türkiye’de modellerin yurt dışına açılamamasının nedenleri neler?

Modellik, zor bir meslek. Dışarıdan çok kolay gibi görünse de, modellik yapacak kişilerin kendini yenilemeleri ve çağa uygun şartlarda çalışmaları lazım.

Çünkü modellik, sürekli kendini yeniliyor. Ancak bu işin deneyimi, elbette mesleği çağın şartlarına uygun olarak yapabilmekten geçiyor. Modellik, bir kilometre işi. Deneyimi, kendinizi yenileyerek sağlarsınız.

Ama maalesef tecrübe edilebilecek defilelerin azalmasının yanı sıra, yabancı dil bilmemelerinden de kaynaklanıyor.

‘Moda ülkesi değiliz’

‘Gurur kaynağım müzik’

Haberin Devamı

- Defilede müziği neye göre belirliyorsunuz?

Koleksiyona, defilenin türüne ve mekanın yapısına göre doğru müziği seçmek çok önemli. Defilelerimin tümünde en büyük gurur kaynağım, müzik olmuştur. Çünkü yurt dışına tatile dahi gitsem, alışveriş yapmak yerine, zamanımı müzikmarketlerde geçiriyorum.

- Paris Hilton gibi dünyaca ünlü isimlerle çalıştığınızı biliyoruz...

Evet, 2000’li yılların başlarında Naomi Campell’ı, İstanbul’a iki kez getirdik. Monica Cruz, Ester Canadas, Isabeli Fontana, Olivia Palermo, Gisele Bündchen, Alessandra Ambrosio, Anna Beatriz Barros, Jessica Stam, Adriana Lima, İrina Shayk, Elisa Sednaoui, Kendal Jenner ve İzabel Goulart gibi onlarca ismi ülkemize konuk ettik.

‘Moda ülkesi değiliz’